Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aurieolka

Czy to w ogole dozwolone?

Polecane posty

Gość Aurieolka

Prosze nie oceniac mnie z gory - panstwo nas kosi na kazdym kroku, wiec jesli moge cos od niego pozyskac, to tym lepiej. I o tym bedzie watek. Kilka faktow: - pracowalam 4 czy 5 lat w firmie - od 2 lat na umowie na czas nieokreslony - zaszlam w ciaze - macierzysnki oczywiscie otrzymam, ale wychowawczy jest przeciez bezplatny, a pieniadze przy noworodku zawsze sie przydadza - nie mam meza, zyje w konkubinacie (ale straszne slowo, takie patologiczne), mieszkam z ojcem dziecka u niego w mieszkaniu I moje pytania: - co zrobic aby otrzymac jakis przychod na wychowawczym? 1. Czy mozna po urlopie macierzynskim umowic sie z szefowa, aby mnie zwolnila - ew. ja zostawie prace - po czym przejde na kuronia? (ile on wynosi?) 2. W swietle prawa jestem samotna matka - czy moge sie ubiegac po macierzynskim o zasilek? Jestem zameldowana u mojej mamy, moglabym tam nawet pomieszkiwac. Jakie warunki trzeba spelnic? Co wowczas z alimentami, jesli zyje z ojcem dziecka? Ganialiby go po sadach? Co jesli wpisalabym w akt, ze ojciec nieznany i rzeczy dla dziecka przeniosla do domu mamy i tam pomieszkiwala przez kilka dni w miesiacu? Partner zarabia sporo (okolo 4000). W mieszkaniu mamy zameldowana jestem ja, moj tata, moja mama, moj brat i teraz bedzie jeszcze dziecko. Przychod to dwie emerytury - lacznie 2500 zl. 3. Jakos dorabialyscie na wychowawczym?

Gość jedo fyn
nie otrzymasz wychowawczego jeśli nie masz zatrudnienia. Czyli jak się zwolnisz to tracisz prawo do urlopu wychowawczego a tym samym do zasiłku. Jeśli będziesz się ubiegała o pomoc z opieki to musisz mieć zasądzone alimenty od ojca dziecka. Nie wiem co w sytuacji gdy wpiszesz ojciec nieznany ( ale nawet jeśli coś dostaniesz to pewnie będzie zasiłek rodzinny w wysokości 68 zł na dziecko- jak się nie mylę) Nie wiem czy to warte zachodu. Poza tym chyba do tych wszytskich becikowych i zasiłków bierze się pit z poprzedniego roku.

Wiesz, jeśli istnieje ojciec dziecka i płaci to nie jesteś samotną matką, teraz się zmieniły przepisy i żeby być samotną matką ( czyli korzystać z tych wszystkich zasiłków) ojciec dziecka musi nie żyć lub być nie znany. Może dorób sobie czymś w domu? Zasiłek masz tylko pół roku, to tez zleci szybko.

Gość jedo fyn
kuroniówkę dostaniesz- ale to jest zasiłek dla bezrobotnych , a tym samym pozostającym w gotowości do podjęcia zatrudnienia. A zasiłek wychowawczy to zasiłek przyznawany na opiekę nad dzieckiem do lat 3 rodzicom pozostającym w stosunku pracy, których dochód nie przekroczył (chyba) 504 zł na osobę. Zasiłek jest wypłacany w wysokości około 500 zł.

Ale zasiłek wychowawczy to liczą średnią sprzed roku czy nawet dwóch a wystarczy że ma najniższą ( i to pierwsze dziecko) to już zarabiała za wysoko na zasiłek wychowawczy.

Gość jedo fyn
aha- a jeśli chodzi o macierzyński podczas prowadzenia własnej działalności gospodarczej- to coraz częściej są kontrole z zusu i coraz więcej mam nie otrzymuje tego macierzyńskiego. Poza tym musisz najpierw zapłacić składkę , która wcale nie jest mała.

Gość Beskidziuk
Zarabialam 1200, czyli jak na zasilek policza mnei i dziecko, to za wysoko. Mimo, ze na wychowawczym nie mam przychodu - chory kraj. Mozna z glodu umrzec bo sie rok wczesniej pracowalo? Masakra. Za tydzien rodze :)

Ja miałam tak samo:)Co wiecej zasiłek rodzinny też się nie należał mimo że żyliśmy w 3 z jednej pensji. Za to potem jak już pracowaliśmy oboje i mieliśmy spore dochody, mieliśmy zasiłek rodzinny bo ważne były dochody sprzed roku gdzie ja nie pracowałam:)Głupota

Gość bugug
aby zasiłek otrzymać to przychód na jedną osobę nie może przekraczać 504zł do ręki możesz dostawać 1200zł ale na umowie możesz mieć mniejsze wynagrodzenie.

