Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy tak moze być

sześcioletnia wegetarianka co o tym myślicie?

Polecane posty

Gość Czy tak moze być

Czy dziecko lat sześć może nie jeść wcale mięsa bo nie wiem czy pozwalać na takie zachowanie czy zmuszać. Córka moja nie chce jeść ani mięsa ani wędlin gdyż twierdzi ze kocha zwierzęta i nie chce ich zjadać a do tego specjalnie nie przepada za mięsem i nigdy go nie jadła z apetytem zawsze trzeba było ją zmuszać a teraz nie wiem czy dalej zmuszać czy odpuścić i pozwolić jej decydować o sobie w tej sprawie bo warzywa zjada chętnie i nabiał a mięsa i jajek chyba nie lubi i nie je. Co myślicie?

Gość Szpindlerowy mlyn
ja bym sie jednak obawiala, ze nie dostarczy wszystkich skladnikow potrzebnych rosnacemu dziecku

Wegetarianizm sam w sobie to istna głupota. O tak małe dziecko bym się poważnie obawiała. Nie zastąpisz wszystkiego sztucznym jedzeniem z białkiem. Mięso jest potrzebne zwłaszcza dzieciom. Jak wyląduje w szpitalu i powbijają jej kroplówki, to się jej odechce :)

Gość wege cale życie
niech nie je :) nie ma co zmuszaćdziecka -dbać o skomponowanie diety dostarczającej witamin , żelaza i białka . Oczywiśćie kontrolować wyniki -jak są w porządku to się nie ma co martwić. Gdyby jednak wychodziły kiepsko to wtedy pilnować i niech je mięso ;) ja mięsa całe życie sama z siebie nie jadłam a zdrowa jestem i wyiki zawsze porządne ;)

Gość wege cale życie
aa! dodam w mojej sytuacji wegetarniamizm oznacza tylko nie jedzenia mięsa ale resztę produktów odzwierzęcych jajka, mleko ,sery itd jem :)

Gość jiojiojio
w dzisiejszych czasach mieso jest tak naszpikowane syfem, ze zdrowiej jest jego nie jesc. A najgorsze sa naszpikowane hormonami kurczaki, ktore z taka luboscia wpierniczaja niby zdrowo odzywiajace sie mamuski

Gość vegannnkaod3lat
na zachodzie mają dzieci vegan i wege sa także mamy w ciązy wegan i wege, nik sie nie czepia tylko musisz poradzić jakiegoś dietetyka, żeby ułozył jadłospis dla niej

Gość vegannnkaod3lat
rośliny strączkowe orzechy to postwawa, melka roslinne witaminizowane - sojowe, kokoswe, orzechowe, ryżowe, owsiane itp do wyboru do koloru reszta pełnoziarniste, owoce warzywa i róznorodność w przypadku dziecka warto skonsultowac sie z doswiadczonym dietetykiem i przychylnym lekarzem (są lekarze weganie z rodzin wegenskich) i robić badania co jakiś czas ( rózniez jak jest mięsożercą :) )

Gość szeptuchaaa
idź najlepiej do dietetyka, niech ułoży odpowiedni jadłospis. nie zmuszaj jej do jedzenia mięsa, bo to się źle skończy. ja przestałam jeść mięso ok. 10 roku życia, teraz mam 30 i wszystko jest ok

Gość truuuuu
wez ją do jakiegoś wege dietatyka i ułożcie jej jadłospis bop póxniej bedzie ci wypominac że ją zmusząłas jak była mała, ale zróbcie to profesjonalnie :) wejdz na jakiś wegedzieciak czy coś tam pewnie znajdziesz wiecej informacji

Gość zonaKraka
Owszem, dziecko tak wychowywane może być zdrowe. Zauważcie że nieraz dzieci jedzą prosto i tłusto- schabowy, kapusta, rosół na obiad i nikt nie płacze że dziecko niedożywione a dieta uboga. A jak ktoś rezygnuje z mięsa to niektórym się w głowie nie mieści. Mój mąż razem z resztą rodzeństwa nie jadł nigdy mięsa, tylko ryby- ale to kiedy był starszy, są okazami zdrowia, przez całe życie z powodu choroby był jeden jedyny raz u lekarza, przy czym leki mu bardziej zaszkodziły niż pomogły. Dodam że i on, i jego brat (który nawet ryb nie je) są ładnie zbudowani, umięśnieni więc do budowania mięśni białko zwierzęce nie jest konieczne. Jedli dużo nabiału, masę warzyw, bakalii, owoców, kasz... Sama teraz gotuję obiady bezmięsne, ale jadamy ryby, synek ma 1,5 roku i mięso dostaje- kawałek do obiadu, albo parówkę z szynki na drugie śniadanie, ale też zdarzają się dni że mięsa nie je. Jeśli kiedyś odmówi jedzenia "zwierzątek" to na pewno nie będę go zmuszała. Sama mięso lubię, ale odkąd mieszkam z mężem to mięso to czasem wędlina albo tatar na śniadanie czy kolację, ale też nie codziennie. I szczerze powiem że jak przyjeżdżam do rodziców i widzę do wyboru szynkę, kiełbasę, pasztet itd i ewentualnie byle jaki ser żółty i dżem to szybko mi się to przejada. Jeśli boisz się że córce będzie czegoś brakowało, to poradź się dietetyka.

Gość oczywiscie ze moze
warto jednak zasiegnac profesjonalnej porady dietetyka aby ustalil schemat zywienia dla rosnacego dziecka. poza tym dietetycy i naukowcy coraz bardcziej krytykuja jedzenie miesa - drob np. dla malych dzieci w ogole nie jest wskazany ze wzgledu na duza ilosc szkodliwych hormonow, czerwone mieso natomiast obecnie w piramidzie zywieniowej jest tuz obok slodyczy - mozna, ale pare razy w miesiacu czy raz w tygodniu. moze umow sie z nia, ze bedzie jadla ryby po rozna postacia, spokojnie mozna nimi zastapic mieso. fajnie, ze dziewczynka w tym wieku ma tak zdecydowane poglady, to swiadczy o silnym charakterze, ktorego posiadanie zaowocuje w przyszlosci.

Gość oczywiscie ze moze
niech nie je miesa, ale produkty pochodzenia zwierzecego jednak powinna i do tego usilnie ja namawiaj, w koncu jestes rodzicem. cos za cos. mleko, sery, jajka powinna jesc.

Gość kolorowe motyle
NAWET NIE PRÓBUJ jesli nie jesteś dietetykiem

Gość bajeczkaa
zapewnij jej zroznicowane menu - duzo warzyw owocow i nabialu i bedzie najzdrowsza w klasie ! Juz dawno udowodniono, ze mieso nie jest w ogole potrzebne ani do przezycia ani tez do zdrowego zycia. Co wiecej mieso to sama trucizna wiec jesli dziecko nie bedzie trupow jesc to tym lepiej, gratuluje tak madrej coreczki :)