Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mauuugoska

Kto powinien wybrać zdjęcia

Polecane posty

Gość Mauuugoska

Witam, wczoraj się niemało zdziwiłam, jak nasz fotograf oświadczył, że to on będzie wybrał zdjęcia do albumy, myślałam, że my będziemy mogli to zrobić.. A jak jest z tym u was?

Gość Palomaaa
Zazwyczaj zdjęcia wybiera fotograf, chyba, że para jest bardzo upierdliwa. Dlaczego? Bo wtedy jest ten efekt WOW, a jak zobaczylibyście zdjęcia na ekranie kompa, to już takie fajne nie będzie. Zresztą przy ok tysiącu zdjęć, które w czasie ślubu i wesela zrobi fotograf, wybranie np. 200 zajęłoby Wam to bardzo dużo czasu. Zaufajcie fotografowi, robi to nie pierwszy raz. Zresztą dostaniecie jeszcze płytkę, więc jeśli będzie Ci zależało na jakimś zdjęciu, to możesz je sama wywołać.

Gość kto też tak uwaza????
popieram przedmówcę, fotograf obiektywnie wybiera najlepsze zdjęcia z uwzględnieniem oczywiście największego udziału państwa młodych na fotkach, zaufajcie fotografowi. My tak zrobilismy i efekt był extra, jestem zachwycona doborem zdjęć do książki. gydybysmy sami wybierali to na pewno byłyby spory i zaraz tez teściowa by sie wtrącała i inni i nie wiem jak by to wyszlo.

Gość straooonika
ty sama wybierasz jakie chcesz mieć zdjęcia do albumu,to durny pomysł że fotograf ma wybierać

Gość makatka03
nam pani fotograf pokazała projekt fotoksiążki z wybranymi przez nią zdjęciami i oprócz tego widzieliśmy na komputerze wszystkie inne zdjęcia. Powiedziała, że jeśli chcemy coś zmienić, to ona to oczywiście zrobi. Nie było takiej potrzeby :)

Gość dorociczka
te wpisy powyzej to pisali fotografowie,mój fotograf sam nam powiedział że da nam płytkę a my wybierzemy sami zdjęcia do albumu,dla fotografa to więcej pracy

Para młoda powinna wybierać fotograf może Wam ewentualnie coś doradzić.

Gość Otwock koło Warszawy
Jeśli zamawiacie prawdziwego profesjonalnego fotografa z długoletnim stażem a nie fotoziutka to jest 100% gwarancji że on wybierze najładniejsze zdjęcia. Wybieranie zdjęć na podstawie oglądania ich na monitorze komputera tylko wprowadzi was w błąd. Zdjęcia zawsze inaczej wyglądają na monitorze niż papierze fotograficznym. Jakość zdjęć dopiero pokazuje papierowe zdjęcie. Znajomy fotograf zgodnie z zawartą umową daje młodej parze w dwóch albumach 200 zdjęć formatu 18x25 cm. Albumy nie są albumami z wklejanymi zdjęciami. Dodatkowo robi około 70 zdjęć które nie są objęte umową. Jeśli jakieś zdjęcia w albumach nie podobają się zawsze można je podmienić na te dodatkowe zdjęcia. Chyba jest to najbardziej uczciwa metoda kupowania usługi.

ale co to znaczy, że fotograf wybiera najlepsze? po to się bierze fotografa, że wszystkie fotki mają być dobre jakościowo jak drukowane foto różni się od tego na kompie to dupa a nie fotograf a para młoda powinna decydować, które ujęcia chce mieć i z którymi osobami

Gość dorociczka
jak to najlepsze zdjęcia wybiera fotograf,to ma być mój album a nie fotografa,to ja mam decydować które zdjęcia chcę mieć w albumie,na weselu będa ludzie których nie lubię a zapraszam bo muszę i co ,to muszę mieć ich w albumie bo fotograf fajne ujęcia zrobił

