Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takasobieja.lk

Czy warto iść do psychiatry?

Polecane posty

Gość takasobieja.lk

Jeśli wszyscy dokoła mówią że wszystko jest ze mną ok? Mam pracę, uczę się, mam znajomych i jako takie życie towarzyskie. Nie potrafię jeść normalnie, ale tu już inny problem. Jestem osobą przy kości, ciagle się odchudzam, głoduje albo się objadam, ale to nie jest główny problem. Tylko mam czasem, a ostatnio często takie dni, że nie widzę sensu życia, nic mi się nie chce, najchętniej zamknęła bym się w domu i nie pokazywała ludziom. Czasem jest ok, trzymam jakąś tam dietę, mam w miarę dobry humor, ale wystarczy jeden głupi tekst, jedno potknięcie i wszystko mi się wali. Czasem myślę o śmierci, czasem o niej marzę, ale samobójstwa nie popełnię bo się boję i zawsze mam nadzieję że będzie lepiej, że wszystko się zmieni. Nie mam na co narzekać w życiu, naprawdę mam wszystko, tylko czuję że sobie nie radzę. Nie potrafię podejmować decyzji, stres i wymagania bardzo mnie męczą, przejmuje się strasznie opinią innych. Wiele rzeczy robię wbrew sobie bo czuję że muszę, że tak trzeba. Często płaczę, często bywam smutna, ale nie przy ludziach, przy nich udaje że wszystko jest ok, nie myślę o problemach i czuję się nawet dobrze. Wszystko wraca gdy jestem sama, nienawidzę siebie. Nie mam żadnych zalet i w tym przypadku wpływ ma mój wygląd, bo ciało mam po wszystkich dietach, głodówkach i efektach jojo straszne. Wiem, że na tym polu zawaliłam, ale na innych też, wszystko co zrobiłam w życiu zrobiłam źle, moze dlatego nie potrafię teraz podjąć żadnej decyzji. Boję się że znowu zawalę. CHciałabym pójść do kogoś kto przepisze mi jakieś leki, coś co mi pomoże, ale nie wiem czy nie przesadzam, dlatego pytam tutaj na forum. Pytałam też dwóch osób którym najbardziej ufam, obie stwierdziły że przesadzam i wszystko jest ok, a to minie. Im dłużej o tym myślę tym bardziej wydaje mi się że mają rację, ale z drugiej strony ja już tak dalej nie chce żyć, jeśli to ma tak dalej wyglądać. Chciałabym obudzić się rano, oddychać swobodnie i pomyśleć sobie co chcę dzisiaj robić, a nie co muszę, nie co wypada, nie co mnie czeka i czego się boję. Chce iść ulicą i nie zastanawiać się co o mnie ktoś pomyśli, chce pojeździć na rowerze bo lubię, a nie bo to dobre na odchudzanie, chce czytać książki dla przyjemności, chce przestać planować kolejnych diet, chce być jak inni, czuć się dobrze ze sobą. I czasem nawet mi się udaje, ale tylko czasem, ciągle szukam czegoś nowego, co mi zapełni tą pustkę, tylko, że to działa tylko przez moment, a potem wszystko wraca. Powiedzcie mi proszę czy ja przesadzam? Czy może powinnam iść do tego specjalisty i poprosić o jakieś leki? A moze on mnie wyśmieje i tez powie, że wymyślam problemy? Przepraszam za chaotyczny wpis.

Gość Jakiś taki nick dziwny mam :/
Nie warto, bo psychiatra tylko lekarstawa wypisuje, lepiej znaleźć dobrego psychologa, ale takich w polece jest maleńko :/

Gość Będzie dobrze zobaczysz
Myśłę, że jak zaczniesz nad sobą pracować to sama sobie poradzisz z tym problemem. Czytaj ksążki na ten temat, jak bardziej zrozumiesz co nas nakręca w środku do róznych zachowań to będzie łatwiej walczyć z problemem. Znajdz jakieś fajne forum na którym ludzie maja podbny problem, udzielaj się tam, czytaj, czytaj i czytaj. 🖐️