Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamka:(

Endometrioza

Polecane posty

Dzisiaj idę do gina potwierdzić moje przypuszczenia co do endometriozy. Jestem przestraszona rozwojem choroby i powikłaniami o jakich czytałam w necie. Mam dziecko, jestem 14 miesięcy po cesarce pierwszy okres dostałam po 6 miesiącach wtedy tez skończyłam karmić piersią, to był koszmar bół nie do opisania, kilku minutowy krwotok dosłownie lało mi się po nogach jak dostałam okres a był to drugi dzień okresu. Byłam u gina nic niepokojącego nie widział na usg. Od tego czasu mija 8smy miesiąc jak sie męczę przy okresie dziwnymi bólami z prawej strony, boli też w innych dniach cyklu czasem więc jestem prawie pewna że to objawy endo, a dziś aż się boję co mogę usłyszeć przy badaniu usg :( Może miała któraś z was do czynienia z tą chorobą? Proszę o jakiekolwiek rady!!

Gość endometriozaaaaaaaaaaaa
endometrioza to nie koniec swiata ale zdarza sie nie ty 1 nie ostania

wiem ale to nie byle przeziębienie!

Gość ja majac endometrioze
staram sie 5 lat o 1-wsze upragnione dziecko :(

współczuję :( napisz jakie miałaś objawy i jakie leczenie zaproponował lekarz, czy po prostu starasz się o dziecko, czytałam że przez ciążę choroba może ustąpić lub złagodnieć ale też trudno zajść w ciążę. Napisz jak u ciebie było.

Gość kiiiiiiiiiiiiiiiii
endometriozy nie można zobaczyć przez usg, lecz laparoskopowo. Chyba, że istnieją cysty, zrosty, torbiele to widać na usg. Ja męczę się od 14 lat z endo, na poczatku nie wiedzialam, ze na to choruje, bylam leczona na zapalenie przydatkow. Po laparoskopii okazalo sie endometrioza 4 stopien. Leczylam sie zastrzykami zoladex, koszt bardzo drogi ok 370zł, teraz jestem na refundowanym visanne za jedyne 3,20zł, co mnie uratowalo, bo jeszcze niecaly rok temu kosztowaly 180zł, jednak bol calkowicie nie minal, ale ulatwił funkcjonowanie.

Gość ja też to mam
Na podstawie tego co piszesz nie można wywnioskować endometriozy!!! Jeśli lekarz powie ci, że chorujesz to ja bym mu po prostu nie uwierzyła. A wiem co mówię, bo już 5 lat mam to świństwo. Tak jak pisała osoba wcześniej, tego nie da się sprawdzić przez usg, badanie krwi czy wywiad. Moja choroba została POTWIERDZONA 2,5 roku temu, wcześniej można było jedyne zgadywać. Wtedy właśnie laparoskopowo usunięto mi zrosty. Dopiero badanie usuniętego materiału potwierdza endometriozę. Artykuły w internecie przerażają, ale z tym na prawdę da się żyć. Moje obiawy to torbiele na jajnikach, bolesne @ (czasem nawet tracę przytomność z bólu), baaaardzo obfite krwawienia, ból podczas stosunku. Jesteś szczęściarą jeśli urodziłaś już 2, bo jeżeli faktycznie masz endo to z zajściem jest MASAKRA.

Gość ja też to mam
Przepraszam jedno dziecko:) ale i tak gratuluję :) Nie stresuj się.

Dzięki za rady dziewczyny! wiem że usg nie wykaże endometriozy bo to dość skomplikowane zdiagnozować jednak liczyłam że gin mi obejrzy jajniki itp czy tam nic nie wyrosło typu torbiel itp jestem już po wizycie na szczęście nic nie było jednak mam jeszcze wątpliwości bo byłam u ginekolog której nie znam nie wiele mówiła podczas badania ale mój lekarz wraca z urlopu za tydzień więc jeszcze poradzę się jego na pewno bo mam do niego zaufanie ;) w sumie to ta pani doktor wiele mi nie powiedziała przepisała tabletki anty i przez 3 miesiące mam je brać i obserwować czy ból jest taki sam czy mniejszy, dodatkowo jakieś badania zleciła, może to wystarczy bo laparoskopia w ostateczności. Jeszcze muszę zrobić zdjęcie przeglądowe jamy brzusznej i układu moczowego ale to już zlecił mi urolog bo być może mam jakieś zrosty z jelitem i to też może powodować ten ból. No nic będę szukać dalej przyczyny i mam nadzieję że to jednak nie będzie endometrioza choć ten ból jest zawsze przy każdym okresie od 8 miesięcy ;( jestem dobrej myśli choć trochę się przestraszyłam że mogę to mieć.