Gość jedo fyn
czyli z zusem już nie zdążysz by dostać duży macierzyński. Polska to dziwny kraj- tutaj jak ktoś jest uczciwy to nie ma szans na pomoc od państwa. Za to nasza kasa dostaje się pijaczkom i nierobom, albo bogatym, którzy umieją dobrze zakamuflować swój dochód.

Gość może i nie pomogę
ale znam osobę która miała dwójkę dzieci z tym samym mężczyzną nie mieli ślubu dzieci nosiły nazwisko ojca i razem mieszkali co prawda ona i dzieci były zameldowane u dziadków nie wiem jak oni to zrobili bo ona na każde dziecko dostawała sporą kwotę pierwsze urodziła i poszła na macierzyński potem na wychowawczy, na wychowawczym urodziła drugie ale co i jak załatwiali to nie mam pojęcia ślub wzięła w momencie zajścia w trzecią ciążę :) jak masz gdzieś dobrą księgową czy znajomego w jakimś ośrodku pomocy społecznej to dopytaj nie wiem czy dalej tak się da bo w końcu ona wzięła ślub, to było 2 lata temu, może wstyd jej było z 3 dzieckiem niby że sama a może jakoś przepisy się zmieniły - tego nie wiem

Gość paplitos
Jeśli chodzi o zasiłek wychowawczy w ogóle nie liczą dochodów kobiety, bo przecież ona nie pracuje i nie zarabia! Wpisuje oczywiście zarobki ale w formularzu jest rubryka "dochód utracony"- tam wpisujesz swoją pensję, bo przecież już jej nie dostajesz. Z zasiłkiem rodzinnym to ok. 480 zł. Jeżeli masz wspólne gospodarstwo domowe tylko z ojcem dziecka, dodatkowo on nie jest zameldowany to raczej nikt się nie przyczepi że policzysz tylko swoje dochody. Dorabiać możesz, nie ma przepisów które zabraniają pracować na wychowawczym np. na umowę zlecenie, tyle że pracodawca może wtedy Cię w każdej chwili odwołać z urlopu.

Gość Liliana panna młoda 2011
Rządowy projekt zakładał przede wszystkim podwyższenie kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłków rodzinnych. To kryterium latami było zamrożone. W efekcie z roku na rok spadała liczba dzieci objętych takim wsparciem. Od 2004 r. do 2011 r. spadła o połowę (z 5,5 mln do 2,77 mln). Obowiązujące dzisiaj kryterium to: * 504 zł na osobę w rodzinie, * 583 zł na osobę, gdy w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne. Rządowy projekt przewidywał, że od listopada 2012 r. zasiłek miałby się należeć rodzinom z dochodem do: * 539 zł na osobę w rodzinie; * 623 zł na osobę, gdy w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne. A dopiero w drugim etapie - czyli od listopada 2014 r. - kryterium dochodowe miałoby osiągnąć poziom: * 574 zł na osobę w rodzinie; * 664 zł na osobę, gdy w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne. Przewidziane w projekcie zmiany dotyczą również stawek samego zasiłku rodzinnego. Zakładają, że od listopada 2012 r. kwoty te wzrosną o kilkanaście procent. Zasiłek rodzinny wynosić ma: * 77 zł - na dziecko do ukończenia 5 lat (teraz taki zasiłek to 68 zł); * 106 zł - na dziecko powyżej 5 lat, a do ukończenia 18 lat (dzisiaj to 91 zł); * 115 zł - na dziecko powyżej 18 lat do ukończenia 24 lat (dziś 98 zł). Takie stawki przedstawiał rząd Komisji Trójstronnej. Jakie będzie nowe kryterium i zasiłek od 1 listopada? Na razie wiadomo jedynie, że nie niższe niż te proponowane. Więcej... http://wyborcza.pl/1,97654,11967749,Jakie_beda_zmiany_w_zasilkach_rodzinnych.html#ixzz24GnTco5d

Załóż własną działalność, następnie jeden raz zapłać najwyższą składkę chorobową, a później idź na zwolnienie. zus przez pół roku będzie ci wypłacał świadczenie w wysokości 6000zł. po pół roku zrezygnuj z działalności. masz 36.ooozł :)

Gość kmknhuhhddd
paplitos - do szkoly nieuku wracaj

Gość Aurieolka
Czyli po macierzynskim musialabym zalozyc wlasna dzialalnosc, oplacic skladke i isc na zwolnienie, tak? A co z poprzednia umowa u pracodawcy? ugadac sie z nim, rozwiazac? Ty tak robilas albo ktos w Twoim otoczeniu?

