Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca o zasady żałoby

co można a co nie w trakcie żałoby?

Polecane posty

Wiem, że nie można chodzić na dyskoteki, brać udziału w zabawach, pić alkoholu. Nie wiem czy można: -słuchać piosenek, a przy tym zaśpiewać ją i zatańczyć(w domu samemu, nie na dyskotece) -chodzić do kina, teatru -brać udział w urodzinach, imieninach, urządzać je -uprawiać seks i masturbować się -wyjechać na wakacje -a co jeżeli jest zaplanowany ślub? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Gość Palomaaa
Zależy kto umarł

Gość pytająca o zasady żaloby
babcia sasiadki

To podszyw! Zmarła moja babcia. I chociaż teraz nie zamierzam robić nic z tych wymienionych rzeczy, to chcę już wiedzieć.

Gość aniluapka
Wielu ludzi zapomina że żałoba to nie kwestia "pokazówy" tylko tego co przeżywa się w sercu. Nie podoba mi się np. zwyczaj ubierania sie na czarno przez rok. Teraz umarł mąż mojej 26 latniej siostry i ta ubiera się jak czarna mumia. Moim zdaniem ważne co przeżywasz w sercu. Czy ma znaczenie kolor stroju, to,że nie pójdziesz na zabawę jesli nie odczuwasz prawdziwej żałoby? Jesli nie pamiętasz o zmarłym... No nie wiem dla mnie to śmieszne.

Nawet nie wiem ile trwa żałoba po babci. Słyszałam o 3miesiącach, ale też o pół roku, a nawet o 6tyg., ale to chyba za krótko.

Gość aniluapka
Niepisana zasada mówi,że po dzidkach żałoba trwa 3 miesiące. Jeśli masz wesele bliskiej osoby to idz. Zachowaj jednak umiar w piciu i będzie ok. Podobnie z seksem - dlaczego masz go nie uprawiać? To potrzeba, fizjologia. WYjścia do kina i teatru - jak najbardziej. Teoretycznie z dystansem podchodzisz tylko do hucznych imprez. A i tu istniej pewnien margines swobody.

Jak na razie nie odczułabym przyjemności z zabawy. Tak samo z ubraniem się w żywe kolory, ale nie ubieram się na czarno. Wiem, że żałobę nosi się w sercu nie na pokaz, a czerń przygnębiłaby mnie jeszcze bardziej.

Gość greeeeeeeeeeeeeeeeee
:)

Gość pifloooo
mozna robic anal

Dziękuję za odpowiedzi. Po prostu w niektórych kwestiach nie byłam pewna, czy powinnam się tak zachować.

Gość nikola**
Palomaaa "Żałoba po babci trwa pół roku i w tym czasie nie urządza się wesel. N To czas takiej zadumy." Ludzie w jakim świecie wy zyjecie? bez przesady (nie urzadza sie wesel) no ludzie np. 2 lata zaklepane wesele i co mamy odmówić?

Gość Palomaaa
"Ile trwa żałoba po dziadku, a ile trwa żałoba po babci? W obydwu przypadkach po dziadkach, a także po stracie rodzeństwa, żałoba trwa pół roku, natomiast po dalszych krewnych trzy miesiące."

Gość Palomaaa
nikola** Weź pod uwagę, że zmarła osoba była czyjąś matką. Czy po śmierci swojej mamy poszłabyś do kogoś na wesele?

Gość aniluapka
Żałoba to czas wspominania i modlitwy jeśli jest się wierzącym. Nie rozumiem takiej hm..."ścisłej żałoby" zero zabaw, zero spotkań z przyjaciółmi, śmiechu, ubieranie się na czarno - tak jakby umarła osoba opłakująca a nie kto inny. Ja po dziadku ubierałam się normalnie - nie lubię czerni i takich ubrań nie posiadam. Nie chodziłam na dyskoteki i nie nadużywałam alkoholu. A tak modliłam się i wspominałam - raczej w charakterze miłym, anegdotki jakieś związane z dziadkiem a nie żale i lamenty. Po szwgrze trudno mi nosić żałobę bo go praktycznie nie znałam. I na wesele idę jak najbardziej. Ale pamiętam o nim, jest mi go żal itp.

