Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilne, szybko

zaświadczenie z bierzmowania

Polecane posty

Gość pilne, szybko

witam, wiem ze to zly dzial ale temu najblizej do problemu jakiego mam rodzinka mnie poprosila zebym podawala ich dziecko do chrztu, poniewaz wczesniejsza osoba do tego zachorowala i nie ma mozliwosci podawać niestety nie mam bierzmowania, czy da jakos rade zdobyc jakeis zaswiadczenie czy cos ze mozna podawac do chrztu? moze znacie jakies koscioly w warszawie i okolicach gdzie mozna zdobyc taki papier , z ktorym bede mogla podawac do chrztu pls pilne

Gość autorka myśli kategoriami
masz dobry pretekst żeby odmówić więc korzystaj...

Gość Palomaaa
Papier? Nie. Musisz być po prostu bierzmowana. Z tego co mówią najszybciej w Wawie na Pl. Trzech Krzyży.

Gość hmmmm???
Nie bedziesz chrzestną, bo nie masz bierzmowania

Nie da się. Jeśli ci zależy możesz zapytać w swojej parafii czy gdzieś obecnie jest bierzmowanie i wtedy bierzesz zaświadczenie że jesteś wierząca, ochrzczona dzwonisz, umawiasz się, ewentualnie proboszcz jak będzie miły załatwi to za ciebie...itd i prawdopodobnie bez żadnych problemów wybierzmują cie w tamtej parafii.

Gość ja bez zaswiadczenia
A ja chrzestną zostałam bez bierzmowania. Miałam 14 lat, a bierzmowana miałam być dwa lata później. To inna sytuacja, ale obeszło się bez zaświadczenia. Rodzie musieli tylko wyrazić zgodę i zdeklarować, że zadbają o to, że w swoim czasie do bierzmowania przystąpię. Wystarczyła rozmowa z księdzem. Chociaż jeśli dorosła osoba tego bierzmowania nie posiada to jednak ksiądz może pomyśleć sobie, że daleka od wiary jesteś skoro w odpowiednim czasie nie przyjęłaś wszystkich sakramentów.

Gość vmkfdknnvlkdflkd
Rodzice chrzestni powinni byc praktykujacymi katolikami (wiec po bierzmowaniu) aby w razie smierci/niemozliwosci zajmowania sie dzieckiem przez rodzicow troszczyc sie o religijne wychowania dziecka. Taki jest sens tej funkcji i takie sa zasady koscielne. Nad tymi koscielnymi zasadami mozna wiele dyskutowac i sie nie zgadzac, ale decydujac sie na chrzest dziecka w kosciele wybiera sie akceptacje i poszanowanie tych zasad - dlaczego wiec od razu na poczatku proba oszustwa ("zalatwienie" papierka).Troche konsekwencji w podejmowaniu wlasnych decyzji. Nie ma obowiazku chrztu koscielnego. Kosciol do niczego nie zmusza. To zawsze, w kazdym momencie decyzja zainteresowanych - a wiec raz jeszcze : troche konsekwencji.