Gość czytam bo lubię
bez jaj przeciez wychowawczy jest platny

nie jestem pewna czy musisz zwolnić się z pracy, ważne jest abyś założyła własną działalność i jedyny raz zapłaciła za siebie najwyższą składkę chorobową i idź na zwolnienie. skąd o tym wiem?.....dziś pisało o tym na onecie. ale temat jakoś szybko zniknął. ponad to moja znajoma tak właśnie identycznie zrobiła i przez pół roku miała płacone 6000zł. :)

Gość jedo fyn
żeby iść na zwolnienie podczas prowadzenia własnej działalności to musisz opłacić trzy pełne składki z dobrowolnym chorobowym, po czym musisz znaleźć lekarza, który wystawi Ci zwolnienie , oczywiście spodziewaj się kontroli z zusu jak już będziesz na tym zwolnieniu- bo przedsiębiorcy są częściej kontrolowani niż pracownicy. Pamiętaj też, ze będąc na zwolnieniu przez cały okres musisz odprowadzać składkę zdrowotną.

Gość jedo fyn
wezwijcie lekarza- nie wprowadzaj dziewczyny w bład! Jest możliwość uzyskania macierzyńskiego wyższego- podczas prowadzenia własnej działalności, ale autorka za tydzień rodzi!

jedo fyn niestety ale to ty wprowadzasz dziewczynę w błąd. W 2011 r. na zasiłki macierzyńskie ZUS wydał 3 mld zł - informuje "Gazeta Wyborcza" w artykule o wyłudzaniu wysokich zasiłków. Fot. Gettyimages Fot. Gettyimages Trików na to jest kilka. Najpopularniejszy polega na zarejestrowaniu przez kobietę firmy i jednorazowym zapłaceniu przez nią najwyższej składki chorobowej. Dzięki temu przyszła matka będzie przez pół roku na urlopie macierzyńskim dostawać z ZUS 6,6 tys. zł miesięcznie. W sumie może zyskać nawet 30 tys. zł. Po czym firmę rozwiązuje. Inna metoda to skorzystanie z tzw. fermy, czyli firmy, która specjalizuje się w fikcyjnym zatrudnianiu kobiet tylko po to, aby wystąpić o zasiłek. skopiowałam z onetu

Gość do wezwijcie lekarza
ale to o czym piszesz dotyczy CIĄŻY!!! a nie zwykłego l-4. Musiałaby założyć działalność bedac w 1 czy 2 miesiącu ciąży , zapłącić składkę za miesiac i od 4 miesiaca ciąży iść na l-4 ale dla autorki już na takie rady jest za późno.

Gość eivfruvpqeaurnhv
Masz nowego partnera, z ktorym mieszkasz, wiec jego dochody tez musisz podac, nie jestes samotna, ojciec dziecka tez zyje. wiec nie dostaniesz nic.

Gość jedo fyn
jeśli za tydzień rodzi to raczej nie zdąży zapłacić składki zdrowotnej za pełny miesiąc! Teraz zakłada firmę , powiedzmy dziś. To do 10 dnia kolejnego miesiąca (przyjmując, ze to działalność jedoosobowa) musi wpłacić składkę za ten miesiąc (niepełna składka- ponieważ pozostało tylko 9 dni tego miesiąca) Pełną składkę odprowadza za miesiąc wrzesień do 10 dnia października. Muisi wtedy zadeklarować wysokość składki ( a właściwie wysokość dochodów, na podstawie, której jest obliczana składka. Czyli musi złożyć dwie deklaracje w ZUS. Oczywiście musi przystąpić do dobrowolnej składki chorobowej. Aby otrzymać macierzyński na poziomie około 6 tysi trzeba wpłacić składki około 2800 miesięcznie. Wiem, bo mam działalność. Ludziom się wydaje, ze to tak hop siup. Zarejestrowanie firmy też trwa trochę więcej niż jeden dzień.