Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sandrusia18

absolutnie tego nie rozumiem !!! badanie usg !!!!!! wejdzcie kobietki !!!

Polecane posty

czy np na usg genet jesli wybieracie sie np w 12 tc to ten 12 tc to liczycie jako 12 od miesiaczki ,czy wg wczesniejszego usg potwierdzajacego ciaze ..czy na tym usg genet w 12 tc wielkosc zarodka odpowiada 12 tc ,czy 10 tc bo to przeciez tak jest ze 12 tc to 10 od zaplodnienia ...dopiero chyba od 20 tc dzieci rosna wlasnym tempem i dorownuja wielkoscia te 2 tyg tak jakby nadrabiaja i wtedy 23 tc to plod 23 tc a we wczesniejszych zawsze mniejszy 2 tyg ..czy dobrze to rozumiem ???

Gość maaaamamaaaai
tygodnie liczy się od ostatniej miesiączki, czyli liczysz także te tygodnie gdy o ciąży nawet nie myślałaś :D

Gość niedlapsakielbasa
dokladnie,liczy sie tydzien ciazy od ostatniej miesiaczki

no ,ale np bedac 17 tydz wg om lekarz stwierdzil wielkosc plodu na 14 tydz i 4 dni ,a w pierwszym usg 9 tydz od miesiaczki ,powiedzial 7 tydzien Wy tez tak mialyscie ?? teraz od jakiegos 20 tyg maly juz tak duzo nie odstaje ;-)

Nie jak bylam np na prenatlanych w 12tyg to mi okreslono plod na 13tydz i chyba 3dzien..czyli maly rosl jakby z nadwiazka ale nie bierz tego do siebie,czasem te wymiary na usg to nie sa takie super dokladne a w przyblizeniu...jakby bylo cos nie tak to by ci lekarz powiedzial

pomozcie zrozumiec to ,bo naprawde nie kumam ...fakt wg 1 usg robionego w 9 tc od OM termin porodu mialam przesuniety tzn jak z Om wychodzi jakis to ja mam tydzien po nim z pierwszego usg wiec tyle tozumiem ,ze do zaplodn doszlo nie 2 ,a 3 tyg po miesiaczce ,ale nic wiecej nie kumam piszcie jak wy macie !! pomozcie

czy wy liczycie sobie ,ze jak jestescie np 15 tc to w rzeczywistosci jestescie 13 tc od zaplodnienia ?? a ja jam jestem 15 tc to w rzeczywistosci jestem 12??

Gość niuu
wiek ciążowy ustala się raz i jednego wieku się trzyma lekarz. Zobacz sobie w kartę ciąży w którym jesteś tygodniu. Zawsze lekarz mówi o wieku od ostatniej miesiączki, z tym że jeśli ciąża jest młodsza wg usg niż wg OM to trzyma się daty ustalonej przez pierwsze usg -najczęściej to z ok. 12tc. Kolejne usg już tej daty, tego wieku ciąży nie zmieniają.

Gość niuu
Aha jeszcze jedno -wiek ciąży wg usg to wiek od zapłodnienia plus 2tyg. czyli usg i tak liczy tak jakby to było od miesiączki liczone.

Gość marika...
w 12tc bada sie dlugosc dziecka i inne wymiary. na tej podstawie sie okresla dokladnie, ktory to tydzien ciazy. wczesniej jest teoretycznie, natomiast po 20tc kazde dziecko rosnie w swoim tempie. takze w 12tc mozesz sie dowiedziec, ze dziecko ma np 55mm, co odpowiada np 12i2dniu ciazy. od tego usg raczej sie juz nie weryfikuje wieku ciazy.

no na poczatku lekarz wpisywal mi i liczyl wg wielkosci na usg ,a od usg polowkowego powiedzial ,ze juz sie pokrywa ten wiek i zaczal do karty ciazy wpisywac wiek wg om wiec ja juz sama nie wiem ,ale termin porodu mam wyliczony na tydzien pozniej niz wynika z om ...

ja mialam liczone od om jesli jest mnuej niz tydzien roznicy miedzyy om a usg to licza wg om ,a jesli wiecej niz tydzien to wg usg

Gość srfgdgtrfg
Termin porodu to 40 tyg od ostatniej miesiączki +- 2 tyg w tą lub w tą. Mi nie na każdej wizycie lekarz robi usg, ale z pierwszej było tak, że poszłam w 7 tyg i 5 dni, a na usg wyszło mi i 3 dni. U mnie lekarz liczy na swoim kalendarzu ( takie kółeczko ma) i patrzy ostatnią miesiączkę z karty i liczy do dnia dzisiejszego. Na badaniu genetycznym masz mierzone wszystko czy pokrywa się z tyg ciąży po to one są abyś była pewna czy nie ma nic zacofanego. Ja będąc w 20tc na tych badaniach to niektóre narządy były rozwinięte jak na 20 tc z dniami, a nie które podchodziły pod 22 tc.Nie wiem po co panikować. Mam termin na 15 października, a z 1 usg wyszło mi 14 październik, z kolejnego 12 październik, a z ostatniego 10 październik. Nie szukaj dziury w całym. Od 38 tc jesteś w terminie i nie panikuj tylko słuchaj co lekarz mówi do Ciebie:) Usg liczy tak jak ktoś Ci napisał wagę i wzrost i przypisuje Twojemu maleństwu według 'tabelki' a żaden dzieciaczek nie rośnie i nie rozwija się według narzuconego w książkach tempa. I się nie przejmuj tym, że masz tydzień różnicy, a myśl o tym aby dzidzia była zdrowa. Pozdrawiam