Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość napięcie rośnie

rozdzielność majątkowa, a kredyt hipoteczny

Polecane posty

Gość napięcie rośnie

czy jeśli jedno z małżonków zakupuje nieruchomość zaciągając na nią kredyt hipoteczny, czy może wpisać do aktu własności współmałżonka jeśli mają rozdzielność ?

Gość napięcie rośnie
nikt nie wie?

Gość oczywiście że mogą nabyć
razem, tylko wtedy będą zwykłymi współwłaścicielami - w częściach ułamkowych - a nie na zasadzie wspólności małżeńskiej

Gość napięcie rośnie
ale mi nie chodzi o wspólne nabycie nieruchomości tylko o wariant kiedy to jedna ze stron nabywa sama i sama za nią płaci, ale chce wpisać współmałżonka do aktu własności

Gość oczywiście że mogą nabyć
już nie ma czegoś takiego jak akt własności. jest umowa sprzedaży, a sprzedaż już nastąpiła. teraz możesz jedynie sprzedać/darować małżonkowi udział w nieruchomości (notarialnie).

Gość madaaaalkaaa
jeżeli jest to kredyt to zalezy od jego wysokości jeśli kredyt wynosi mniej niż 50% wartości nieruchomości to bank może się zgodzić... jesli przekracza - odpada

Gość napięcie rośnie
dzięki za odpowiedzi. teraz to już nie wiem co mam robić... myślałam, że nie będzie problemów z wpisaniem do aktu...ehhh

Gość kjkjkjllll
ty chciałaś zapłacić i dopisać jego, czy chciałaś, żeby on zapłacił i dopisał ciebie?

Gość napięcie rośnie
a jakie to ma znaczenie?

Gość kjkjkjllll
tak pytam, z ciekawości

jak wyzej. Bank nie zgodzi sie na darowizne nieruchomosci na ktorej jest kredyt jesli chcesz darowac komus taka czesc, ze kredyt bedzie stanowil wiecej niz posiadana czesc udzialow kredytobiorcy. Jesli w banku oferta zalezala od LTV, tj stosunku wartosci nierichomosci do kredytu, to bank moze zmienic warunki kredytowania