Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morning_coffee

pancakesy :)

Polecane posty

Gość morning_coffee

Dziewczyny, to do tych które robiły już nieraz amerykańskie naleśniki czyli tzw. pancakesy: pierwszy raz dziś próbowałam wyczarować to pulchne piękne cudo z USA wg przepisu znalezionego gdzieś tam w necie ;) no i lipa, wyszły mi z tego po prostu jakieś placki, nie powiem, dobre w smaku, takie inne, ale ja nawet nie wiem jak one powinny smakować czy jaka powinna być konsystencja do smażenia :P u mnie akurat było to niewiele gęstsze od klasycznych naleśników, ale tak, że dało się mniej więcej nakładać na patelnię jak takie właśnie zwykłe placki. W sumie w cieście nie było nic szczególnego - mąka, jajko, proszek do pieczenia i maślanka. Jak Wy robicie pancakesy, co do nich dajecie, jaka wychodzi wam konsystencja i wielkość? Liczę na pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość morning_coffee
aa no i jeszcze dodawłam masło ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
racuchy. (na wszystko znajdzie sie polska nazwa ;) ) probuj rozne przepisy, az znajdziesz odpowiedni dla siebie :) nic w nich nie ma szczgolnego, jak widzisz po skladnikach. wystepuja z reguly bez owocow, ale czasem z jagodami. tradycyjnie sa jedzone w formie takiej, ze kladziesz kilka na kupe, dajesz na to kawaleczek masla, zeby sie rozpuscil i tluszcz po nich splynal, polewasz syropem klonowym. to syrop klonowy daje im charakterystyczny smak, bo placki same w sobie sa takie jak widzisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość morning_coffee
dziękuję za odzew :) no właśnie do smaku nic nie mam tylko wygląd miały inny niż na zdjęciach przy przepisach, bardziej właśnie przypominający racuszki, placki czy coś takiego... może faktycznie za jakiś czas wypróbuję inny przepis :) ale wypowiadajcie się jeszcze, bardzo chętnie skorzystam z Waszych rad i uwag :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
no bo one maja wygladac podobnie jak kazde inne racuszki i placuszki :) ew. zrob bardziej geste ciasto, jesli chcesz, zeby byly sztywniejsze i grubsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
Ja robię tak: na ok. 7-8 malych ( średnica ok.10cm) nalesnikow 1 szklanka maslanki 1 szklanka maki 1 jajko 1-2 lyzeczki cukru szczypta soli pol lyzeczki sody oczyszczonej Najpierw mieszam wszystkie mokre skladniki, potem dodaje suche i mieszam lyzką. Nakladam na lekko naoliwioną nagrzoną patelnie 3 placuszki. Wychodzą pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×