Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Orotokula

Papierosy elektroniczne a ciąża (bierne palenie)

Polecane posty

Gość Orotokula

Czy przebywanie wśród osób palących elektroniczne papierosy może zagrozić mojej ciąży? Sądziłam, że nie, bo ten dym, to para wodna, ale spotkałam sie też z opinią, że przecież w tym też jest nikotyna.

Gość bnhg
bez przesady...

Gość Orotokula
Też sądziłam, że to przesada, ale zwrócono mi uwagę, abym nie przebywała w towarzystwie osób, ktióre palą e-papierosy, dlatego tak sie teraz zastanawiam.

Właściwie nie para wodna, bo wody tam nie ma. Nikt Ci nie napisze że jest bezpieczne- bo nie ma badań które to potwierdzają. W składzie płynów jest gliceryna i/lub glikol propylenowy- jedno i drugie to substancje przebadane, bezpieczne (uznane za nietoksyczne), używane powszechnie w kosmetykach, żywności, lekach itp. Nie ma natomiast badań które mówią o tym jak wdychanie takich oparów wpływa na ludzi, czy na same kobiety w ciąży. Nie ma żadnych podstaw żeby stwierdzić że może to zaszkodzić, ale też nikt Ci nie powie "przebadaliśmy to i na 100% jest zdrowe". Można tylko pomyśleć ile szkodliwych rzeczy jemy, wcieramy w siebie i wdychamy i zastanowić się czy to na pewno bardzo istotne. Co do nikotyny- inhaluje ją e-palacz (papierosy elektroniczne to właściwie inhalatory), w wydychanym powietrzu są jej śladowe ilości bez wpływu na zdrowie.

Gość cos tak czuje, ze jego rodzina
jak to mowia strzezonego Pan Bog strzeze !

Gość cyganeczkaa28
Dajcie spokoj. Trzeba by jeszcze w ogole przestac oddychac z uwagi na zanieczyszczone powietrze.