Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martuska506

wody płodowe

Polecane posty

Gość martuska506

Witam jestem tu 1 raz wiec bądźcie wyrozumiałe ... Po stracie mojego pierwszego maluszka mam lekka paranoje, obecnie jestem w 24 tyg ciazy dzisiejszego poranka wstałam z delikatnie mokrymi majtkami duzo naczytałam o saczeniu sie wód płodowych wiec poleciałam kupic papierki lakmusowe 0-14 papierek nie zmienił mi koloru czyli pozostał żółty wiecie moze jaki kolor powinien mieć ???? jakie ph maja wody płodowe ???

Podobno wody płodowe barwią papierek na niebiesko. Le łatwo jest pomylić z moczem który barwi papierek na zielono (PH około 7). Mokre majtki to mogą być zarówno upławy jak i nietrzymanie moczu. Wody płodowe są bardzo ciepłe, nawet jak się sączą to są to dość duże ilości i mają słodkawy zapach. Wydaje mi się że raczej nie masz się o co martwić. Jakby co to skontaktuj się z lekarzem.

Gość martuska506
mam nadzieje tylko na mojej skali kolorów na paskach nie ma nawet koloru niebieskiego jest czerwony zółty zielony i prawie czarny, mi wyszedł zółty wiec wg skali jest to 6 i dlatego moje obawy a cały dzien chodze uczuciem wilgotności :(

A ja sadze ze byloby tak: Okolo 3.5 - 4 mocz lub sluz Okolo 4 i wyzej - wody. Nie chce na pewno straszyc, ale z tego co wiem, to mocz i sluz z pochwy maja ph kwasne lub obojetne, a wody zasadowe. Sama to niedawno sprawdzalam. Moze jedz do gina, on Ci pobierze na patyczek wydzieline z pochwy, obleje takim plynem i najlepiej sprawdzi? Ja tak zrobilam. Jaki to ma zapach, kolor? Wody sa bezbarwne raczej. Mocz zoltawya wydzielina zoltawa badz bialawa.

Z drugiej strony papierek lakmusowy chyba zmienia kolor przy zasadzie wlasnie, skorou Ciebie nie zmienil to powinno byc ok.

Gość martuska506
jest bez zapachu ... i zupełnie przezroczyste, mi sie tez wydawało gdyby to był śluz miał by kolor czerwony jest on na poczatku skali oznaczony 0 ... ajj sama nie wiem co mam robić ...

W sumie odczyn moczu może być różny. Zazwyczaj jest słabo kwaśny... ale to też zależy od wielu czynników (np rozcieńczenia) a w ciąży to już w ogóle może sie to zmieniać. Ja nadal myślę że to nie wody płodowe ale Niko ma racje - w razie wątpliwości powinnaś pojechać do lekarza. On najlepiej będzie wiedział.

Kurcze, z drugiej strony u lekarza jak u mnie polewal takim pomaranoczowym plynem to tez nie zmienil koloru i lekarz powiedzial ze to nie wody, wiec moze ma nie zmienic... Wody sa na pewno zasadowe a sluz kwasny. Sluz powinien miec wlasnie okolo 4. Chyba ze masz infekcje to moze miec wiecej.

Wody są zupełnie przezroczyste. Ale właśnie tak słodkawo pachną. Ale od rana już ci sie to więcej nie przydarzyło?

Albo zaloz wkladke i poobserwuj kolor. Ja slyszalam ze ktos kiedys radzil aby wziac troche waty. Jak przesiaknie po kilku minutach, to wody. Jak nie, to sluz. Chodz czeesto do toalety aby wykluczyc ten mocz i sprobuj moze tak?

Gość martuska506
chyba wybiore sie do tego szpitala może oni mnie uspokoją .... bo moj lekarz patrzy sie na mnie jak na panikare ... bo z kazdym problemem lece do niego. eżeli chodzi o tą wydzieline to mam tak cały dzien po troszeczku co jakis czas widze nowe niewielkie plamki ...

Jeszcze gdzies czytalam ze zalezy kiedy leci - wody na stojaco rzadko leca bo dziecko dziala jak korek i zatyka ujscie.

Gość martuska506
ja dziś cały dzień na stojąco ... niko a też miałas takie podejrzenia, że lekarz robił Ci test ??? zgłosiłaś sie na izbę czy byłaś u Swojego lekarza ??

Tak, kilka razy w ciagu dnia zmoczylam bielizne. Pojechalam do lekarza bo w miescie nie mieli papierkow. To bylo okolo 30 tc. Lekarz pobral wydzieline z pochwy na patyczek, polozyl na watke, oblal czyms i powiedzial ze jakby w wydzielinie byly resztki wod plodowych - a jakby lecialy, to by tam byly jakies pozostalowsci, to by zmienilo kolor. Niektorzy robia to na zwyklej bezzapachowej wkladce zamiast na patyczku. Wkladke trzeba troche ponosic.

Gość majana31
W aptekach są jeszcze testy na wyciek wód płodowych. Wyglądają jak wkładki. Nosisz taką przez kilka godzin i potem porównujesz wyniki z tymi w instrukcji. Miałam takie problemy ok. 35 tygodnia. Cały czas mokro, lekarz powiedział mi, że tak się dzieje, ale wiecie jak to jest - im bliżej porodu, tym matka bardziej wariuje. Poszłam do apteki, kupiłam bodajże vision i wyszło, że to mocz. Dzidzia mnie uciskała i dlatego było mokro.