Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to ma byc za slowo

Dlaczego tyle ludzi mówi kapusta kiszone albo ogórki kiszone zamiast kwaszone ?

Polecane posty

Gość co to ma byc za slowo

Przeciez poprawnie sie mówi kapusta kwaszona, ogórki kwaszone... a nie kiszone :-O Kiszone to chyba po wieśniacku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie. kapusta
i ogórki sa ukiszone a nie ukwaszone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kisi sie ogórki i kapustę
a mnie kwasi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość llllllia
kiszenie, a kwaszenie to 2 rozne pojecia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dwa rózne?????
Kiszenie, pot. kwaszenie sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia (ogórek kiszony, kapusta kiszona) lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe - cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy (1-1,8%), hamując m.in. procesy gnicia (przez zahamowanie rozwoju bakterii gnilnych nie odpornych na zakwaszenie środowiska do pH poniżej 5). Prawidłowy przebieg kiszenia zależy od zawartości w surowcu cukrów (1-1,5%[potrzebne źródło]) i wody (ok. 70%[potrzebne źródło]), utrzymania temp. 15-20C[potrzebne źródło] w początkowych 23 dniach fermentacji, usunięcia powietrza (bakterie przeprowadzające proces są beztlenowe) np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką (ogórki, pomidory, czosnek, cebula, buraki ćwikłowe, fasolka szparagowa, bakłażany, papryka, kalafior, grzyby, jabłka). Na skalę przemysłową kiszenie przeprowadza się w dużych kadziach lub betonowych silosach. Podczas fermentacji oprócz kwasu mlekowego powstają niewielkie ilości alkoholu i kwasu octowego, wpływające obok zastosowanych przypraw na podniesienie smaku i zapachu produktów kiszenia, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C (w 100 g kiszonej kapusty 25 do 30 mg wit. C), a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia.[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak widac powyżej
potocznie "kwaszenie" oznacza, że bardziej prostacką forma jest "kwaszenie" a prawidłowa jest "kiszenie"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość policzki piczki
to sa te same pojecia, ale to wlasnie kwaszenie jest potoczne, a nie kiszenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokładnie. bardziej prostacką
"wiesniacką" formą jest "kwaszenie"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość policzki piczki
Czyli to autor/ka jest wiesniaczka:d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uladana
Bo prawidłową nazwą procesu fermentacji mlekowej, która wtedy następuje jest "kiszenie", a nie żadne "kwaszenie".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kwaszenie to prostacka
forma bo nazywa efekt a nie proces. po ukiszeniu "coś" się robi kwaśne.......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uladana
Jak ktoś ma jakieś wątpliwości, to polecam wziąć jakąkolwiek książkę do mikrobiologii, w której będzie coś o fermentacji mlekowej i gwarantuję, że nie znajdziecie tam słowa "kwaszone", tylko wszędzie jest kiszone, kiszonki, kisić itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×