Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kucharka od siedmu bolesci;P

Pierwsze urodziny.

Polecane posty

Czy ktoraś mama wie moze, lub ma pomysł na tort na pierwsze urodziny? Juz piszę o co mi chodzi. Otóż w intenecie jest masa przepisów, mamy podaja rózne cuda, ale ja chce zrobic tort dla córki żeby tez go zjadła kawałeczek, nie jakies czekoladowe czy z chałwy . CHcę biszkopt przełozyc masą owocowa, ale oprócz samozonych jabłek na szarlotkę nic mi do głowy nie przchodzi a piec nie umiem zatem proszę o pomoc. Dzięki

Gość JA bym dała pożeczkę.
Bardzo dobre.Podobnie jak śliwki. Mój syn miał tort jagodowy.

aha, ale jakos dusisz na maśle czy jak? :(

Gość ile tantum
Po 12 miesiącu dziecko może zjeść praktycznie każdy rodzaj tortu bo ma już dorosłą dietę (o ile nie ma alergii pokarmowych). Najlepiej zrobić jakieś duże muffiny albo cupcakei z polewą (frostingiem, np. serowym), bitą śmietaną, owocami, posypkami i innymi bajerami. Wtedy kładziesz jeden na tackę krzesełka dziecka i samo ma cały jeden dla siebie do zjedzenia łapkami. (Wcześniej wkładasz do niego świeczkę do zdjęcia i to tyle.) Resztę kładziesz na klosz dla gości.

jest na mleku modyfikowanym. nie zaszkodzi ze bedzie tam np. ciasto z mleka krowiego?

Gość ile tantum
Po roku daje się już krowie, bo dziecko już wszystko je i nie potrzebuje suplementów z mleka modyf.

Gość ile tantum
Mleko modyf. po roku to naciąganie rodziców. Zupełnie bezsensu.

moze i masz rację, jednak zaleca sie podawanie modyfikowanego do 3 roku zycia. mozna wprowadzac krowie owszem, ale modyfikowane jest lepsze. Z dupy tego nie wziełam uwierz

Pewnie masz rację, ale musze na torcie sie skupic

Gość poroocznikova
Ja zrobilam biszkopt i przelozylam masa z owocow jagodowych -truskawki borowki i ostreznice - i sera mascarpone z dodatkiem smietany. Cukru zdaje aie w ogole nie dodawalam,a moze dodalam,ale bardzo malo. przepisu ci nie dam,bo robilam na oko.

Gość poroocznikova
A co do mleka -nic nie bedzie. moze jak bys mu dala do picia tak ciurem za jurem cala szklanice,to by jakos inaczej zareagowal,ale w ciescie.to tylko jeden ze skladnikow

Gość ile tantum
Argument chyba jednak wzięty z doopy (sorry za epitet), bo skoro dziecko ma już kompletna dorosłą dietę i w niej wszystkie składniki pokarmowe w naturalnej postaci, to na lipę mu sztuczne suplementy diety zawarte w mleku modyf., które są dużo gorzej przyswajane przez organizm niż naturalne? To tak jakbyś ty sama, zamiast się zdrowo odżywiać, piła samo mleko i łykała kapsułki Centrum albo inne parafarmaceutyki.

Gość poroocznikova
Juz sie nie foraczkuj,bo.wiele.osob daje swoim dzieciom mm dluzej niz.rok i te osoby wola polegac na poradnikach niz.na zdaniu jakiejs jednej z forum. Kiedy nalezy przerwac podawanie mm? w dniu urodzin? a wolno.tydzien po? a dwa dni przed? mleko krowie tez niekoniecznie.jest przeznaczone dla czlowieka,wiec twoje argumenty sa tak samo wziete z dupy