Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość megii...

Czy lekarz się myli?- Autzym mojego syna.

Polecane posty

Gość megii...

Witam. Nie dawno u mojego 2,5 letniego syna psychiatra zdiagnozował AUTYZM wczesno-dziecięcy. Dużo czytam o tej chorobie w internecie, porównuję przypadki. I zaczynam się zastanawiać czy diagnoza mojego syna nie jest zbyt pochopna. Mianowicie- z moim synem jest bardzo dobry kontakt wzrokowy, uśmiecha się, mimiką również wyraża swoje niezadowolenie, wstyd. Reaguje na imię. Rozumie wszystko co do niego mówię. Lubi się do mnie przytulać i dotykać moich włosów. Natomiast jest bardzo "agresywny", denerwuje się z byle powodu, nie mówi(kilka pojedynczych słów) powtarza różne czynności przez długi czas(np. chodzi dookoła łóżka przez 45min itp.) Dużo czasu przebywa pod kołdrą ( mam wrażenie że czuje się tam bezpiecznie, myśli że go "nie ma") nawet pod czas upałów. Nadwrażliwy jest na ból- wystarczy go pogłaskać i krzyczy "ała", boli go przyklejony piasek do rączek czy nóżek, lub piana podczas kąpieli, gdy się przemienia rzeczy w inne miejsca zauważa to i się denerwuje- każe przekładać. Myślę że takie najważniejsze cechy opisałam. i stąd moje pytanie czy można tu mówić o autyzmie? Czy na podstawie tych kilku cech można wydać taką diagnozę? Proszę o opinię- każda będzie dla mnie ważna.

Gość martulkaaaa_________
na temat autyzmu nie będę pisała, bo to jest coś, na czym absolutnie się nie znam natomiast z autopsji wiem, jak wyglądają kontakty z lekarzami w bardziej skomplikowanych przypadkach i mogę polecić poszukanie innego, polecanego lekarza i wizytę w celu potwierdzenia diagnozy w Polsce lekarze generalnie czują się dość bezkarni, nie ponoszą praktycznie żadnej odpowiedzialności za błędne diagnozy, a nie potrafią się przyznać do tego, że czegoś sami nie wiedzą - oczywiście nie zawsze tak jest, ale często na szczęście w Internecie znajdziesz kopalnię wiedzy o dobrych specjalistach, warto nawet wybrać się na wizytę do innego miasta

Gość megii...
No tak racja. Właśnie zapisałam syna do specjalistycznej poradni gdzie zajmują się tylko dziećmi z Autyzmem. Zobaczymy co tam powiedzą... Spróbuje poszukać jeszcze jakiegoś dobrego psychiatrę daleko od miejsca mojego zamieszkania.

Gość to są cechy autyzmuuu
zwłaszcza nadwrażliwosc na ból, nie lubi jak coś dotyka jego ciało (piasek , piana) zapewne nie lubi mieć nic na twarzy,tj,np jak mu przy jedzeniu chlapnie sos na brodę to natychmiast wyciera, nie da sobie posmarować ust nutellą/miodem itp. a to ze takie małe dziecko krązy wokół łóżka samo z siebie przez 45 min. to już jest na bank autyzm, przykro mi. Jednak ja zawsze powtarzam, aby jakiekolwiek diagnozy konsultować 3 razy i 3 niezaleznych lekarzy.

Gość beattee
najlepiej jeszcze się skonsultować z innymi specjalistami, żeby się upewnić, ale pasuje niestety do autyzmu, mi nasuwa się jeszcze zespół Aspergera, to też jest choroba ze spektrum autyzmu i objawy są zbliżone.

