Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kingga...

dziewczynka lat 3 nie chce sie dzielić

Polecane posty

Gość kingga...

jest jakis sposób?

Gość mam 3 latka nie chce sie dziel
ic, mam nadzieje ze kiedys mu wreszcie przetlumacze, ze nie wszystko jest jego. nawet siostrzenica nie moze sie do mnie przytulic, bo to jego MAMA ;/

Gość Mój syn ma tak samo
odkąd odkrył że coś jest jego to nikomu nie chce dać do zabawy zabawki ani w piaskownicy ani w domu kiedy przychodzą chłopcy znajomych. NIe mam już sił na tłumaczenie . Czasem wydaje mi się że to przez to że jest jedynakiem ale znajoma ma córkę w tym wieku i też jedynaczkę i dziewczynka chętnie się dzieli i nie mają podobnych problemów.

Gość Ignarashiuuuu
Koleżanka ma 4 latkę i 2 latka i dziewczynka jest zazdrosna o rzeczy i mamę. To nie wina bycia jedynakiem, to wina natury małych dzieci. A w przyszłości wychowania przez rodziców.

Gość mam 3 latka nie chce sie dziel
ja mam jeszcze rocznego synka, i straszy potrafi wydzielac co jest jego a co brata.

Gość ergs
to nic ale jak w przyszłości nie będzie chciała się mnożyć to musi iść do seksuologa bo babcią nie będziesz :)

Gość żaba z drzewa
To normalne i zupełnie naturalne zachowanie w tym wieku - minie. Nic na siłę, osiągniesz skutek odwrotny od zamierzonego. Moje dziecko, gdy kazano mu się dzielić, reagowało rykiem, ładnie poproszone dawało zabawkę - ale bez ingerencji osób dorosłych.

Gość kingga...
no tak ale corka mojej siostry 3latka ma tak, ze dziecko bawi sie zabawką, a ta potrafi momentalnie wyrwac mu z reki, ze to jej niby. jak zaczyna sie jej tlumaczyc to cala sie pręzy, sciska i krzyczy, ze to jest jej, po czym w bek. kurcze siostra ma z nia problem, a ja chcialabym pomoc, bo tak naprawde szkoda mi dziewczynki tzn chcialabym, zeby nauczyla sie mowic, ze chce to czy to, a nie ze ona potafi nagle wyrwac cos komus z reki bez zapytania czy moze

Przede wszystkim cierpliwości. Dzieci zazwyczaj po ukończeniu 3 roku życia, zaczynają rozumieć sens dzielenia się. Pamiętajmy, że dzielenie się nie jest cechą wrodzoną, a nabytą. Więc musimy pomóc dziecku w jego nauce. Nie można wymagać od dziecka, że samo się tego nauczy. Jeśli decydujesz się zostać rodzicem to decydujesz się na niekiedy długą i wymagającą pracę. Po pierwsze musimy wytłumaczyć dziecku na czym w ogóle polega dzielenie się, że wiąże się ono z szacunkiem do drugiej osoby, z chęcią pomocy. Dzięki temu zaszczepimy w dziecku zachowanie, które na pewno pozytywnie zaskoczy i Was i ją w przyszłości. Jeżeli Wasze dziecko ma rodzeństwo i każde z nich ma swój własny pokój, wtedy dzieciom jest bardzo ciężko zrozumieć sens dzielenia się. Nie jest to jednak nie wykonalne. Możemy wprowadzić zasady korzystania z różnych sprzętów jak komputer, telewizor. Niech każdy skorzysta z danej rzeczy tak by inni również mogli. Oczywiście zasada dotyczy wszystkich domowników. Możemy również dać dzieciom powód do myślenia. Jeśli kłócą się o zabawkę to zabierzmy ją im, a oddajmy ją wtedy gdy dzieci wpadną na pomysł jak się nią bawić żeby każdy był zadowolony. Jeżeli planujecie jakąś imprezę w domu np. urodziny, lub będziecie mieli gości to warto porozmawiać z dzieckiem i dać mu do zrozumienia co nastąpi np. jeśli wśród gości znajdą się dzieci. Dobrym wyjście wtedy jest ukrycie zabawek, którymi dziecko nie chce się dzielić, ponieważ mogą zostać zniszczone, a są one dla niego bardzo ważne. Niech dziecko wybierze takie zabawki, a potem razem schowajcie je w bezpieczne miejsce. Nie możemy dziecka nazywać samolubami, ponieważ może to ****ardzo zranić. A sami w tej chwili możemy nimi być, bo nie otrzymaliśmy tego, czego oczekiwaliśmy. W jednej z książek pt: "Posprzątaj zabawki, kochanie" (Jane Nelsen, Lynn Lott, Stephen Glenn) na stronie 271 możecie znaleźć wiele porad dotyczących dzielenia się. Język w książce nie jest skomplikowany. Można nazwać tę książkę "encyklopedią rodziców", ponieważ znajdziecie tam wiele porad, które dotyczą różnorodnych problemów.