Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość błagam o szczere odp

Czy można schudnąć jeden rozmiar w 5 tygodni???

Polecane posty

Chcę zrzucić 5 cm w biuście, 11 cm w pasie (mój newralgiczny punkt), 4 cm w biodrach. Kupiłam sobie spodenki i pas neoprenowy. W spodenkach mam zamiar chodzić 3-4 godziny dziennie (i oczywiście w trakcie ćwiczeń), w pasie całą dobę (nawet w nim spać). Oczywiście ćwiczenia aerobowe + dieta. Mam taką dietę ułożona przez DIETETYKA. Śniadanie: Jogurt naturalny + 5 moreli Obiad Soczewica z pieczarkami i cebulką Kolacja filet z mintaja + kapusta kiszona Śniadanie serek wiejski + 2 łyżki sezamu Obiad fasolka szparagowa pod serową pierzynką Kolacja jajecznica z 2 jajek z natką pietruszki Dodam, że chudnę z DUŻEJ wagi. :O Obecnie ważę 79 kg. Do 7 września chciałabym ważyć te 9 kg mniej. Ale kg nie tyle mnie interesują ile te cholerne centymetry. Mam sukienkę w którą MUSZĘ się wcisnąć. :( Szczerze, REALNE czy nie?

Gość Goldi 2011
A ile masz lat - to ważne, bo z wiekiem zwalnia przemiana materii.

Gość Elvis25
Dietetyk ułożył CI dietę tylko na dwa dni? To jakaś sierota, nie dietetyk. Poza tym powinien Ci udzielić informacji jakich spadków możesz oczekiwać. Teoretycznie chudnie się na zdrowej diecie, bez nadwerężania organizmu około 1 kilograma tygodniowo. Ale przez pierwszy okres, zwłaszcza jeśli masz dużą nadwagę, to zejdzie Ci więcej. Może nawet 6-7 kilogramów w ciągu miesiąca. W dużej części będzie to nadmiar wody i "świeży" tłuszcz. Czy 9 to nie wiem, bo wszystko zależy od organizmu, ale taki spadek już jest trochę poza granicą bezpieczeństwa, więc uważaj. Zdrowo się odżywiaj i ćwicz - efekty będą. Nie sugeruj się też wyłącznie utratą wagi, bo przy dobrym odżywianiu i ćwicząc odpowiednio, będziesz zamieniać tłuszcz na więcej ważące mięśnie. Sugeruj się właśnie raczej centymetrem.

Mam 30 lat. Stara jestem. Będę ćwiczyć sporo. Bardziej mi chodzi o centymetry niż kilogramy. Poza tym PO moim deadlinie nie mam zamiaru zrezygnować z diety. Moją wagą docelową jest 60 kg. Ale to już na spokojnie. Muszę zejść z 46 na 44 bo chcę się wcisnąć w sukienkę. Więc CENTYMETRY!! :O

Elvis No coś Ty. :D Dostałam tygodniowy jadłospis + przepisy tego co mam w jadłospisie. Po tygodniu zgłaszam się do dietetyczki na ważenie i dostaję jadłospis na następny tydzień. Podałam dwa dni dla przykładu.

Ja nie muszę schudnąć 9 kg. Mogę schudnąć 4 kg. Byle centymetry mi spadły o jeden rozmiar, bym się wcisnęła w kieckę. :P

Gość Goldi 2011
Wg mnie dietetyk źle dobrał Ci tę dietę. Przede wszystkim za mało posiłków (powinno być 5 w ciągu dnia) i za dużo węglowodanów. Spadek wagi 9 kg przez miesiąc pewnie jest realny, ale szkodliwy. W "starym" tłuszczu zgromadzone są wszelkie toksyny, które będą przedostawać się do krwi. Będziesz się źle czuła, przy szybkim chudnięciu.

Gość Elvis25
A no to spoko, choć normalnie dostaje się wykaz posiłków na 14 dni. 7 to trochę małe urozmaicenie. A co do pasów neoprenowych - daj sobie z nimi spokój, ćwicz normalnie. Nie istnieje korelacja między zwiększoną miejscową temperaturą ciała, a spalaniem tłuszczu. Tłuszcz spala się stopniowo z całego organizmu, od genetyki poszczególnego człowieka zależy gdzie szybciej, gdzie wolniej. Pas neoprenowy to tylko efekt placebo - teoretycznie widać lepsze efekty, bo organizm wypaca wodę podskórną i po jego użyciu wygląda to lepiej wizualnie. Po uzupełnieniu wody przez organizm efekty są takie same jak po ćwiczeniach bez pasa. A mogą wystąpić odparzenia itd. Nie ma sensu. Po prostu jedz dobrze i ćwicz, efekty będą na 100%.

Gość Elvis25
Goldi 2011 - dietę dobiera się pod konkretną osobę. Jeśli ktoś pracuje i nie ma możliwości jeść 5 razy dziennie, to zakłada się wyłącznie 3 posiłki. Proporcje weglowodanów do białka i tłuszczy powinny wyglądać dla przeciętnej osoby jak 55-30-15. Na moje oko wszystko tu O.K, w tym większość węgli o niskim IG.

Gość Goldi 2011
Elvis, piszę tak, bo rok temu sama korzystałam z porad dietetyka, który "pode mnie" układał dietę. Mimo, że pracuję, jadłam 5 posiłków. Było to dość kłopotliwe, bo sporo czasu poświęcałam przygotowaniu posiłków na kolejny dzień. Schudłam 12 kg w ok. 3,5 miesiąca. Z "wyczynów" sportowych - tylko spacery (codziennie po 40 min szybkim tempem).Wage trzymam.

Gość Elvis25
Goldi - oczywiście, że tak jest najskuteczniej, ale nie wiemy o jakie wytyczne diety poprosiła autorka tematu. Każdy dietetyk układałby dietę pod 5 posiłków, ale jeśli osoba życzy sobie tylko 3, bo na przykład nie ma możliwości jeść w pracy, to układa się 3, z ewentualnym zaznaczeniem produktów do "pogryzania" między tymi posiłkami. Dlatego nie krytykowałbym diety jeśli nie znamy dokładnie sytuacji autorki. Jej dietetyk raczej wie co robi, choć jak w każdym zawodzie, tak i w tym są mistrzowie i odwalacze fuszerki. I gratuluję spadku wagi, ja też właśnie schudłem 12 kilogramów od kwietnia. Ale dietę sobie sam układałem, plus sporo ćwiczeń (akurat wysiłek fizyczny nie jest dla mnie problemem, bo lubię sport). Spacery są bardzo dobre do chudnięcia - jest to wysiłek o niskiej intensywności, z czasem można to przekształcać w trucht i stopniowo bieganie. Dodatkowo można uzupełniać basenem, rowerem i efekty na pewno będą świetne.

Gość Goldi 2011
Oczywiście, zgadzam się z Tobą, Elvis, że nie można osądzać dietetyka bez konkretnych danych. Trzeba jednak też pamiętać, że "różne osobniki' różnie chudną. Wśród moich znajomych młody człowiek korzystał z tego samego dietetyka co ja. Przestrzegał zaleceń, dodatkowo bieg i basen oraz spacery. Założenie było, że schudnie 20 kg. Niestety 15 kg w dół i koniec! Na nic zdały się różne modyfikacje diety (z obniżaniem kalorii włącznie). Stanął na tych 15 kg. Różnie więc z naszymi organizmami jest.