Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katarakta21

krwawienie przy antykoncepcji hormonalnej

Polecane posty

hej dziewczyny, od dwóch miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne i tak się zastanawiam, czy jest taka opcja, że w przerwie między dwoma opakowaniami można nie mieć krwawienia? Zdarzyło się wam kiedyś coś takiego? Proszę o odp, to dla mnie bardzo ważne.

W ulotce jest napisane, że taka sytuacja jest możliwa i że jest to normalne, jeśli nie wystąpiła żadna sytuacja mogąca obniżyć skuteczność antykoncepcyjną tabletek. Tak, zdarzyła mi się.

Perwersja moglabys mi wytlumaczyc na czym polega branie tabletek anty... ? Wiem oczywiscie co to jest i wgl ale chce wiedziec wszystko na ten tamat bo zauwazylam ze jestes kumata.

Polega na łykaniu. :p Są różne rodzaje tabletek, obecnie najpopularniejsze są tabletki, które bierze się przez 21 dni, a potem robi się 7 dni przerwy. Tabletki zawierają syntetyczne hormony, czyli substancje stworzone sztucznie w laboratorium, ale działające tak jak hormony naturalnie wytwarzane przez organizm. Tabletki chronią przed ciążą na trzy sposoby: 1. hamują owulację, czyli pęcherzyk graffa, w którym znajduje się jajeczko, nie dojrzewa, nie rośnie i nie pęka, a jajeczko jest niezbędne do zapłodnienia 2. zmieniają śluz, utrudniając w ten sposób plemnikom wniknięcie do dróg rodnych kobiety, więc nawet gdyby jakimś cudem doszło do owulacji to plemnikom trudno będzie do jajeczka dotrzeć 3. zmieniają błonę śluzową macicy w taki sposób, że nawet jeśli doszłoby do owulacji i plemniki dotarłyby do jajeczka i z nim się połączyły czyli innymi słowy doszłoby do zapłodnienia, to zapłodnione jajeczko nie mogłoby się zagnieździć w macicy i dalej rozwijać. Jeśli tabletki stosowane są prawidłowo to ich skuteczność jest bardzo wysoka. Trzeba dokładnie czytać ulotkę i stosować się do informacji w niej zawartych, żeby wiedzieć co może obniżyć skuteczność tabletek. Tabletki przyjmuje się przez 21 dni o tej samej porze np. wieczorem (nie trzeba brać dokładnie o tej samej godzinie co do minuty, ale nie można też brać jak się chce), pierwszą należy wziąć pierwszego dnia miesiączki, wówczas jest się zabezpieczonym od razu. Po przyjęciu 21 tabletek następuje 7 dni przerwy, podczas których występuje tzw. krwawienie z odstawienia przypominające miesiączkę (często jest krótsze i mniej obfite niż normalna miesiączka). Tabletki dostępne są tylko na receptę. Żeby lekarz przepisał Ci tabletki prawdopodobnie będziesz musiała pójść z mamą, które będzie też musiała wyrazić zgodę na przepisanie tabletek. W mojej osobistej opinii powinnaś się nieco wstrzymać z tabletkami, bo jesteś jeszcze bardzo młoda i to spora ingerencja w Twoją gospodarkę hormonalną. Prezerwatywy są również bardzo skuteczne, a dodatkowo chronią przed chorobami przenoszonymi drogą płciową.