Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Molodnia

Przesuwanie okresu tabletkami, a skuteczność

Polecane posty

Gość Molodnia

Witam, pierwszy miesiąc biorę tableteczki, zaczęłam od pierwszego dnia okresu, wszystko w porządku, jednak akurat na urlop stwierdziłam, że przesunę sobie okres o 2 dni wcześniej, aby nie psuć sobie wolnego czasu, więc nie wzięłam dwóch ostatnich tabletek. Pytanie: Czy przez to skuteczność jest obniżona? Jeśli tak to od kiedy i do kiedy mam uważać :) ? Pozdrawiam.

Gość Perw mobilna
Co bierzesz? :o Jeśli bierzesz tabletki o schemacie 21/7 to przerwa miedzy jednym opakowaniem a drugim nie może być dłuższa niż 7 dni.

Gość Molodnia
Witaj, biorę Microgynon 21, no dobrze, rozumiem, ale czy jeśli skończę 2 dni wcześniej jedno opakowanie, to czy dalej jestem zabezpieczona? Przypominam, że to mój pierwszy miesiąc brania, biorę od pierwszego dnia okresu:). Pozdrawiam.

Jeśli przerwa nie będzie dłuższa niż 7 dni to będziesz zabezpieczona. Moje pytanie było pytaniem retorycznym i miało być wyrazem mojego negatywnego stosunku do określenia tableteczki. 😴

Gość estera1124
Mam pytanie co zrobic gdy przerwa miedźy opakowaniami trwala dluzej niz 7 dni np9 a teraz po tej dluzszej przerwie boli mnie brzuch?

Zacznijmy od tego, że dopiero zaczęłaś brać tabletki (pierwszy miesiąc), więc przesuwanie krwawienia może się kompletnie nie udać. Twój organizm musi się do dawki hormonów przyzwyczaić i dopiero po kilku miesiącach można próbować dokonywać zmian. Przynajmniej ja tak usłyszałam od gina. Co do przesuwania w późniejszym okresie - wg mojego lekarza lepiej wziąć pełne opakowanie, a następne rozpocząć wcześniej.

--->estera Jeżeli przerwa między blistrami jest dłuższa niż czas podany w ulotce to nie ma zachowanej ciągłości zabezpieczenia. Ale dlaczego cię boli brzuch to nie wiem.