Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xanx1

Soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość xanx1

Witam. Noszę okulary od 5 lat i chciałbym nosić soczewki, ale moi rodzice się nie zgadzają na soczewki i moje pytanie brzmi, czy można sobie wyrobić soczewki (mam zaświadczenie) bez zgody rodziców, mam 16 lat ;) Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Gość xanx1
Mam zaświadczenie o wadzie wzroku ;)

Gość yyy wyrobic ?
idz sobie prywatnie do okulisty, niech ci parametry zmierzy, krzywizne oka, srednice i bedziesz sobie mogla kupic u optyka soczewki :) inna sprawa to taka, ze raczej nie ukryjesz przed rodzinka ze nosisz soczewki :P

Gość xanx1
Witam. Tak nie ukryję ale się tylko pytam, czy bez zgody rodziców mogę sobie w każdej firmie która produkuje soczewki, będę mógł sobie załatwić soczewki, z zaświadczeniem od okulisty który mam od sierpnia tego roku ;) A i nie mogła, tylko mógł :)

Gość yyy wyrobic ?
soczewki moze sobie kupic kazdy, nawet osoba nie majaca wady wzroku. nie potrzeba zadnych zaswiadczen. ja kupuje soczewki przez internet :) okulalary tez moze sobie przeciez kazdy kupic - idziesz do okulisty mowisz, ze potrzebujesz bryl o mocy takiej i takiej i ci zrobi.

Gość xanx1
Aha rozumiem, a jest jakiś limit wady wzroku w sensie, że do jakiejś wartości wady wzroku, można nosić soczewki ?

Gość yyy wyrobic ?
mialo byc optyka* oj chyba jestes kompletnie zielony w tych sprawach, radze udac sie do okulisty. sa rozne zsoczewki i rozne parametry. sa fimy produkujace soczewki nawet do wad - 20 D, najczesciej firmy produkuja chyba do 10 D.