Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadrutowana30

30-latkowie w aparatach ortodontyczncyh

Polecane posty

Gość zadrutowana30

cześć, od 2 miesięcy jestem posiadaczką górngo aparatu orto, doł w pażdzierniku. Są tu jakies osoby które rozniez w pozniejszym wieku zdecydowaly sie na ten krok?

Gość wdhdcbcccxx
a oplaca sie jeszcze nosic aparat?

Gość ja tez mam podobnie
ja mam 25 i założyłam kilka msc temu. i dwa lata noszenia:) a mam już i górę i dół

Gość zadrutowana 30
wdhdcbcccxx--> w jakim sensie opłaca sie? ja tez mam podobnie--> widzisz juz jakąś poprawe? od razu mialam zakładany dół czy po paru miesiacach? ja dopiero dol w pazdzierniku i troche sie obawiam bo widze ze góra duzo mi sie wysunęła, nie wiem molziwe zeby zamki na dole mi ie pomiescily.

Gość ide we wtorek 30 lat
do ortodontki chce sobie wybielić i wyprostować, poradzę się, w jakiej kolejności to robić od czego się zaczęło u Ciebie? musiałaś wyleczyć wszystkie zęby i potem co dalej? podobno nakłada się jakieś separatory i to boli?

Gość lia lia lilaniaaaa
Ja założyłam też dosyć późno, zdjęłam w czwartek po roku noszenia i teraz mam piękne ząbki :) Na leczenie nigdy nie jest za późno, tylko im się jej starszym tym dłużej może trwać proces leczenia, bo zęby nie są już tak podatne na przesuwanie jak w wieku młodzieńczym

Gość zadrutowana30
ide we wtorek -->akurat nie mam problemu z kolorem zebow bo jakos genetycznie sa one po prostu białe, wiem ze nosząc aparat troche stan ich sie pogarsza, ale po zdjeciu przewaznie sa zęby piaskowane itp by doprowadzic je do "normalnosci" po kleju itp. co do wyleczenia zębów to fakt bedziesz miala to zrobic gdy masz jakies ubytki, ja nie mialam wiec ominęlo mnie to. 2 ortodontów chcialo mi usuwac zęby gdyz twierdzieli ze mam tak stłoczone, nie usmiechalo mi sie to bo jeden kazal usunac wszytskie 8-mki i wszytkie 4-ki...nie wyobrazlam sobie chodzic bez zębów przez jakis czas bo mimo wszytko dziury po czworkach jakis czas by sie zzsuwaly, a z drugiej strony usuwanie zdrowcyh zębow bylo dla mnie przerazające, 8-mki jeszcze ok ale 4-ki nie wchodzily w gre. odpuscilam wtedy z aparatem i dopiero w tym roku trafilam na ortodonte ktory stwiedzil ze zadnych zębów usuwac nie trzeba. I tak jestem posiadaczką szafirowego aparatu od 2 miesięcy.

Gość zadrutowana30
tydzien przed załozeniem aparatu zakładnae sa tzn separatory, takie kauczukowe gumeczki jakby, wkładane są między 5 a szóstke. mnie nie bolało w ogole, bardziej to dyskomfort niz jakis ból. mialam takie wrazenie jakby mi coś w zęba weszło:)

Gość zadrutowana30
mięcho --> i jak wrażenia?:) widzisz juz jakies zmiany? ja ogolnie troche przerazona bo zęby zaczełay mi się wysuwać, mozliwe by zrobilo sie miejsce na dolne zamki ale jakos dziwnie sie czuje przez to, troche jak konik:)

Gość ide we wtorek 30 lat
czwórki mam usunięte w dzieciństwie, nosiłam wtedy aparat ruchomy, który nic nie pomógł ósemka mi wyszła do tej pory jedna i nie do końca na dodatek

Gość zadrutowana30
ide we wtorek 30 lat --> to pewnie bedziesz musiala zrobic zdjecia by zobaczyc co z tymi 8-mkami..ja miala jedna zatrzymaną i usuwana chirurgicznie, 3 pozstale mi wyszly całe, narazie ortodonta powiedzial zeby ich nie ruszac, zobaczy, mozna je nawet po leczeniu wyrwac.

Gość ijabuba
Zadrutowana to ty nie masz kłopotow z zebami.. Chyba estetycznie tylko poprawiasz :) Ja mam usuniete 4, a 8 miałam dlutowane.. na dole nie widac braku zebów.. najpierw nosiłam taka szyne co mi rozsuwała szczękę, mogłam sobie palca wsadzic pomiedzy jedynki :) Ból okropny, jechałam na prochach, krwawienie z nosa..poszerzone kosci policzkowe... Potem 4 lata noszenie aparatu, żeby nie tylko trzeba było wepchnąc w łuk , ale i obrócic wokól własnej osi.. Pielegnacja to skomplikowana sprawa, trzeba uwazac, i dbac, a i tak na 6 miałam dziury po zdjeciu obreczy.. A wiesz co jest najlepsze ? Zaczeły odsłaniac mi sie szyjki zebowe i ortodontka mie pocieszyła, ze zeby moga mi po prostu powypadac zanim skoncze 30 !:P

Gość zadrutowana30
ijabuba --> tak estetycznie, po prostu są krzywe, kły mam wyżej niz reszte, dwójka zrotowana, a na dole co drugi wystąp, mam bardzo szeroku usmiech, widac mi praktycznie szóstki gdy sie smieje, wiec starsznie mnie drażnily te moje krzywe zeby, a do tego mam dziąsłowy usmiech czli widac mi górne dziąsła mocno, niestety tego prawdopodobnie nie poprai aparat, wiec pocieszam sie chociaz tym ze proste bedą. wspolczuje takich przezyć jakie mialas. Ale po wszytkim zadowlona jestes z rezlutattu?