Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytam tylko

Kwestia tabletek anty.

Polecane posty

Gość Pytam tylko

Z ciekawosci chcialabym zapytac osob ktore maja jakies doswiadczenia w tej kwestii... Mam 21 lat, cykle regularne, jeszcze rok temu przewijał sie trądzik, ale został zasadniczo wyleczony i ani myśli wracac :). Mozna powiedziec, ze moja gospodarka hormonalna wydaje sie dzialac jak nalezy. Tabletek nigdy nie brałam. Z moim chlopakiem nie współżyjemy, bo on panicznie boi się, że wpadniemy, używając tylko prezerwatyw. I próbuje mnie naklonic do tego, żebym tabletki łykała, wtedy moznaby stosować gumki + tabletki i to jego zdaniem dopiero byloby akceptowalne. Dodajmy, że ze względu na odległość teraz nas dzielącą widujemy się raz na 2 miesiące, więc częściej sexu by nie było, zastanawiam się nad sensem tego. Czy jest sens faszerować sie pigułkami dla spotkan co 2-3 miesiace, jeżeli jestem zdrowa i nic mi teraz nie dolega? Przyznaje się- boję się że rozwale sobie gospodarkę hormonalną i trądzik wróci jak tylko potem przestanę łykać te prochy. Tylko nie piszcie ze jestem zacofana, mysle ze moje obawy są dość normalne... Najchetniej bym powiedziała facetowi "łykaj se sam" ale chyba nie ma na rynku tabletek dla facetów... :( Więc jak to jest dziewczyny?

Uważam, że nie ma sensu brać tabletek w Twoim przypadku. Generalnie uważam, że są najlepszą metodą antykoncepcyjną i jestem jak najbardziej za, ale przy częstym i regularnym współżyciu. Chłopak niech poczyta o metodach antykoncepcyjnych i ich skuteczności. Możesz się "pobawić" w NMPR, tyle, że jeśli widujecie się tak rzadko to trudno będzie odmówić sobie seksu, bo akurat przypadają dni płodne.

Gość Pytam tylko
Dziekuję ci za odpowiedz :) No, niestety w tej chwili częściej widywać się nie możemy. Ale może dałoby radę zgrać wizyty z moimi dniami niepłodnymi (wybrać sobie dogodny weekend na spotkanie) i wtedy np. zastosować prezerwatywę. Może nie byłby aż tak przeciwny. Czy prezerwatywy naprawde tak często zawodzą? Mi się zawsze wydawało, że mają dość wysoką skuteczność, pod warunkiem, że oczywiście sie je prawidłowo zaklada :P... Ale może sie mylę, bo ja dopiero rozważam rozpoczecie współżycia, stąd proszę o wszelkie rady.

Przy prawidłowym stosowaniu skuteczność wynosi 98%. Możesz się też na zaś zaopatrzyć w tabletkę po, na wypadek gdyby prezerwatywa pękła. A jeśli macie możliwość wybrania sobie kiedy się spotkacie to wyznaczanie dni płodnych i niepłodnych jest dobrym pomysłem. :)

Gość Pytam tylko
Mysle, ze 98% to sporo. Z tą tabletką po "na zapas" to bardzo dobry pomysł, zaopatrze się :)