Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swieczkaaromatyzowana

Mleko mod "pre"??? Jak to po polsku?

Polecane posty

Witam, moja córka pije w Niemczech PreMilch Hipp - przyjechałam na urlop do Polski i stoję przed tym regałem i nie widzę... Mam 1, 2 i 3 - jak w Niemczech. Ale nie ma mleka "do dokarmiania". Czy takie mleko jest w Polsce i jak się nazywa - bo może mam pecha i nie znajduję w swoich sklepach? Innym problemem są papki... Nie ma żanych warzywnych, tylko same marchewki albo coś z mięsem. A w Niemczech mam od groma warzyw bez mięsa, a nawet owoce z różnymi zbożami. Tutaj mam albo papki z mięsem, albo same owoce.

Tak - wychowywanie wegetariańskie (po dodaniu płatków owsianych i oleju rzepakowego). A same owoce przecież nie sycą. Cóż, mogę ją karmić przez dwa tygodnie samymi owocami, bo marchewki ona nie trawi (dosłownie - marchewka wychodzi, jaka weszła), ale najzdrowsze to nie jest.

Na urlopie? Zrobionego przeze mnie nie zje. I nie dyskutujemy tu o sposobie odżywiania, tylko w jakich sklepach znajdę to, czego chcę.

Gość do autorkiiii
No dokladnie, pytanie jak wyzej, nie ma innej alternatywy niz tylko sloiki? Sama nie potrafisz nic dziecku ugotowac? Wspolczuje

Gość do autorkiiii
To trzeba bylo zabrac ze soba te nieszczesne sloiczki, ty myslisz w ogole? Nie karmisz dziecka standardowo wiec chyba powinna sie jakaos zabezpieczyc?

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
w rossmanie są deserki ze zbożem/sucharkami itd. nie wiem jak z obiadkami ale może będzie coś bezmięsnego ...

Gość W Polsce nie ma
mleka pre tylko jest odrazu jedynka jako mleko początkowe które może służyć jako samodzielny pokarm albo jako mleko do dokarmiania (zwiemilchernahrung). Co do papek czy deserów to poszukaj Hipp ale ja też nie jestem pewna co w Pl mają .

Gość spik spik prim spik
Rossman ma teraz bogatą serię bio. Poczytaj na tych baby dreamach-jest wszystko ładnie po niemiecku opisane to może znajdziesz.

Gość W Polsce nie ma
Poza tym myślę że w Niemczech podobnie jak i w Austrii nie ma czegoś takiego jak mleko do dokarmiania ale jest zwyczajnie pre albo polska jedynka , jeżeli myślisz o mleko do dokarmiania dla dzieci tak zwanych głodnych to nie ma mleka początkowego sycącego chyba że się mylę i są jakieś zagęszczane dla zdrowych dzieci a nie refluksowych bo w Niemczech własnie jedynka jest tym gęstszym , prawda?

PreMilch, Anfangsmilch, Folgemilch. Premilch jest do dokarmiania. Czyli w polskim rossmanie też jest babydream??? Ufff! Te znam. Dziękuję wszystkim! Mleko początkowe (może robić rzadsze?) i babydream. Przyjechałam w nocy, a dziś rossmany były zamknięte. Dziękuję. Do jutra wytrzymamy na owockach.

Gość mleko do dokarmiania?
Też mieszkam w Niemczech ale może nie zrozumiałam dobrze bo mleko pre służy jako normalna polska jedynka . W Pl jedynka to właśnie mleko pre i trzeba było poczytac na pudełku trochę bo tam zapewne pisze że mleko może służyć jako mleko podawane jako jedyny pokarm oraz jako mleko uzupełniające karmienie piersią czyli jak tu ktoś wspomniał zwiemilchernhrung. Co do deserków czy warzyw to faktycznie w Pl nie ma aż takiego wyboru ale przecież zawsze możesz poszukac Hippa albo w innym sklepie czy markecie innych marek.

Gość mleko do dokarmiania?
Ale Premilch to to samo co Anfangsmilch a Folgemilch to już jak wiadomo 2, 3 itak dalej.

To znaczy nie znam się na innych, bo ja swoją tylko dokarmiałam, a teraz mleko w ogóle jest alle, ale że pięknie przybiera na wadze na papkach i PreMilch, to pediatra kazał przy nim zostać.

Premilch to nie jest to samo, co Anfangsmilch. Anfangsmilch jest dla maluszków, których w ogóle nie karmiono piersią. Premilch jest tylko do dokarmiania, jeśli mleka brakuje - jest bardzo chude, wodniste i przechodzi przez najciaśniejsze ssaki.

Gość W Polsce nie ma
Zgadza się , premilch to przecież anfangsmilch czyli mleko początkowe poprostu i tak u nas w Austrii jest z wszysktimi mlekami czy to Hipp czy Aptamil czy Milumil czy Nestle Beba. Pre to poprostu mleko początkowe czyli Anfangsmilch a potem są Folgemilch czyli dwójka, trójka i junior . Jest jeszcze jedynka sycąca ale ona jest też mlekiem początkowym tyle że nie pre bo jest zagęszczana i ciężej strawna.

