Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda-mama

jakie buty?

Polecane posty

Gość mloda-mama

Moja córka ma 9 miesięcy, ostatnio strasznie zaczęła się rwać do chodzenia. Do tej pory buty służyły nam głownie do ozdoby stąd też mój problem. Jakie buciki powinnam kupić? Na co zwrócić uwagę? Będę wdzięczna za pomoc :)

Gość Mój się zajmował domem
Buty typu first steps czyli maksymalnie cienka i elastyczna podeszwa która jest dzielona na dwie części (jedna to stopa a druga gurna część śródsopia plus palce) co zwiększa elastyczność butka. Jak dziecko opanuje dobrze pierwsze kroki to kupisz mu już na jesień buty dla roczniaka czyli też bardziej miękkie niż te dla kilkultaków. Buty powinny mieć ok 1cm luzu w przodzie , powinny być szerokie i mieć wysoki nosek czyli zalane gumą palce na przodzie. Jak weźmiesz taki but do ręki to powykręcaj nim na boki oraz "złam " w linii palców (powinien być bardzo elastyczny). Zaleca się żeby but był usztywniony na lini stawu skokowego (albo zalany gumą albo sztywniejsza wkładka) . But musi być lekki (bardzo ważne) i oddychać (wkładka skórkowa jak i najlepiej cały but) . Dobrze aby but dało się zapiąć jedną rzepą ale też by ten rzep był regulowany bo dzieci miewają wysokie podbicie.

sorrki za błędy :)

Gość mloda-mama
Może jakiś link? Tak żebym miala to przed oczami czego mam szukac :)

Te co podałam to przykłady a konkretnie te o których pisałam do buty dla niemowląt (mają dwuczęściową elastyczną podeszwę) i można je chyba kupić w H&M w Pl . U nas w Niemczech w H&M są właśnie takie dla zaczynających chodzić i rodzice unierają je na początek nawet na plac zabaw by dziecko trochę raczkowało a trochę postawiało nóżki i te buty właśnie nie uposledzają łatwego wstawania na równe nogi jak i zginania podczas kucania.