Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość saahsa.

KONWENANSE- czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

Polecane posty

Gość saahsa.

co to znaczy prostym językiem konwenanse? a jeśli ktoś by to ujął w zdaniu "nie mam czasu na zbędne konwenanse" (?) chyba jestem zbyt tępa, ale nie mogę zrozumieć tłumaczenia słowa w wikisłowniku..Zaraz pewnie pójdę pociski, że jestem tempa i głupia, ale może znajdzie się taka osoba, która może mi to wytłumaczyć najprosciej jak się da? z góry dzięki.

Gość maniooo ciekawskiii =)
Konwenans czyli zwyczaj, obyczaj, przyjęta w danym towarzystwie forma, sposób zachowania. Jeśli ktoś tak mówi, jak zacytowałaś, to znaczy, że nie chce sobie zawracać głowy, nie chce się wysilać na określone zachowanie, lub szerzej nie chce mu się czegoś robić, co w zasadzie wypadałoby, czy jest nawet konieczne. W takim wypadku określenie "konwenans", jest często traktowane umownie, jako pewna konieczność, oczekiwane przez otoczenie zachowanie. Przykład: prowadzę samochód i łamię przepis, zakaz zawracania, mówiąc, że będę sobie zawracał głowy zbędnym konwenansem. ;) Albo, nie złożyłem życzeń pani Zosi z działu kadr, bo właściwie widuję ją raz na miesiąc, więc wypadałoby, ale nie mam czasu na zbędne konwenanse. Zastosowań w podobnym typie może być wiele.

Gość maniooo ciekawskiii =)
Oczywiście zabrakło "nie": mówiąc, że NIE będę sobie zawracał głowy zbędnym konwenansem.