Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bylo regularnego ostrego bicia

Napiszcie cos ciekawego o swoich laniach w dziecinstwie.U nas w domu nie

Polecane posty

Gość gość
Przykro mi, że ludzie jak słyszą o klapsie to zaraz mają na myśli znęcanie się fizyczne i psychiczne, często za nic rodziców nad dzieckiem. Otóż musimy odróżnić właśnie te kwestie. W powyższych wypowiedziach mamy przykłady nad znęcaniem się rodziców. Takim zachowaniom mówimy stanowcze nie. Z drugiej strony są sytuacje (np dziecko pluje i wyzywa matkę od k***w), że jedynym wyjściem jest lanie, nie pobicie, nie znęcanie się fizyczne a lanie. Z dorosłym można usiąść i porozmawiać (chociaż też nie zawsze) dziecku nie można pewnych rzeczy wytłumaczyć np. dlaczego powinno się uczyć czy szanować starszych. Jeśli do tego dochodzi trudny charakter dziecka i brak innych dotkliwych kar, które by na niego działały, to myślę, że lanie jest jedyną skuteczną metodą wychowania.

Gość gość
Ja miałam starszą siostrę ona 15 lat, ja 10. Siostra weszła w okres buntu i często mnie biła i wyzywała, co kończyło się laniem od rodziców i wyzwiskami, bo zawsze to ja byłam winna. Na moją ripostę, że ona zaczęła, rodzice odpowiadali : "co z tego, taki grubas jak ty ma więcej siły niż ona". Całe życie byłam wyrodnym dzieckiem, zamknęłam się w sobie, miałam nerwicę, dla rodziców nigdy nie byłam dobrym dzieckiem. Po maturze wyprowadziłam się z domu, utrzymuję kontakt tylko z młodszymi braćmi. Rodzice tłumaczą to wszystkim wkoło, że jestem czarną owcą i niedobrym dzieckiem, tak więc czego się można było po mnie spodziewać.