Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaktorapyta

Jakie obiadki dajecie swoim 4-miesieczniakom?

Polecane posty

Gość mamaktorapyta

Moj synek za 2 tyg konczy 4 miesiace i chcialabym zaczac wprowadzac obiadki.Tylko zupelnie nie wiem jak je robic..doprawiacie je czyms,czy dajecie takie zupelnie mdle? Myslalam o sloiczkach,ale to bez sensu,bo moja mama ma swoj ogrod i zawsze da nam swieze warzywa. Licze na rady doswiadczonych mam :)

Gość Niuniulkai
nie kombinuj narazie z obiadkami najpierw zacznij od powoców najlepiej jabłuszko. Możesz kupić najpierw na sprube mały słoiczek gerber lub bobovita. A później sama gotować jabłuszko. Później marchewka gdzies po tygodniu ( żeby wykryc ewentualną alergie) itd

Gość fnfbtigebj
na sprube? analfabetko jebana :O

Gość bambaryla147
dokladnie, pierwsze wprowadzasz dania jednoskladnikowe, jablko, marchewke czy ziemniaka...

Gość serhgdfh
4 m-ce to chyba za malo na obiady. w takim wieku mozesz wprowadzac powooooooli pojedyncze owoce lub warzywa np. sama marchew czy jablko

Gość moja corcia
dostawala na poczatku ziemniaczka albo marchewke,ale nie ciackalam sie zbyt dlugo i szybko zaczelam podawac jej zmiksowane warzywa z kurczakiem czy cielecinka,jak skonczyla rok jadla juz duzo z tego co my,dzis ma 12 lat i jest okazem zdrowia jakby sie kto pytal

Gość Mała czarna kawka 22
Ja bym radziła na początek warzywa, potem owoce. Dzieci czasem dostając owoce najpierw odrzucają potem warzywa. Zacznij od marchewki ziemniaczka czy inych od 4tego msc. Ale zacznij od warzyw, podawaj koło 2och tygodni(pierwszego dnia łyżeczkę-dwie,następnego 3-4 i aż do pół słoiczka a w nastepnym tygodniu cały słoiczek warzyw i dopiero owoce potem.Jest zupka jarzynkowa chyba od 4tego msc.

Gość zonaKraka
W pierwszy miesiącu rozszerzania diety dawałam owoce- maliny, jabłka, banany i jakieś tam jeszcze, a z warzyw- ziemniaka, marchewkę, szpinak, buraczki i chyba tyle. Takiego ziemniaka można np. koperkiem doprawić i już jest nowa "potrawa". Po 5 mcu więcej warzyw i ryby i mięso.

Gość toshianell
Pierwszy obiadek dalam dziecku jak mialo 5,5 miesiaca-zalecenie poloznej :) Byla to zupka z ziemniaka, marchewki i pietruszki. Wczesniej to wprowadzilam jedynie kaszki i deserki.