Gość woreczkowa
diagnozowanie dziecka na babskim forum to nie jest dobry pomysł

Gość woreczkowa
aa jeszcze autyzmu nie diagnozuje tylko psychiatra tylko zespol specjalistow

Gość Natalia_72
Lekarz moze sie nie myli. W kazdym razie zbierz sily i informacje i przygotuj sie na walke, bo musisz wiedziec ze autyzm jest uleczalny. Po pierwsze dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezcukrowa. Po drugie podawaj kwasy omega 3 i 6 w duzych ilosciach-przede wszystkim tran, moze byc tez olej lnu. Po trzecie odtruwanie organizmu. Poczytaj w necie na ten temat - moga byc kapiele w soli emskiej, skrzypie. Po czwarte podawaj probiotyki w duzych ilosciach na odworzenie wlasciwej flory w jelitach. Dobry jest tez olej kokosowy ( ma wlasciwosci przeciwgrzybicze). Po piate - nie szczep, bo szczepionki to gwozdz do trumny dla tych dzieci, mowi sie nawet, ze wywoluja autyzm u dzieci z predyspozycjami. Pomocna jest tez homeopatia. Np. dr Bross- Walderdorff, dr Wilk i inni.

Gość na pocieszenie napiszę
znajomi mają chłopca, który miał bardzo dziwne zachowania np ustawiał zabawki w rzędy, bez przerwy liczył przedmioty ale jakby był opóźniony w innych dziedzinach, np potrafił narobić w majtki w wieku 5 lat zaczeli się bać że coś z nim nie tak ale po jakimś czasie te objawy się wyciszyły

Gość megii...
-woreczkowa- ja nie diagnozuje dziecka na forum, od tego są lekarze. Tyle czytam na temat autyzmu książek, artykułów , że zaczynam mieć wątpliwości czy ta diagnoza jest trafna. A na forum może znaleźć się ktoś z podobnym problemem. Lub z doświadczeniem i po prostu doradzi. W naszym przypadku autyzm zdiagnozował sam psychiatra, nie żaden zespół specjalistów. Jak już pisałam, zapisałam dziecko do specjalistycznej poradni dzieci z Autyzmem. Wiem, że to cechy autyzmu, zastanawia mnie tylko to że z moim synem jest kontakt wzrokowy, uśmiecha się itp... Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Gość linka.
na autyzmie nie znam sie kompletnie, ale moja druga polowa jest psychologiem dzieciecym i ma mase przypadkow zle zdiagnozowanego autyzmu... takze poki co lepiej poszukac innego lekarza, albo polecam nawet wizyte u sprawdzonego psychologa dzieciego, trzymam kciuki!

Gość hugzufzu
napisz na forum pomocne e mamy http://forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.html z tego co podczytuje jest tam kilka mam z tym samym problemem,moze jakos cie pokieruja i pomoga ,pozdrawiam

Gość xu9876
"nie lubi mieć nic na twarzy,tj,np jak mu przy jedzeniu chlapnie sos na brodę to natychmiast wyciera, nie da sobie posmarować ust nutellą/miodem itp. a to ze takie małe dziecko krązy wokół łóżka samo z siebie przez 45 min" akurat te cechy nie są ścisłe dla autyzmu, niektórzy bez autyzmu też się podobnie zachowują

Gość weqweqwqw
Wiem, że to cechy autyzmu, zastanawia mnie tylko to że z moim synem jest kontakt wzrokowy, uśmiecha się itp... Jesli chodzi o kontakt wzrokowy to mit, że przy autyzmie go nie ma. Te zaburzenia sa najcześciej obustronne, tzn, moze nie byc kontaktu wzrokowego, albo moze byc np., za intensywny, że dziecko się dziwnie wpatruje.

Gość mama555
niestety ale myl e to autyzm, nie dawno moj syn równiez zostal zdiagnozowany, równiez sie przytula, usmiecha mowi pojedyncze slowa, reaguje na imi itp. ale wykazuje cechy autystyczne...tez na pocztku czytalam ze jesli dziecko potrafi rzeczy ktore opisalam to nie jest to autyzm, przez co zostal zdiagnozowany w wieku trzech lat zamiast dwoch. Mieszkam w angli tutaj nie ma autyzmu ogolnego tylko sa poszczegolne jego rodzaje, dobrze zrobilas ze zapisals sie do specjalistycznej poradni a nie sugerujesz sie opini jednego lekarza aczkolwiek z tego co opisalas to raczej autyzm. pozdrawiam

Gość mama555
dlaej chodz z synkiem na spotaknia z dziecmi autystycznymi i kontakt wzrokowy moze byc normalny uwierzcie mi...