Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skolowany86

luteina kontra antykocepcja

Polecane posty

Gość skolowany86

Witam serdecznie. Z gory zaznaczam iz jestem facetem wiec jesli moja niewiedza i tresc pytania wydadza sie glupie prosze sie nie smiac :) chcial bym zapytac o jddna rzecz, mianowicie: z tego co wiem luteine przepisuje sie kobietom chcac zajsc w ciaze. W jakis sposob ta substancja to ulatwia. A co sie stanie jesli kobieta stosujaca tabletki antykoncepcyjne bedzie luteine zazywac? czy luteina moze zablokowac dzialanie tabletek i doprowadzic do ciazy po stosunku? czy raczej branie luteiny nie ma wplywu na antykoncepcje w tabletkach?

Gość osiemdziesiatadruga
A po co miałaby to robic?? To tak jakby brac na raz leki przeczyszczające i te na biegunkę. Zarówno tabletki anty jak i luteina są na receptę więc nie sądzę, ze ktoś to sobie tak samodzielnie dozuje. A ty kolego nie masz innych zmartwień??

Luteiny nie przepisuje się tylko kobietom chcącym zajść w ciążę. Luteina to progesteron. Przepisuje się ją kobietom, które mają zbyt niski poziom progesteronu, jest również stosowana na wywołanie miesiączki. Tak jak ktoś wyżej napisał jest tylko na receptę. Kobieta, która jeszcze nie przyjmuje tabletek może ją zażywać w celu wywołania miesiączki i od pierwszego dnia tej wywołanej miesiączki zacząć brać tabletki antykoncepcyjne. Branie obu preparatów jednocześnie nie ma najmniejszego sensu. Luteina raczej nie obniży ani nie zniweluje działania tabletek, ale nieźle namiesza w organizmie.

Gość Aldoaldo
Właśnie. Bez sensu jest branie jednego i drugiego, nie wiem po co ktoś miałby to robić. Co do samej luteiny to ułatwia zajście w ciąże na dwa sposoby. Luteina działa jak progesteron w organizmie kobiety. Po owulacji wydziela się z ciałka żółtego progesteron który ma za zadanie podtrzymać ciążę. Progesteron tez ułatwia zagnieżdzenie komórki jajowej. Potem jak dojdzie do zagnieżdżenia ciałko żółte zamienia się w ciałko żółte ciążowe i wydziela jeszcze więcej progesteronu który tak jakby odżywia płod przez pierwszy trymestr. Często kobieta ma za mało tego progesteronu więc się go uzupełnia poprzez luteinę, zarówno w celu ułatwienia zagnieżdżenia i podtrzymania ciąży.

Gość skolowany86
Ok, dziekuje za odpowiedz :) tak z czystej ciekawosci pytalem bo slyszalem ze ktos bral luteine i tabletki, myslalem ze na raz ale skoro kolezanka pisze ze luteina wywoluje sie miesiaczke aby pozniej brac tabletki to wszystko jasne :) dziekuje za odpowiedz :)