Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oneńka chmurka

Ślub cywilny w białej (ślubnej) sukni :D

Polecane posty

Gość ja za 2 tygodnie biorę
ślub cywilny w białej sukience ;) co prawda nie długiej bo długich nie lubię ale w krótkiej sukni ślubnej i mam gdzieś czy innym się to podoba czy nie ;) Mój ślub, najważniejszy dzień w życiu i nie mam zamiaru przejmować się tym, co powiedzą inni :) Chociaż w moim gronie nikt tego nie krytykuje, jedynie dziwią się, że ślub bierzemy w piątek :D

Gość wredna menda
Krytykantki są najwyraźniej baaardzo młodziutkie i niestety jeszcze głupiutkie ;) Popatrzcie sobie na zdjęcia ślubne z lat 60-70-tych. Wiele panien młodych szło do cywilnego w białej sukni z welonem i nikogo to nie dziwiło. A ponoć wszyscy teraz tacy nowocześni są, a kiedyś to ludzie głupi byli .... chyba nie do końca.

Gość talarkowa tak
coraz więcej w naszym kraju jest osób niewierzących i te osoby biorą tylko ślub cywilny i zakładają białe suknie ślubne i welony i co tam chcą, coraz więcej jest też ponownych ślubów, drugich, bo jedno z partnerów np. rozwiodło się i dużo jest takich osób które nawet jakby chciały to nie dostaną ślubu kościelnego, często nie ze swojej winy, nie należy takich ludzi dyskryminować, że mają tylko ślub cywilny, to nie jest tylko rejestracja, to normalny ślub, w końcu żyjemy w jakimś państwie i podlegamy jakiemuś prawu i te śluby cywilne są prawnie zawartymi małżeństwami przed obliczem urzędnika państwowego, nie są to więc żadne kpiny tylko akt cywilno-prawny, bardzo wazna umowa i należy z powagą do tego podejść i strój powinien być odpowiedni

Gość ciociafrania hehe
to niech se rozwodka albo ateistka do białej kiecy załozy jeszcze wisiorek złoty z bozią albo krzyżykiem-to tyż polsko i gwiazdorsko tradycja. A i rodzice młodych niech błogosławią bo to takie wzruszające. Słoma z butow i tyle.

Gość dfdgdgdgdgdgd
ciocia frania kolejna dziewucha z ptasim móżdżkiem, której nie mieści się w bani, że ludzie mają inny światopogląd i że biała suknia, to kwestia mody i nie ma nic wspólnego z kościołem katolickim. [pewnie myślisz również, że choinka z bombkami, to również wymysł katolików i że mały Jezusek miał ją w stajni, a Mikołaj w czerwonej czapeczce i z reniferami wywodzi się z Biblii, a nie z kampanii reklamowej coca coli..]

Gość pazdziernikowa młoda2012
a jesli ktos nie jest wyznania katolickiego, tylko jakiegos innego? to tez ma rezygnowac z bialej sukni? idac najpierw do urzedu a potem na uroczystosc religijna w swoim "kosciele"? wtedy tez bialej nie wypada?

Pewnie, że tak! :D Biała suknia jest symboliczna, ale nie została zarezerwowana przez katolików. Skoro ktoś ma taką potrzebę i chęć, to nie widzę przeciwwskazań :) W końcu ten dzień należy do niej!

Jak większość wypowiadających się poprzedniczek, uważam ,że można się ubrać w co tylko dusza zapragnie, dopóki nie uwłacza to godności miejsca i ceremonii ;) więc biała suknia, z koronkami, bufkami czy girlandą kwiatów na głowie - proszę bardzo. Zastanawia mnie tylko, dlaczego umowę cywilną nazywa się ślubem ? Gdzie tam pada słowo "ślubuję"?

Gość pogadaj z nim
Pada słowo "przyrzekam", więc można by to nazwać przyrzeczeniem ;). Wg mnie przyrzeczenie od ślubowania zbytnio się nie różni.

Gość gość
Hej z moim facetem jestem od roku on sam jest po rozwodzie więc nie mam co liczyc na ślub kościelny choć miejsce sie nie liczy gdy dwoje ludzi sie kocha

Gość gość
Ja rowniez nie zamierzam sie przejmowac tym co pomysli otoczenie. Do slubu cywilnego bede szla w bialej sukni