Gość Ihmi Napisano Sierpień 17, 2012 Znajduje sie w okropnej sytuacji i czuje sie winna. Nie wazne jak to sie zaczelo i prosze tylko bez opieprzania mnie, bo sama siebie tak opier*, ze tylko Bog wie, jak bardzo. Trzy tygodnie temu mialam welonke w kuli 8,5l ze sztuczna roslina ustawiona na srodku kuli i zwirku. To, co die dowiedzialam o kuli potem, mialam chec wyrzucic ta kule przez okno. Coz, przed wczoraj zakupione zostalo akwarium 20l z zywymi roslinkami m.in. rogatek i filtr FanFilter Mini za niecale 30zl, ktory teraz caly czas gdy jest wlaczony dudni (dzwiek przypominajacy basy) i wibruje. Wiem, ze jezeli rybka choruje, zle sie czuje czy cos w tym stylu, nie ma apetytu i ma postrzepione pletwy. Ale mojej welonce nic takiego nie dolega, pokarm zjada w ciagu niecalych 3 minut i wyglada zdrowo. Wiem jednak, ze sie meczy. Prosze o porade, bo juz mam chec odsprzedac ta welonke do zoologicznego, ale przeciez wiem, ze tam warunki ma jeszcze gorsze. Szkoda mi tych wszystkich pieprzonych pieniedzy bo i kula i akwarium kosztowaly razem 80zl. Calym tym akwarium zajal sie moj ojciec pod moja nieobecnosc. A on wszystko robi "na zywiol", bez zadnego przygotowania. Akwarium jest chyba zle umyte, bo pojawil sie osad wewnatrz i po wytarciu znow sie pojawia. Jak mowie rodzicom, rybka sie meczy to caly blok slyszy, ze ciagle jestem niezadowolona i ze pieniadze szlag trafily. Co ja mam robic?! Nie ma miejsca w domu na wieksze akwarium, tzn jest, ale musialabym przestawic ksiazki matki, co juz zrobilam, ale szalu dostala i wsxystko jest tak ulozone, jak bylo. Chciakabym kupic duze akwarium z 80l dla mojej welonki takie od razu z oswietleniem na pokrywie, kupic roslinki - jakie najlepiej? -, filtr - jaki konkretnie? Prosze o porady: czy filtr musi pracowac 24 na dobe? Czy oswietlenie tez musi tak pracowac - 24/24? Jak urzadzic wnetrze? Najchetniej sprzedalabym ta welonke z tej mecxarni ale nie mam komu a jak wspomnialam wczesniej w zoologicznych maja gorzej. Co ja mam robic??? I jakie beda ewentualne koszta zakupu calego profesionalnego wyposazenia? Z gory seeerdecznie dziekuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach