Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emej

środki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość emej

Mam kłopot, chciałabym za jakiś czas rozpocząc życie erotyczne, co za tym idzie myślałam o antykoncepcji, jednak mam co do tego mieszane uczucia. Jedni mówią, że to świetny wybór i jest bezpieczniejsze od prezerwatyw. Inni znowu mówią, że powoduje sporo skutków ubocznych. Obiło mi się o uszy, że po stosowaniu antykoncepcji zmniejsza się możliwosc zajścia w ciążę, lub występuje ryzyko poronienia. Słyszałam także o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka i inne choroby. Nie znam się na tych sprawach, nie wiem czy moje wątpliwości są na miejscu, dlatego pytam o radę.

Gość Ajajajajaj25
kazde tabsy jakie sie przyjmuje wiaza sie z efektami ubocznymi, najlepiej porozmawiac z lekarzem ktory powie co i jak, na dzien dziesiejszy tabsy sa mniej szkodliwe niz kiedys wszystko zalezy tez od organizmu kobiety... ja biore tabsy od 20 dni i jak do tej pory ze skutkow ubocznych moge wymienic humorzastosc i znaczny spadek libido ktory frutruje mojego faceta, ale kazdy reaguje inaczej, na pewno jest to spokojny i zrelaksowany seks bo jest przyjemnijeszy niz rezerwatywa i znacznie lepiej zabezpiecza :)

Gość Perw mobilna
Prezerwatywa to też antykoncepcja. Ty masz na myśli środki hormonalne. Co do skutków ubocznych to jest to kwestia indywidualna, ja nie odczuwam żadnych. Co do raka to owszem tabletki w niewielkim stopniu zwiększają ryzyko raka piersi, ale za to zmniejszają ryzyko raka szyjki macicy i przydatków. "Obiło mi się o uszy, że po stosowaniu antykoncepcji zmniejsza się możliwosc zajścia w ciążę, lub występuje ryzyko poronienia." To nie zostało udowodnione. Jeżeli pojawiają się jakieś kłopoty z płodnością po stosowaniu tabletek to są one w pełni odwracalne. Największym ryzykiem jest zakrzepica, bardziej narażone są na nią kobiety palące, a zwłaszcza palące i w starszym wieku. Musisz zwracać uwagę na niepokojące objawy jak drętwienie nóg, ból, żylaki. Ale z drugiej strony nie doszukuj się w każdym bólu głowy skutków ubocznych tabletek. Osobiście uważam, że jeśli nie ma przeciwwskazań do brania tabletek i kobieta współżyje regularnie to jest najlepsza, bo najskuteczniejsza metoda antykoncepcyjna. Trzeba też pamiętać, że tabletki nie chronią przed chorobami przenoszonymi drogą płciową.

Gość emej
Faktycznie, prezerwatywy to też antykoncepcja, a ja mam na myśli środki hormonalne, mój błąd :) Pytam bo po prostu od paru dni zaczęłam myślec o przyszłości, mam jeszcze czas, po prostu chciałam się zorientowac. Wniosek jest taki, że najważniejsze w tej sytuacji jest wybranie porządnego ginekologa, bo od niego najwięcej zależy.