Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marzankaW19

Endometrium...!

Polecane posty

Gość marzankaW19

Witam. Mam pytanie odnośnie grubości endometrium. Tydzień temu miałam robione USG, grubość endometrium w 5 dniu cyklu to 0,26 cm. Czy to nie za mało? Dodam, że mam 19 lat. Bardzo proszę o odpowiedź.

Wszystkie dostepne mi źródła mówią, że to malutko... Grubość endometrium - u kobiet miesiączkujących powinna wynosić 8-14 mm (niektóre z norm wskazują wartości od 6 mm!), natomiast u kobiet niemiesiączkujących - 5-7 mm. Czyli możesz mieć w przyszłości problemy z utrzymaniem ciąży, jeżeli nic z tym nie zrobisz.

Gość ghttju
Ale w 5 dniu jest jeszcze okres więc może być cienkie endometrium. Ja na tabsach miałam chyba 3 cm.

Gość marzankaW19
Lekarz powiedział że USG jest wporzadku. Ogólnie mam nieregularny i bolesny okres. Zdarza się że nie mam go nawet dwa miesiące. Do tego wyszedł mi zbyt niski progesteron, lekarz przepisał mi Duphaston na wywołanie okresu i podniesienie poziomu progesteronu. W domu gdy spojrzalm na wynik USG zaniepokoiła mnie grubość endometrium. W czasie badania miałam okres, jednak nigdzie nie mogę znaleźc norm grubości endometrium w czasie okresu. Jakbyscie miały takie informacje bardzo proszę o odpisanie. I dziękuje za zainteresowanie tematem.

Gość ghttju
To normalne, na innej stronie tak się wypowiada lekarz: Przed miesiączką grubość endometrium wynosi prawidłowo ponad 10 mm (do 15). W trakcie miesiączki złuszcza się ono, osiągając 1-3 mm. Następnie wartość ta stopniowo rośnie, pod wpływem estrogenów wydzielanych przez dojrzewający pęcherzyk jajnikowy

Gość ghttju
Ale walnęłam głupotę, miałam 3 mm a nie 3 cm :P

Gość marzankaW19
Dzięki trochę się uspokoiłam. :) a co z progesteronem? czy jest szansa że po kuracji wróci do normy? Mój wynik w fazie lutealnej to 0,9 o połowę niższy od dolnej granicy normy.

Gość onaano345
poziom progesteronu może wrócić do normy, ale nie musi. Zdarza się, że organizm przyzwyczaja się do sztucznie dostarczanego hormonu i zaprzestaje jego produkcji, co nie oznacza że tak będzie u Ciebie. Jak długo ma trwać kuracja?

Gość marzankaW19
Badałam tylko poziom progesteronu i prolaktyny. Progesteron o połowę za niski, a prolaktyna lekko podwyższona 26,2 przy normie do 25.

No to trzeba i inne hormony jeszcze zbadać. Najlepiej zgłosić się do ginekologa-endokrynologa. :p

Gość marzankaW19
Byłam u ginekologa, lekarz spojrzał na wyniki i powiedział że nie są najgorsze, przepisał Duphaston i kazał zgłosić się za 3 miesiące. Nic nie mówił o prolaktynie, innych badań też nie zlecił więc sama nie wiem co robić.

Gość terazzzzz
ja bym poszła z tym do endokrynologa, lepiej dmuchać na zimne.

Gość BlackHera
Hej dziewczęta! Mam mały problem... Ostatnio miałam robione USG i lekarz stwierdził echo endometrium szerokosci 13 mm, dwufazowe... Poczytałąm troche w internecie i jak na moj wiek to trochę duże... Mam 22 lata i z tego co sie dowiedzialam to może być rak... Pojęcia nie mam co myśleć... Błagam pomóżcie, na pewno coś wiecie na ten temat. Pozdrawiam

Gość 8965747
Jaki rak? :o Pogięło? W którym dniu cyklu miałaś robione usg?

Gość BlackHera
W 17 dc. Ale tyle informacji przeczytalam, ze sama nie wiem w co mam wierzyć... Cytologia III stopnia chyba tez juz o czyms swiadczy...

Gość 8965747
III grupa to wskazanie do dalszej diagnostyki i leczenia, ale endometrium jak na tę fazę cyklu jest jak najbardziej w porządku.

Gość katjar3476
witam. mam małe pytanie...dziś odebrałam wynik usg i wyszło coś takiego endometrium 17 mm struktura śluzówki jednorodna. na jajniku prawym obszar o charakterystyce odpowiadającej ciałku żółtemu, sąsiaduje z jajnikiem bocznie torbiel dwukomorowa o łącznych wymiarach 52x36x32mm grubość ścian 2mm zawartość bezechowa... tak się zaczęłam zastanawiac czy to nie jest endometrioza...dodam tylko że czekam na wynik cytologii,,,poprzednią robiłam miesiąc temu i wyszły jakiś zmiany w komórkach gruczołowych i nieokreslone komórki czyli asc-h.. nie określono mi wtedy grupy .dostałam leki dopochwowe...lekarz kazał sie nie martwic,,,i ten dzis też powiedział że endometrium tylko nieco podwyższone.....martwię się trochę,,,może ktoś coś doradzi..

Gość katjar3476
a...dodam jeszcze że usg miałam robione w 16 d cyklu,,nie wiem czy to ważne,,,

Gość gość
Czy endometrium 6,5 mm w 5 dniu cyklu jest ok?

Gość gość
A czy ktoś wie czy 14 mm to jest już rak?