Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja786

Krotkie pytanie do Mam.

Polecane posty

Gość Ja786

Czy jesli ja biore macierzynski, to ojciec dziecka moze wziac urlop tacierzynski? Czy gdy wezmie te 14 dni, to odlicza mi je z mojego urlopu macierzysnkiego? Czy to dwa osobne pojecia i kazdy urlop ma swoja pule?

Może wziąć tacierzyński a Tobie nic nie odliczą...Mój nawet chce, żebym mu na tydzień po porodzie opiekę załatwiła ( czyli zaświadczenie od ginekologa że jestem "chora" i mąż musi się opiekować dzieckiem - wtedy rodzinny wypiszę opiekę, takie l-4 na mnie)

Gość Ja786
A to L4 dotyczy tylko opieki w malzenstwie? Glupie pytania ale w ogole sie nie orientuje. I po tym L4 mezczyzna moze wziac jeszcze 2 tyg tacierzynskiego?

Kto ma prawo do urlopu ojcowskiego Pracownik ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego. Okres urlopu ojcowskiego jest okresem ochronnym, ponieważ w trakcie trwania urlopu pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę. Rozwiązanie umowy możliwe jest tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Ponadto pracodawca może rozwiązać umowę o pracę, jeśli zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z winy pracownika. Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu ojcowskiego na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu. Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy. Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://praca.wieszjak.pl/urlopy-pracownicze/288605,Urlop-ojcowski-w-2012-roku.html#ixzz24a8audl5

Nie mam pojęcia jak to jest jeśli chodzi o opiekę nad dzieckiem ale chyba nawet jeśli nie jesteś żoną to nie powinno mieć znaczenia bo ojciec dziecka bierze opiekę na dziecko ( by nim się opiekować skoro matka jest chora a po porodzie przecież od razu nie jesteś w 100% sprawna) Wiem, że tacierzyński nie musi wziąć od razu po porodzie, mój mąż ma zamiar wziąć w grudniu, na święta:) a rodzę w listopadzie.