Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uj 2006-2011

Do studentow w Niemczech jedno pyt

Polecane posty

Gość uj 2006-2011

czy jak sie chce podjac prace,jakas dorywcza w barze czy przy sprzataniu, te 20h tyg, to musze miec jakies pozwolenie z jakiegos biura, ? musze zalatwic niemiecki nip? gdzie to sie robi? co trza zalatwic? a moze pracodawcy w takich miejscach nie pytaja o takie pozwolenia/nip? moze mi ktos pomoc?znam srednio niemiecki wiec boje sie gdzies o to dzwonic/pytac,dopiero przyjechalam do niemiec,studia zaczynam za 2 tyg, studia po angielsku, niemiecki podszkole.....

Gość no to ja odpowiem
jak pojdziesz do baru to pierwsze co to musisz miec meldunek w niemczech. jak cie zatrudnia to pewnie bedziesz potrzebowala lohnsteuerkarte (to sie chyba zalatwialo w bezirksamt w twoim regionie). do sprzatania raczej watpie ,ze ktos bedzie chcial od ciebie jakis papier do sprzatania w domach

Gość uj 2006-2011
wlasnie wyrobilam meldunek. czyli tylko ten lohnsteuerkarte PO przyjeciu do pracy? A jakis niemiecki NIP?

Gość no to ja odpowiem
nie, chyba nie mamy czegos takiego. jakbys zakladala gewerbe to potrzebujesz steuernummer, na to trzeba troche czekac, ale jak jestes zatrudniona to oni ci wszystko powiedza co masz przyniesc.nie martw sie na zapas, nie przedkladasz tego pierwszego dni. na pewno musisz miec lohnsteuerkarte (mozliwe ze na 400Basis nie musisz jej miec) i sozialversicherung. moga chciec sozialversicherungsnummer, ale jak masz ubezpieczenie ,to i to zalatwisz.