Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W zaulku...

pomozcie! likwidacja pracodawcy a ciaza!

Polecane posty

Gość W zaulku...

witam, opisze moja sytuacje i bardzo Was prosze o wujasnienie co mnie czeka. pracuje u partnera banku. W tym momencie bank przejmuje placowke pod swoje skrzydla. Dostalam wypowiedzenie pracy tytulem likwidacji pracodawcy. podczas wypowiedzenia zaszlam w ciaze. biorac pod uwage ze bank to duza korporacja jestem pewna, ze jak przyznam sie do ciazy to nie podpisza ze mna umowy. Przyznac sie raczej bede musiala bo to juz bedzie 16 tc. jesli mnie nie przyjmie bank do pracy co mnie czeka?? czy bedzie mi przyslugiwac wyplata swiadczenia z ZUS ? czy musze byc na l4? Nie wiem co robic. Prosze o pomoc.

Gość m4la
mam pytanie czy to nie jest czasem Zagiel??

Gość W zaulku...
nie, to nie Zagiel, zreszta nie wazne czy to bank czy sklep spozywczy jak problem moze dotyczyc kazdej branzy.

Gość m4la
Kobiecie w ciąży zasiłek w wysokości macierzyńskiego wypłaca Zus

Gość ie zakładam
to znalazłam: Podczas zwolnienia grupowego z powodu upadłości lub likwidacji pracodawcy z ochrony przed zwolnieniem nie korzysta żaden pracownik. Oznacza to, że pracodawca nie jest w żaden sposób ograniczany przy dokonywaniu wypowiedzeń, może je bowiem wręczyć każdemu. Przepisy prawa pracy nie ustanawiają bezwzględnego zakazu rozwiązania przez pracodawcę umowy o pracę z kobietą w ciąży lub korzystającej z urlopu macierzyńskiego i przewidują w tym zakresie pewne wyjątki. Otóż zgodnie z art. 177 4 k.p. rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Jednakże pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Gość ie zakładam
Likwidacja firmy to jedna z nielicznych sytuacji, kiedy pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z ciężarną pracownicą, również przebywającą na zwolnieniu lekarskim (art. 177 4 Kodeksu pracy). Rozwiązanie umowy o pracę nie oznacza jednak, że pracownica utraci możliwość pobierania zasiłku chorobowego czy zasiłku macierzyńskiego. Jeżeli ubezpieczona stała się niezdolna do pracy z powodu choroby w czasie trwania zatrudnienia i po rozwiązaniu umowy o pracę nadal jest niezdolna do pracy, to przysługuje jej zasiłek chorobowy także po zakończeniu stosunku pracy. Ciężarna pracownica ma więc prawo do zasiłku chorobowego (w wysokości 100% podstawy wymiaru) przez łącznie 182 dni. Zgodnie też z art. 30 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267): „Zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży: wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy; z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, zasiłek macierzyński przysługuje za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego, która przypada po porodzie. Ubezpieczonej będącej pracownicą, z którą rozwiązano stosunek pracy w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy i której nie zapewniono innego zatrudnienia, przysługuje do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.

Gość W zaulku...
czytalam o tum, ale sa tam wypisane rozne mozliwosci. Likwidacja zakladu pracy czyli zgloszenie upadlosci to co innego jak likwidacja pracodawcy. Chce wiedziec jak to wyglada w praktyce, w rzeczywistosci. Musze sie przyznac, ze jestem w ciazy? pewnie tak. Na pewno nie ma wiekszych problemow z tym swiadczeniem? wolala bym jednak miec prace bo jak cos sie zlego wydarzy befr w czarnym kakale :/

Gość W zaulku...
ie zakladam czytalam ten artykul. ja zaszlam w ciaze bedac na wypowiedzeniu... nie wiem czy to jakas roznica. zadna z Was nie byla osobiscie w taliej sytuacji?

Gość W zaulku...
up

Gość ie zakładam
Jeśli dostałaś trzymiesięczne wypowiedzenie, a w jego trakcie zaszłaś w ciążę, pracodawca nie może Cię zwolnić /chyba, że jest to likwidacja pracodawcy lub upadłość firmy/ tylko tak ci mogę pomóc. Wydaję mi się, że chyba nic nie zrobisz. Nie byłam w takiej sytuacji i nie wiem jak to wygląda. Może szukaj innej pracy, nie musisz informowac pracodawcy o ciąży. I pracuj ile się da. nie wiem, może jeszcze ktoś cos mądrego napisze ;)

Gość W zaulku...
bank chce mnie zatrudnic ale nie wie o ciazy... chodzi mi o to czy gdyby bank mnie nie przyjal do pracy ze,wzgledu na ciaze to czy przyslugije mi w moim wypadku swiadczenie z zus ?

Gość niuu
nie musisz informować o ciąży a pracodawca nie ma prawa pytać o to.