Gość Jaśko Wrocek
Jeśli zamawia się u fotografa 100 zdjęć to powinien zrobić te 100 zamówione i na tym koniec. Jeśli da coś więcej to już tylko jego wola. Nie ma obowiązku robienia 1000 zdjęć aby wybrać te 100 zamówionych. Wybieranie na podstawie wyświetlanych plików jest chore.... A co zrobicie głupie kobiety jak fotograf robi zdjęcia w rozszerzeniu RAW?? Jak wy wtedy te zdjęcia które są nie wywołane zobaczycie?? RAW to jest podstawa fotografii profesjonalnej. Każda z was widzę że lepiej się zna na robieniu zdjąć niż profesjonalny fotograf. Najlepiej weźcie znajomego z super aparatem kupionym w MM i on wam zrobi setki super profesjonalnych zdjęć w JPG. Nie będzie musiał siedzieć godzinami przed komputerem na wołaniu i obrabianiu plików RAW i będziecie sobie wybierały fotki w ilościach ile tylko będziecie chciały.

Gość anlivan27
To zawsze powinno być określone na etapie podpisywania umowy, kto wybierze zdjęcia do albumu. Większość fotografów, których znam, samodzielnie wybiera zdjęcia i na plytę, i do albumu / fotoksiążki, i ewentualnie pozwalają parze młodej na kilka poprawek. Sama zawsze pytam przy podpisywaniu umowy, kto chce wybierać zdjęcia - przeważnie pary młode chcą dokonać wyboru. Nie mam nic przeciwko temu, bo złych fotek nie oddaję, a mam pewność, że młodzi będą zadowoleni ze swojego albumu. Spróbuj przekonać tego fotografa, że bardzo wam zależy na tym, żeby mieć wpływ na to, jakie zdjęcia znajdą się w fotoksiążce czy albumie, żeby przesłał Wam wybór zdjęć do akceptacji itp. Myślę, że się na to zgodzi, bo jednak fotografom zależy na zadowolonych klientach. Pozdrawiam

Gość karoooolooomka
a skąd fotograf będzie wiedzieć jakich gości chcę mieć w albumie,przeciez nie będę przedstawiać całej rodziny bo on i tak nie zapamięta kto jest kim

Gość Jaśko Wrocek
Zdjęcia rodziny znajomych zazwyczaj daje fotograf w formie obrobionych plików RAW i skonwertowanych do postaci JPG. Para sama może sobie albo dać te pliki rodzinie czy znajomym albo zrobić z nich zdjęcia papierowe. Odbitka 13x18 to koszt 1 zł. Mesli na zdjęciu jest kilka osób to para młoda sama wie najlepiej ile zrobić odbitek. Często nawet fotografowie mający spore upusty w laboratoriach fotograficznych pomagają w kopiowaniu zdjęć młodym parom. No chyba że ktoś jest fotokącikiem to nic nie pomorze. Jak sobie mądralińskie przyszłe panny młode to wyobrażacie. Fotograf ze ślubu, wesela i pleneru robi 1000 zdjęć w zapisie RAW. Według was powinien siedzieć teraz całymi dniami aby wszystkie pliki obrobić abyście same sobie wybierały zdjęcia? To jest chore!!!!! Po co wam w ogóle potrzebny jest profesjonalny fotograf?? Chyba tylko aby pokazać innym jak się wam dobrze powodzi.

Gość straooonika
niektóre dziewczyny chcą mieć w albumie zdjęcia rodziców,inne tylko świadków,a są takie co chcą mieć w albumie całą bliższą rodzinę

Gość Jaśko Wrocek
To niech nie zamawiają profesjonalisty lub godnie mu zapłacą za to że wszystkie zdjęcia jakie zrobił obrabia aby panna młoda mogła sama zadecydować jakie zdjęcia wybrać. Myślę że suma 6000zł za coś takiego nie jest wygórowana sumą.