Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sierpniowamaja

Czy w Polsce mozna zyc na dobrym poziomie?

Polecane posty

Gość sierpniowamaja

Witam was ;-). Od dluzszego czasu nurtuje mnie jedno pytanie - czy wracac do Polski czy zostac w Niemczech. Mam skonczone tutaj studia (anglistyka/germanistyka) i jako taka prace, chociaz oczywiscie zyczylabym sobie cos lepszego. Boje sie jednak, ze jezeli zarobie w Polsce na poczatek 2000 -2500 netto i bede musiala jeszcze wynajac mieszkanie (nie chce mieszkac z rodzicami!), do tego dochodzi jedzenie plus inne wydatki, to chyba bedzie raczej ciezko. Nie mam partnera, wiec bede zdana tylko na siebie. Jak sadzicie, czy w Polsce majac zawod mozna zyc na dobrym poziomie, czy raczej bedzie ciezko? Dzieki za kazda wypowiedz;-)

Gość bystraap
no nie bardzo zwlaszcza majac taki zawod poco ty chcesz wracac?

Gość sierpniowamaja
Tesknie za Polska, a poza tym u siebie to zawsze u siebie

Gość tatanka yotanka
Siedź w Niemczech w Polsce będzie coraz gorzej. Ja po studiach prawniczych pracuję za 1800 zł.

Gość sierpniowamaja
1800 to chyba jestes na stazu.

Gość tatanka yotanka
Pracuję jako urzędnik i jest tu jeszcze sporo osób które uciekły z kancelarii. Radca prawny zarabia 2500 zł. w Wawie mógłbym znaleźć robotę za 2500 zł, ale musiałbym się tam sam utrzymywać więc w efekcie zostawało by mi mniej niż teraz.

Gość tatanka yotanka
A na marginesie w Niemczech 1400 euro brutto to ile będzie netto dla osoby 30 lat, która nie ma żony i dzieci. Byłem w weekend w Niemczech w sprawie pracy, ale rekrutujący nie potrafił powiedzieć ile to w moim przypadku byłoby netto, bo są różne grupy podatkowe a on nie jest księgowym.

Gość sierpniowamaja
hej totanka. 1400 brutto to zapomnij - dostaniesz na reke z klasa podatkowa 1 ok 1000 netto. Raczej ciezko za to wyzyc.