Gość niedlapsakielbasa
Mnie sie tez wydaje ze niekoniecznie mozesz miec endo,dziewczyny dobrze pisza by sie na 100%upewnic czy sie ma endo trzeba miec laparoskopie. Ja mialam zawsze obfite miesiaczki,bolesne,przez 2ierwsze dni bylam naaszerowana lekami,czasem pobolewalo mnie tam w srodku jakby szczypalo ale nie podczas @ ,tylko normalnie na codzien no i mimo ze wspolzylam z mezem bez zabiezpieczenia 3lata nie zachodzilam w ciaze... Mialam laparo,wyszla endo 2stopnia,czesc zrostow usunieto,czesc musialam leczyc za pomoca drogiego zoladexu zastzryku ,chyba pol roku,potem mc wisanne a pozniej miesiaczki mialam bezbolesne,az trudno uwierzyc z etakie byc moga:) no i najwazniejsze zaszlam w ciaze:) Rozne sa objawy endo ja nie mialam zadnych boli podczas wspolzycia jak poprzedniczki pisaly...

Gość Niii
Po wyczerpaniu środków farmakologicznych ,dostępnych na naszym rynku, po utracie tysięcy złotych u dr.hab ginekologii, zaczęłam się interesować zdrowym stylem życia, naturoterapia itp.w które nie wierzyłam kiedyś.... Zastanawiające jest to jak człowiek chętnie sięga np.po tabletki które wywołują menopauzę tylko dlatego że lekarz medycyny tak chce a już np. po pestki moreli, czy ostropest plamisty sięga na zasadzie " i tak mi to nie pomoże przecież to ziółka, przecież to naturalne"... W każdym razie długo by pisać, ale ja jestem stałą klientka w sklepie z naturalną żywnością odkąd choruję . Poczytajcie sobie o wit.C w proszku ,o aloesie do picia, o wit.D, wit.K2, spirulnie -czyli tzw.chlorelli, o oleju lnianym, o oleju z kiełków pszenicy o cynku.........Noż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę że pakują lekarze w kobiety masę chemii....we mnie też pakowali i co? i nic endometrioza się odnawiała. Na razie ją uspokoiłam naturą,,dlatego chętnie się dzielę tą "metodą". Każda niech znajdzie swój sposób, ale błagam to co mówią lekarze przeanalizujcie zawsze dwa razy zanim np.będziecie brać tabletki hormonalne które masakrują wątrobę ,która jest odpowiedzialna za produkcję hormonów, estrogenów. Jak z chorą wątroba mamy marzyć później o dziecku lub o prawidłowej gospodarce hormonalnej?? może mi odpowie jakiś lek.med.?? ps. Zapomnijcie chorując na endometriozę o kawie, papierosach, alkoholu, przetworzonym jedzeniu - tego też wam nie powie lekarz medycyny, ale już kobieta która przeszła koszmar chętnie... Pozdrawiam Was dziewczyny TRZyMAJCIE się!!

Gość gość
Zdrowa żywność nie zawalczy zrostow które powstały w wyniku Endo..

Gość gość MONIKA
Endometrioza na jelicie grubym szukam podobnych osób

Gość gość
Ja miałam zrosty na jelicie

Gość gość
Dziewczyny z endo napiszcie proszę czy miałyście za każdym razem przy miesiączce ból czy zdarzały wam się tez takie miesiączki ze prawie wcale nie bolało?

Gość gość
Do kobiet u których stwierdzono endometriozę: czy stosowałyście tampony, zanim stwierdzono u Was endometriozę? Ostatnio oglądałam program w tv o związku między stosowaniem tamponów a endometriozą. Trochę mnie to przeraziło. Jak to było u Was?

Gość gość
Endometrioza może być naprawdę uciążliwa, szczególnie dla kobiet, które chcą zajść w ciążę. Ja musiałam poddać się leczeniu chirurgicznemu i cały czas byłam pod opieką lekarzy z Kliniki Galena. Na szczęście po dość długim czasie starań udało się i jestem właśnie niedługo po porodzie. Dobrze jest trafić na dobrego lekarza.