Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elag

czy macie przepis na ciasto drożdżowe

Polecane posty

Gość elag

tak za mną "chodzi" moze dzis upiekę ale marzy mi sie takie puszyste a nie mam dobrego przpisu na nie

Gość malakotka
Składniki: CIASTO: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oliwy 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki mleka 5 szklanek mąki KRUSZONKA 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki lub trochę więcej - tak aby ciasto miało konsystencję kruszonki Wykonanie: Rozkruszamy drożdże i wsypujemy na dno dużej miski, następnie dodajemy wszystkie podane składniki (oprócz kruszonki). Nie mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny. Później wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy na blachę. Na cieście układamy sezonowe owoce (np. rabarbar, śliwki, jabłka lub dżem). Owoce posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 1700C i pieczemy około 45 minut. To się naprawdę zawsze udaje

Gość elag
dzięk malakotka

Gość malakotka
Powodzenia:D

Gość elag
malakotka to jest przepis na duża blache tak? pierwszy raz do drożdżowego dodam oliwe zawsze dawałam masło

Gość elag
ej podszywie nie masz co robić no nie dziwie sie przy takiej pogodzie siedzisz i sie nudzisz

Gość elag
kultralny z 8 56 o nie mam owoców ale moze cos wymysle

Gość malakotka
Drożdżówka może być "goła" bez owoców. Też dobra. Niekiedy ciężkie owoce wpadają w środek i wtedy mało wyrasta. Ja na początek proponowałabym tylko trochę pokrojonych w cienkie plastry jabłek