Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła ciężarna

ciąża na umowie zlecenie

Polecane posty

Gość przyszła ciężarna

Pogubiłam się już w przepisach, dlatego postanowiłam napisać tutaj z nadzieją, że odpisze ktoś dobrze orientujący się w tych sprawach. Otóż od ponad dwóch lat pracuję w tej samej firmie na umowie zlecenie. Obecna umowa kończy się mi się wraz z końcem roku. Nigdy nie miałam odprowadzanych żadnych składek poza podatkiem dochodowym (do końca września mam status ucznia przed ukończeniem 26 r.ż.). Planujemy z mężem ciążę. I nie wiem, jak rozwiązać sytuację... Nie mam szans na umowę o pracę w obecnej firmie. Czy jest jakieś wyjście, dzięki któremu mogłabym być spokojna o możliwość pracy do końca ciąży, a potem o zasiłek macierzyński? Zdaję sobie sprawę, że nie jestem pracownikiem w świetle prawa pracy, więc kodeks pracy mnie nie obejmuje. Czy można jakoś się zabezpieczyć, pracując na umowie zlecenie? Będę wdzięczna za pomoc.

Nie czytałem tekstu, bo za długi - odpowiadając na temat: nie ma czegoś takiego jak zlecenie ciąży, to nie przejdzie.

Gość dsfsfsdfdg
nie wiem, przeciez masz męża, ktory cie utrzymuje, ktory moze cie ubezpieczyc, wiec czym ty sie martwisz? na umowie zlecenie chyba nie ma czegos takiego jak zasilek macierzynski

Gość przyszła ciężarna
Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób mąż mógłby mnie ubezpieczyć... Owszem, zapisałam się do jego firmowego grupowego ubezpieczenia, ale to nijak się ma do ZUSu.

Gość Tak to wlasnie jest
Umowę muszą dac do momentu porodu,jednak macierzyński nie przysługuje z powodu braku składek,poza tym nieprawna jest ta umowa tyle czasu w tej samej firmie na tym samym stanowisku ? to ewidentnie powinna być umowa o pracę.

Gość przyszła ciężarna
Niestety tak tu się pracuje - zlecenie na cały rok bądź do widzenia. A jeśli od października stracę status ucznia, to zleceniodawca musi odciągać moje składki? ZUS też? Czy w tej sytuacji, jeśli moja umowa w styczniu zostałaby przedłużona, mam szansę na zwolnienie lekarskie i zasiłek macierzyński?