Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i taki mam problem

Czy będę zwracać pieniądze do ZUZ-wcześniejszy poród?

Polecane posty

Gość i taki mam problem

Mam taką sytuację- urodziłam dziecko 05.02.2012 r. Planowany termin porodu miałam na 13.02.2012 r. Ostatnie zwolnienie miałam do przewidywanego dnia porodu czyli do 13.02.2012. a urodziłam ponad tydzień wczesniej a Zus wypłacił mi z góry przelewem na konto pieniądze za okres do 13.02. Nie analizowałam wcześniej kwot wypłacanych przez zus a tytuł przelewu tez nic nie mówi bo to jest tylko nr świadczenia. Potem macierzyński od 05.02. zaczął wypłacać mi pracodawca. Czyli za okres 0d 5-13.02 miałam wypłacone jednocześnie chorobowe i macierzyńskie na co wpływu nie miałam. Wg mnie bez sensu jesli zus wypłaca pieniądze do przodu bo jesli zdarzy się urodzić wcześniej to tylko niepotrzebne zamieszanie.

Gość niuu
Pewnie zus sobie odliczył te pieniądze od macierzyńskiego.

Gość suzy lala
ale macierzyński wypłaca ZUS, jeżeli dostałaś pieniądze od pracodawcy to oni się rozliczą i Ty nie musisz niczego zwaracać.

Gość i taki mam problem
Czyli jeśli dobrze rozumiem to macierzyński mnie wypłaca pracodawca a pracodawcy zwraca ZUS? Czyli wg tego pracodawca potrąci mi kiedyś z wypłaty?

Gość suzy lala
tak

Gość niuu
tak, zasiłek płaci zawsze ZUS -tylko za pośrednictwem pracodawcy. Powinni tą nadpłatę sobie skorygować przy wypłacie macierzyńskiego, ale może nie zauważyli i dopiero później będzie żądanie zwrotu. Od lutego minęło już trochę czasu -zapytaj pracodawcy czy to było skorygowane.

Gość i taki mam problem
chorobowe zus a macierzyński pracodawca- ma to związek ile osób na dzień 31.11 zatrudnia pracodawca- jesli mniej niż 20 chorobowe płaci zus jeśli więcej pracodawca.

Gość i taki mam problem
W ubiegłym roku zatrudniał mniej więc płacił zus a na dzień 31.11.2011 już ponad 20 osób więc po chorobowym macierzyński płacił pracodawca

Gość no ale jeśli
komuś nie należy sie macierzynski a sytuacja jest taka jak autorki - wcześniejszy poród, wtedy pieniążki trzeba oddać do zuc

Gość gratuluje znajomości przepisow
ZUS za luty robił przelew w marcu lub pod koniec lutego i wtedy już wiedzieli kiedy urodziło się dziecko-nie płacą przecież z góry!