Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielone jabłko

"czy żeby wziąć ślub cywilny z obywatelem UE narzeczony musi być zameldowany PL

Polecane posty

Gość zielone jabłko

Jak w temacie: "czy żeby wziąć ślub cywilny z obywatelem UE narzeczony musi być zameldowany PL". Planujemy z narzeczonym (Mój narzeczony jest Rumunem) wziąć w tym roku ślub cywilny w Polsce. Przewertowałam wiele stron i nadal nie wiem, czy musi on być zameldowany (nawet na pobyt tymczasowy w Polsce czy nie). Proszę o poważne odpowiedzi. Aha i jeszcze jedno pytanie... jak wygląda sprawa tłumacza na ślubie...? tzn. może to być tłumacz przysięgły języka rumuńskiego lub angielskiego tak...?

Gość zielone jabłko
nie wstyd mi. Wstyd mi za ludzi, którzy myślą stereotypami.

Gość a powiem
za kogo wychodzi jej sprawa czlowiek to czlowiek nie wazne jakiej narodowosci!!!!!!!! http://kobieta.wp.pl/kat,110400,title,Slub-z-obcokrajowcem-jakie-formalnosci,wid,14312786,wiadomosc.html?ticaid=1f044&_ticrsn=5 zajrzyj znalalam na necie z tego wynika ze nie musi miec!!!!

Gość jakasiaka
hej! Ja bralam slub z obywatelem UE. Jesli chodzi o zameldowanie to nie musial byc zameldowany w Polsce, ale musial podac adres zamelodwania (moze byc w Rumunii). Moj narzeczony byl zarejestrowany w Polsce bo tu mieszkalismy, wiec wpisal ten adres tymczasowy (bo obcokrajowiec moze byc zamelodowany na max. 5 lat). Jesli chodzi o tlumacza, to moj narzeczony rozumial i umial po polsku, wiec nie potrzebowalismy, ale mysle, ze nie musi byc przysiegly. pozdr Kasia

Gość zielone jabłko
DZIĘKUJĘ. Tylko, że właśnie tam pisze, że on jako cudzoziemiec musi mieć... "Cudzoziemiec: - odpis aktu urodzenia (oryginał wraz z tłumaczeniem), - zaświadczenie o stałym zameldowaniu, - ważny paszport, - dokument stwierdzający, że zgodnie z prawem ojczystym dana osoba może zawrzeć małżeństwo za granicą "... tak mnie to zastanawia, czy to nie dotyczy przypadkiem osób z krajów trzecich a nie obywateli UE ???

Gość zielone jabłko
Dziękuję jakasiaka. a czy mogłabyś mi napisać co tzn. zarejestrowany w Polsce? mój narzeczony na pewno nie jest. co do tłumacza to wiem, że musi być przysięgły. Mój narzeczony rozumie język polski i trochę mówi, ale obawiam się, że to za mało. ;p ;p

Gość jakasiaka
nie wlasnie to tez dotyczy obywateli UE. my taki dokument dostalismy w ambasadzie portugalii. On musial przyniesc akt urodzenia i wydali od reki, ale trzeba bylo mega duzo zaplacic, jakes 500 juz nie pamietam dokaldnie. Ogolnie najlepiej przejsc sie do urzedu, bo ponoc w niektorych sprawdzaja wszystko dokladnie i trzeba sie umowic z urzednikiem na pogadanke, a w niektorych jest bardziej luznie ( u mnie bylo luznie)

Gość a powiem
ale nie pisze ze zaswiadczenie o zaeldowaniu w Polsce tylko ogolnie o zameldowaniu

Gość jakasiaka
tz. ogolnie sa takie przepisy, ze jak twoj narzeczony zostaje dluzej w Polsce niz 3 mies to musi sie zarejsestrowac w urzedzie wojewodzkim w wojewodztwie gdzie przebywa. ogolnie jesli chodzi o obcokrajowcow z UE to jesli nie pracuje i jest mu to nie potrzebne to nie musi w praktyce tego robic, bo nie ma paszportow i pieczatek wiec nie wiadomo kiedy przyjechal do Polski. wiec jesli tylko slub by chcial wziac to chyba sie nie musi zarejstrowac, ale jesli chce szukac pracy itd to juz lepiej niech sie zarejestruje.

Gość jakasiaka
a jesli twoj narzeczony umie troche mowic i rozumie to moze to wystarczy, dobrze byloby pogadac z urzednikiem. moj tez wtedy dobrze nie mowil i nie rozumial wszytskiego, ale wystarczylo, ze urzednik zorientowal sie, ze on rozumie ze bedzie wchodzil w zwiazek malzensk z Polka i ze tego chce ;)

Gość jakasiaka
a do rejestracji musi przyniesc zaswiadczenie o zameldowaniu tymczasowym, paszport, zaswiadczenie, ze ma wystarczajaco duzo pieniedzy zeby sie tu utrzymac, ubezpieczenie zdrowotne (moze byc to europejskie) i wypelnic taki wniosek i zaplacic chyba 1 zl.

Gość zielone jabłko
DZIĘKUJĘ.... już wszystko chyba wiem... że czeka mnie walka z biurokracją... pracy raczej będzie szukał... więc będzie się musiał zameldować, ale to już inna bajka będzie. Bardzo pomogły mi Twoje posty. Przynajmniej rozwiałam wątpliwości. Nie wiem, czy bardziej nie będzie się opłacało jeżeli ktoś z jego rodziny nie prześle tych dokumentów (tzn. pobierze tam w odpowiednim urzędzie za jego upoważnieniem) i przetłumaczy (tam gdzie mieszka rodzina narzeczonego jest bardzo dużo Polaków, więc chyba nie będzie problemu znaleźć tłumacza). Wybiorę się w tym tygodniu na wywiad do usc. i tak dużo rzeczy zależy w Pl od woli urzędnika (jak chociażby sprawa tłumacza jaka widać). Jeszcze raz dziękuję za te konkretne odpowiedzi. :)))))

Gość jakasiaka
wiesz co tlumaczyc dokumentow nie musisz bo w uni europejskiej jest taka ustawa o dokumentach z urzedu cywilnego ze nie trzeba ich tlumaczyc, one sa juz w takiej miedzynarodowej formie, w kazdym kraju tak samo. wiec moze niech tylko wezma na tych miedzynarodowych drukach, jesli bylaby mozliwosc wyboru! to powodzenia!

Gość zielone jabłko
czyli rozumiem Wy nie tłumaczyliście nic? ;p ;p i ostatnie głupie pytanie...? czy do usc musimy zgłosić się razem, czy wystarczy jak ja zacznę załatwiać te urzędowe formalności?

Gość jakasiaka
do urzedu cywilnego nic nie tlumaczylismy. do urzedu szlismy razem, bo mielismy spotkanie z urzednikiem, taka pogadanke na temat celowosci malzenstwa :)