Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiwi1988

Tabletki, globułki, spirala.

Polecane posty

Co wybrać??? Jestem puszysta obecnie się odchudzam i nie wiem co robić. Spirala hmm rózne rzeczy o niej słyszałam wiec jakos nie mam na nia ochoty, tabletki kurde oh hormonow moge przytyc i moja dieta nawet od specjalisty minie się z celem, globułki siedz teraz z zegarkiem i czekaj 10min az sie rozpusci zero spontanu nic:( tylko rzecz w tym ze moj mąz rzadko bywa w domu 3 tyg go nie ma a 2dni max 5 od święta jest w domu wiec czy jest sens łykac hormony czy lepiej te globułki. Może ktoś mi doradzic? Nigdy nie stowowałam antykoncepcji mam planowaną 2ke dzieci dlatego juz starczy 3ciego nie chce wiec nie chce ryzykowac. Pomóżcie.

Możecie używać prezerwatyw + globulek, albo samych prezerwatyw, same globulki to chyba dość mała skuteczność... Możesz przekonać sie do tabletek, chociaz widujecie sie rzadko, to też nie wiem, czy sens je brać.. Są jeszcze krążki, plastry - też hormony, ale w dawce zdaje sie mniejszej niż w tabletkach. albo jeżeli nie chcecie naprawde więcej dzieci, to odłóżcie kase i niech mąż podda sie wazektomii (bo to podobno jest w Polsce wykonalne jak pisali panowie na kafe) i będziesz miała z głowy stresy kolejnym dzieckiem, na 100% nie wpadniecie ;p. Tylko, że wazektomia jest spory wydatek jednorazowo, no ale wydajesz raz i z głowy. Chyba, że facet nie chciałby na to iść. Wtedy zostają ci tradycyjne metody niestety :D

Od kilku lat stosuję tabletki. Mąż też ma obecnie pracę wyjazdową, ale już się przyzwyczaiłam (zwłaszcza do regularnego okresu). Jeżeli tabsy masz dobrze dobrane (na podstawie badań) to wręcz mogą ci pomóc w zrzuceniu nadprogramowych kg. O pozostałych się nie wypowiem,bo nie używałam. Ale spirale też jakoś do mnie nie przemawia.

własnie badan nie miałam przepisała mi tabletki ktore najmniej sprawiaja ze moge utyc :-/ ogolnie badan mi nie zrobiła a wysłała mnie do pani doktor od chorób metabolicznych abym to z nia skonsultowała, ona powiedziała ze nie ma przeciwwskazan bo akurat miałam przy sobie badania z ciązy i td plus te co mi zleciła 3dni temu ale powiedziała ze ginekolog powinna dac mi skierowanie na badanie próbek wątrobowych( nie wiem o co tu chodzi ) skierowanie dostałam i jutro ide. Ginekolog przepisałam mi tabletki CILES czy cos takiego, nie moge rozczytac brał ktoś moze? Mój mąz z tych co antykoncepcje zwala na kobiete nie podwiąze się prezerwatywy tez nie uznaje a ja nie mam zamiaru miec 3ki dzieci jak by nie daj boże co kolwiek.

No to kiwi- Zostają ci tabletki, bo to najskuteczniejsze co mozesz wybrać. Pewnie Cilest ci przepisała ;)- Jak dobrze dobrane to będzie okej i nie przytyjesz, spokojnie. Jeżeli okażą się niewypałem to najwyżej zmienisz.. Tak to bywa. A badania wątroby trzeba robić, bo tabletki mogą ją obciążać, więc dobrze że doktor wspomniała.

Dziewczynka_Z_Zapałkami tylko szkoda ze ginekolog mi o tym nie powiedziała tylko musiałam o te badania prosic :-/ nawet bym o tym nie wiedziała jak by mi moja doktorowa od chorob metabolicznych nie powiedziała :-/ ja nie wiem jak wogole ci lekarze przepisują te tabletki bez badan:-/

Duża część przepisuje "na oko" ;) A potem jak nie pasuje, to zmiana, oczywiscie też 'na oko'.. i tak aż trafisz na swoje właściwe tabletki :) Mam nadzieje, że ten cilest będzie okej dla ciebie. Niestety tak jest ze duza część ginekologów olewa sprawe i nie kieruje na badania. To jednak spory błąd i to się zdaża i u prywatnych i tych na NFZ... nie ma reguły ;/

Dziewczynka_Z_Zapałkami jestem świerzo po porodzie (6tyd) wczoraj mi się skonczyła miesiączka dzis akurat byłam u ginekologa, wiec do następnej miesiaczki mam jeszcze troszke czasu, wiesz moze jakie badania powinnam zrobic?

podobno zaleca się robić: - próby wątrobowe, - krew, - cholesterol całkowity i frakcje, ALT i AST - cukier, - cytologia, - usg piersi, - usg ginekologiczne, - mocz - poziom hormonów ;) Ale czy się robi to wszystko to już... Inna bajka

Dziewczynka_Z_Zapałkami cholesterol i krew miałam robione w poniedziałek, proby watrobowe będą w poniedziałek, cukier i td miałam badania z ciązy moja doktorowa od chorób metabolicznych owiedziała ze jak proby będą ok to moge brac te tabletki:-/ juz sama nie wiem co robic :-/ w miesiąc zgubiłam 8kg boje się ze jak wezme te tabletki to to 8 mi wróci z nawiązką tym bardziej ze mam tendencje do tycia ehhh

Podobno niektore dziewczyny po wybranych tabletkach chudną, a nie tyją. Więc może będziesz tą szczęściarą, która zgubi kolejne 8, a nie utyje :) Na razie nie nastawiaj sie negatywnie. Skoro zrobili ci większość badań (albo wzieli te z ciąży) i sądzą, że jest ok, to ja myśle, że będzie dobrze. Najważniejsze to żeby sie nie przejadać, jeść ile trzeba, troche ruchu i git. Powoli waga pójdzie w dół :) Ja bym zaczęła brac.

Dziewczynka_Z_Zapałkami jem warzywa, musli, drob i to wsio:P ogolnie dieta wiec się nie obrzeram a jak zaczne brac to bede jesc wiecej warzyw jak bede głodna chyba tak zle nie bedzie :) zaryzyuje zobaczymy co z tego bedzie :) ginekolog mi powiedział ze te tabletki sa dla mnie najlepsze bo zatrzymuja najmniej wode w organizmie i jesli utyje to od tych najmniej ale wiadomo kazdy organizm jest inny:)

Gość Perw w przelocie XV
Też mam tendencje do tycia i zawsze chudnę przy tabletkach. Ale co do Cilestu to skłamała, bo on zatrzymuje wodę w organizmie.

Perw w przelocie XV podobno kazde zatrzymują a te najmniej, nie wiem ja si ę na tym nie znam, mam zaufanie do lekarza i mam nadzieje ze wie co robi

Gość Perw w przelocie XV
Najmniej zatrzymują te, które zawierają drospirenonum. :)

Perw w przelocie XV a ty skad to wiesz?:) mozna prosic o wiecej info? mam jeszcze troszke czasu bo 2 dni temu skonczyła mi się miesiaczka to moze cos poczytam popatrze i pomysle :P

To wychodzi, że powinna jej zapisać np. Yaz ? No to teraz wybór albo między braniem i testowaniem tego cilestu na sobie (w koncu nie każdemu sie zatrzymuje woda), albo iść do innego ginekologa i skonsultować to z nim i moze zapisze coś innego...

Dziewczynka_Z_Zapałkami to musiałą bym się przepisac czy wystarczy ze bym weszła do innego na chwilke aby spytac o porade?

Po porade może ci pozwolą wejść, ale nic pewnego. Nie mam pojęcia jak to wyglada z ginekologami, ale ja kiedyś chciałam wbić do innego lekarza rodzinnego niż byłam zapisana (coś na szybkiego załatwić) i nie dało rady, bo przeciez no jak to. Tam zapisana, tu chce wejść, paniom sie nie podobało. Mimo że nawet kolejka nie była jakas duża :P Co przychodnia to obyczaje...

Dziewczynka_Z_Zapałkami u mnie jest 5ciu ginekologow buuuhahahah a zaden obcych pacjentek podobno nie przyjmuje :) kurwa takie rzeczy tylko w Polsce heh

Z rodzinnym to tak jest, że jest się przypisanym do jednego i tylko w uzasadnionych przypadkach można iść do innego. Ja do ginekologa co prawda obecnie chodzę jednego, ale jeszcze ze 2-3 lata temu to biegałam tam gdzie mi akurat pasowało, jeden w przychodni "rejonowej" i trzech w różnych przychodniach studenckich. :p Co do tabletek to ja nie mówię, że Kiwi na pewno przytyje na Cileście, ale po prostu nie zgadzam się z tym, że Cilest powoduje najmniejsze zatrzymanie wody w organizmie. To, że najmniej zatrzymują wodę tabletki z drospirenonem wiem z różnych źródeł i czytałam i w TV słyszałam w kilku audycjach wypowiedzi ginekologów. A z własno-rodzinnego doświadczenia: Moja siostrzenica brała Cilest przez 3 miesiące. W tym czasie przytyła i do tego miała straszny cellulit (dużo większy niż ja mimo, że ja mam dużo większe zapasy tłuszczu :p). Ja wówczas brałam już YAZ i schudłam na nim, a cellulit był taki sam jak przed braniem tabletek, więc ona poprosiła ginekologa o przepisanie YAZu i na nim nie tyje (chyba, że codziennie wcina kebab :p) i z cellulitem też problemu nie ma. :) Ja bym na miejscu Kiwi spróbowała Cilestu, bo nie jest powiedziane, że na nią akurat dobrze podziała. Jeśli nie będzie pasować wtedy zmienić na coś innego. :)

Perwersja postaram sie dostac do innego i zobacze co mi powie ehhh co ci lekarze wyprawiaja naszym kosztem to masakra :-/