Gość aniluapka
Wesele ustalane są dużo wcześniej i raczej nie ma możliwosci zaplanować tak by nie trafić na jakiś pogrzeb. Jeśl izmarłaby mi mama a wesele miał np. rodzony brat meza to niestaty wypada isc mimo wszystko.

Gość Palomaaa
Nie o to mi chodziło. Tylko o to, że np. babcia była mamą Twojej mamy i jak Twoja mama i np. jej rodzeństwo mają się dobrze bawić?

Gość aniluapka
Paloma Rozumiem o co Ci chodzi. O dobrej zabawie raczej nie ma mowy w takiej sytaucji. Ale jesli to wesele bliskiej osoby to nie wypada nie pojsc. Mozna isc ale np. nie tańczyć i nie upijać się. To oczywiste

co można, a co nie można? Zależy np od tego gdzie sie pracuje, jak w tv to trzeba się przystosować, jedna prezenterek o mało zroboty przez czarny strój , wyleciała..

Gość zawsze sama
u mnie w rodzinie kiedys była taka sytuacja że przed weselem zmarł ojciec młodej wesele bylo ksiądz powiedzial że ślub jest planowany a śmierć nie cała rodzina najbliższa sie poprostu nie bawiła

Gość tyuuuur1111
(...)Żałoba to czas wspominania i modlitwy jeśli jest się wierzącym. Ja po dziadku ubierałam się normalnie (...) to po jasną cholerę pytasz się co można a co nie?:O ja po śmierci mojego ojca chodziłam na czarno prawie rok,tak chciałam ,tak czułam i miałam w zadzie opinie innych ze robie to na pokaz.:)

Gość Eeehhhh
A można przez słuchawki słuchać muzyki ? ? ? Hip-hopu

Gość szoque!
mysle, ze conajmniej wypadaloby sie nie masturbowac :o ze tez w ogole zadajesz takie pytania :o

Gość teraz ta sama śpiewka
żałobe się ma w serce :o

Gość Nużeniec
Nie można srać

Gość gość
na wystawy też nie wypada wtedy chodzić ani na wernisaże wystaw

Gość gość
Teraz modne jest powiedzenie, że żałobę nosi się w sercu, a nie na pokaz. To takie wygodne, można robić co się chce, i nikomu nic do tego. Żałoba jest wręcz niemodna, bo jak to tak. Ubierasz się na czarno ? A fe! Nie idziesz na imprezę? Ale to ostentacyjnie! Nie rozumiemy już żałoby, boimy się jej. Kiedy nosiłam żałobę po Babci, mój chłopak śmiał się ze mnie, że jestem staroświecka. A dla mnie to był ważny czas, czas na pogodzenie się z jej stratą, czas na dogadanie się ze sobą i światem już bez kogoś bardzo dla mnie bliskiego. Uważam, że żałobę powinno się nosić, odbywać, a przede wszystkim - pozwolić sobie na to. Pozwolić sobie na odczucie straty, na samotność, na łzy. Chociaż to takie niemodne.

Gość goAnnaść
Ludzie ,dlaczego na siłę robicie ''pokazówkę '' z żałoby ? Jeśli byliście zżyci z osobą zmarłą , to dla szacunku dla niej , nie wypada tańczyć w krótkim czasie po jej śmierci np. do 3 m-cy . Pózniej trzeba żyć normalnie , chodzić na różne imprezy i tańce żeby nie popaść w nerwicę . Tęsknota i żal po kochanym zmarłym i tak zostaną na zawsze w naszej pamięci .Nie trzymajcie się tych dziwnych średniowiecznych reguł ustalonych nie wiadomo przez kogo , bo na pewno nie przez kościół.

Gość goMariannaść
Jeśli jesteś w wielkiej, przeogromnej żałobie , to nigdy ale to nigdy nie przyjdzie ci do głowy pytać kogoś o to , czy i kiedy wypada iść na tańce lub na wesele . Jeśli pytasz , to znaczy że już na tyle uporałaś się z żałobą , że możesz powoli wracać do normalnego życia i chodzić na imprezy , ponieważ ty żyjesz nadal i potrzebujesz tego .