Gość W Polsce nie ma
A jakie masz w Niemczech Anfangdmilch? Bo może w Niemczech jest inaczej, choć wiątpię to Austria ma te same produkty . Ja wykarmiłam dwoje dzieci i pierwsze było od począktu karmione Anfangsmilch Hipp czyli pre bo innego Anfangsmilch u nas nie ma ;) a drugie było karmione moim pokarmem i pre . Pre jest bardoz wodniste bo imituje mleko matki ale to też mleko początkowe tak zwane a potem jest jedynka ale ona jest już sycąca i można ją podawać albo od początku albo od 6 miesiąca jako alternatywę dwójki (to wszystko wiem od lekarza)

Gość poroocznikova
Nie wiem,jak.to jest z tym pre,ale jak dziecko jest w wieku papkowym,o spokojnie mu mozesz dac te 1. Co.do papek to nie wiem,ja w polsce zawsze znajdowalam wszystkie papki,jakich potrzebowalam,ale to juz hyly te z miesem. moze zrob sama,co ma nie zjesc,zje,bez przesady. Co mnie troche wkurzalo -ze nie widzialam papek zbozowych takich czysto zbozowych bez dodatkow,tylko jakies smaczkowe,eosladzane,lepiace i smierdzace.

W Niemczech Hipp ma 1 Anfangsmilch, która ponoć nie przechodzi przez pierwsze smoczki - przez nie przechodzi herbata, mleko matki i Pre. Nie dawałam jej nigdy innego, bo pediatra odradzał (ładnie rośnie). Może rzeczywiście Anf. jest po prostu tęższe? Spróbuję jej je rozrzedzić, żeby przechodziło przez nasze smoczki...

Nie znam się na niemieckich mlekach ale kazde mleko początkowe (przerabialam chyba wszystkie możliwe) bez dodatku kleika czyli zadne R! przechodzi przez smoczek nr 1 tak samo jak mleko matki, herbata, woda itd. To jest normalny bialawy plyn, nie jest wcale gęste. Gęste są tylko mleka zageszczane czymś. Myślę ze spokojnie możesz podać mleko 1 i nie musisz zmieniać proporcji bo one po to są zeby ich nie zmieniac ;)

Gość Autorko , tak
zapewne wyglądają mleka Anfangsmilch Pre http://emedien.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=99227;bernr=07;co= Anfangsmilch to zwyczajnie pre czyli pokarm podobny konsystencją i strukturą do mleka matki czyli w pl mleko 1, innego nie ma bo w pl potem jest już mleko następne. Możesz spokojnie zaufać mlekowi 1 ale na twoim miejscu wzięłabym ze sobą z Niemiec swoje mleko do dokarmiania Pre bo po co dziecko ma odczuć różnicę a różnice zawsze są. Co do papek to w pl jest mały wybór samych warzyw ale tak samo jest i tu gdzie mieszkam bo warzywne dania z Alete albo Hipp to może kilka rodzajów a tak to zawsze dodany jest ser albo mięso albo kluseczki.

Gość Autorko , tak
Zgadza się niemiecka 1 to też Anfangsmilch czyli początkowe tak samo jak Pre tylko dla dzieci które potrzebują bardziej sycącego pokarmu ale zarówno jedno jak i drugie to mleko początkowe czyli Anfangsmilch. Kup 1 w Polsce i będziesz mieć tak zwane Anfangsmilch Pre

Gość Autorko , tak
Dodam jeszcze że moja córka od początku była tylko na mleku modyfikowanym ale lekarz kazał kupować Pre bo jest delikatne.

a co do dan warzywnych to nie prawda. Jest ich dużo. Jak dziecko nie lubi marchewki to mozesz podać np: brokuły gerber ziemniaczki ze szpinakiem bobovita dynia z ziemniaczkami szpinak z ziemniaczkami jest duzy wybór dań z rybą nie wiem czy dziecko jada nie pamietam doklądnie bo moja już duża ale bylo sporo warzyw 1 lub 2 skłądnikowych bez dodatków miesa. a owoce ze zborzami też sa i z twarożkiem, jogurtem (nie wiem czy to u was wchodzi w grę)

Gość Autorko , tak
A jednak znalazły się dania odpowiadające autorce :).

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Miałam pecha, że rossman zamknięty i wpadłam w panikę. I dziękuję wszystkim za wyjaśnienie problemu z Pre i Anfangsmilch!

Wiosenna w pewnej kwestii się nie zgodzę, że każde mleko 1 przechodzi przez smoczek nr 1 :) Mieszkam w UK i na początku dostałam mleko SMA 1,żółta puszka,szło ładnie,potem koleżanka dała mi całą puszkę sma staydown i to nie szło,jak się okazało to mleko dla dzieci ulewających,z refluksem a też niby jedynka.Co do mlek dostępnych w Polsce to nie znam się,bo sma mały jeść nie chciał,wymiotował po niej i inne rewelacje,więc zaczęłasm dawać Aptamil 1,i za jakiś czas Aptamil 2 hungry baby.Oba przechodziły przez smoczek,a jak wyjechałam do Polski to nie miałam problemu z przestawianiem bo dostawał Bebilon.Co do twojegoi poastu autorko-w kwestii mleka kompletnie nie poradzę,bo tak uczepiłam się jedngo i tak zostalo,a jego zamiennik można bez problemu dostać w Polsce a co do słoików-myślę ,że w Rossmanie znajdziesz coś wielowarzyne,bez marchewki,ewentualnie zrobić papki warzywne samemu.

Gość W gondoli od wózka zdjętej
Słoiki z samymi warzywami i owocami ze zbożami w Polsce są! Ja nie wiem jak szukałaś. Babydream z Rossmanna i Hipp na przykład. A mleko kup 1 (czyli inaczej początkowe)