Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rkltrl

jak to jest z tym cholernym stazem ?

Polecane posty

Gość rkltrl

Otoz pracuje na czarno niestety od dwoch miesiecy w sklepie spozywczym, jest to moja pierwsza praca. Pracuje na dwie zmiany i w weekendy tez. Zalatwili mi teraz staz i po odbyciu wszystkich badan bede mogla zaczac. Tylko ze na stazu pracuje sie 40 godzin tygodniowo i na 1 zmiane, nie mozna pracowac w systemie zmianowym. Czy ja moge sie wyklocac o to ze powinnam miec caly czas na rano skoro sklep jest czynny w takich godzinach? Ile obecnie wynosi wynagrodzenie za staz bo podobno teraz od czerwca podniesli czy ktos wie moze? Mam jeszcze jedno pytanie, bo to jest taka siec sklepow i oni strasznie rzucaja dziewczyny po tych sklepach ja teraz zostalam przeniesiona na inny sklep gorszy pod kazdym wzgledem, nocny, niby ja nie robie nocek ale za to godziny pracy mam gorsze niz mialam na tamtym sklepie bo jestem albo do 22 albo na miedzyzmianie niby obiecano mi ze nie bede tam na stale tylko najdluzej do konca miesiaca ale teraz jak dostalam staz i wiedza ze nie moge sie z niego wycofac to zrobia ze mna co beda chcieli

Gość rkltrl
troche juz poznalam jak wyglada praca w tym sklepie dlatego teraz nie jestem jakos bardzo zadowolona z tego stazu tyle dobrze ze bede miala ten papier ze tam pracowalam ale oni zwyczajnie wykorzystuja ludzi chcieliby pracownika za darmo

Gość dcvfvf
moja kolezanka tez pracuje na stazu w sklepie zmianowym i niestety pracuje na te zmiany, wykorzystuja ja jak moga ale jakies ochlapy jej dorzuca od czasu do czasu dodatkowo do tego stazyku. Siedzi dluzej niz te 40 h ale skoor jej pasuje wykorzystywanie to niech to robi a jesli tobie nie pasuje to rpestrzegaj zasad powiadom o TYm UP

Gość dzidzajja
bylam na stazu -praca umuslowa-niby mialam dostac umowe po okresie probnym -a tu jajco-twoj pracodawca to skorwiel skoro zatrudnia na czarno-jak ktos od poczatku gra nie fer to jest huj

Gość taka informacja w zasadzie
powinna widnieć na każdej stronie PUP: Czas pracy bezrobotnego odbywającego staż nie może przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo, a bezrobotnego będącego osobą niepełnosprawną zaliczoną do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności - 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo. Bezrobotny nie może odbywać stażu w niedziele i święta, w porze nocnej, w systemie pracy zmianowej ani w godzinach nadliczbowych (Starosta może wyrazić zgodę na realizację stażu w niedziele i świeta, w porze nocnej lub w systemie pracy zmianowej, o ile charakter pracy w danym zawodzie wymaga takiego rozkładu czasu pracy).

Gość rkltrl
Aha czyli wychodzi na to ze moge pracowac na dwie zmiany? Czytalam taka sama informacje tyle ze to co Ty napisalas w nawiasie bylo bez nawiasu i zrozumialam to tak ze starosta moze wyrazic zgode tylko na takich warunkach ze na 1 zmiane i 40 godzin. A co z tym ze ja nie chce byc na tym sklepie tylko na tym co byla wczesniej? jak to mam zalatwic? teraz zrobia ze mna co beda chcieli. Do tej pory dostawalam marne 5 zl na godzine plus dodatek za niedziele wiec teraz mysle ze tez by mi doplacali ale uwazam ze zasluguje na wiecej niz 5

Gość taka informacja w zasadzie
Ja to skopiowałam ze strony mojego PUP, ale na innych też widziałam. Jeśli Starosta wyrazi zgodę na system zmianowy to tak będzie. A jeśli chcesz być w poprzednim sklepie to myślę, że powinnaś porozmawiać o tym z osobą w PUP, która zajmuje się stażami.

Gość rkltrl
Ale ja nie moge powiedziec przeciez w urzedzie pracy ze pracowalam na czarno a jestem zarejstrowana