Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

GumaBalonowa

dobre szybkie ciasto...

Polecane posty

macie sprawdzone przepisy na smaczne ciasta?? niezbyt czasochłonne, bo nie chciałbym spędzić pół dnia na robieniu ciasta :) jaki owoce oprócz truskawek nadają się na ciasto,żeby zalać galaretką??/bo nie mam jakoś pomysłu...

Gość kup pojemnik na mocz
zrób zwykły biszkopt, jak chcesz dawać na wierzch owoce i galaretkę, ewentualnie ciasto piaskowe. A owoce - zależy kto co lubi - brzoskwinie, winogrona, borówka, jagody, maliny - do wyboru do koloru. Ja nie daję bananów, bo ciemnieją, a tak to pełna dowolność :)

najszybciej to się robią muffinki i temu podobne ciasta np. marchewkowe a z owocami i galaretką to jakieś serniki na zimno z serków homogenizowanych np.

2 opakowania ciasteczek "szkolnych" śmietana 30 lub 36 galaretki owocowe 3 (dwie w jenym kolorze, trzecia inna) owoce (moga być banany, truskawki, czarna porzeczka, jagody, maliny...) Kawa rozpuszczalna lub sok owocowy lub nawet herbata na dno naczynia lub brytfanki wyklada się ciasteczka (najlepiej najpierw ulożyć folie aluminiową) i pączuje się je kawą lub herbatką albo sokiem. Rozpuszcza się galaretki w 2 naczyniach- kolorami. Tą która jest pojedyncza w niewielkiej ilosci wody. ubijasz smietanę z 2/3 owoców i dodajesz tężejącą galaretkę. Wylewasz na ciastka i ukladasz na wierzch pozostale owoce. Wkladasz do lodówki na 20 minut - pol godz. Potem wylewasz na to pozostalą tężejącą galaretkę (te dwie w jednym kolorze rozrobione razem) i do lodówki. Po okolo pol godz mozna jesc Ważne żeby galaretka byla na pol stężalą jak ja wylewasz bo inaczej przesiaknie prze śmietankę i ciasto nie wyjdzie. Idealne na cieple letnie dni bo lekkie, slodkie i kwaśne zarazem dzieki owocom. Można je zrobić w lżejszej wersji i zamiast smietany dac jogurt naturalny jakiś gesty.

biszkopt+krem+owoce+galaretka do kremu potrzeba: budyn smietankowy - robisz wg przepisu tylko dajesz troszke mniej mleka aby budyn byl bardziej gestyostudzony budyn miksujesz z kostka masla i gotowe. wykladasz na biszkopt, na to owoce i zalewasz galaretka. ja najczesciej robie z truskawkami ale mozna dac maliny, jagody co kto lubi. nie lubie ciast z kremami/masami ale ten jest wyjatkowy doby, lekki i niezbyt slodki

Gość Marheuka
to z piosenki z tik-taka: http://www.youtube.com/watch?v=qGkq9tiCENY z przepisu wychodzi ciasta na keksówkę. No i ja śliwki kładę na wierzch, one się potem zapadają i są w środku. Moze być też z jakimikolwiek innymi owocami.