Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sirymvsi

umowa na czas nieokreslony a ciąża- kilka pytań

Polecane posty

Gość sirymvsi

byc moze we wrześniu podpiszę umowę o prace w szkole na czas nieokreslony. Czy jest jakiś okres, który musze przepracować od podpisania umowy, aby móc korzystać z pełni przywilejów, jeśli zajdę z ciążę? Obiło mi się o uszy, ze 3 miesiace, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

teraz już nie, kiedyś tak było , jeżeli to jest umowa "o pracę " nie zlecenie , z pełnymi składkami to na l4 możesz iść od pierwszego miesiąca.

mialam u siebie w pracy taki przypadek podobny i dziewczyna czekala az skonczy 3 miesiac

A nie doczytałam ze to umowa na czas nieokreślony, ale to chyba rzadko się zdarza taka umowa - pierwsza i od razu na czas nieokreslony. Masz pewnosć ze taka właśnie bedzie?

Gość sirymvsi
a kto pisał, ze pierwsza? :) od 5 lat czekam na stała pracę, MOŻE wreszcze się uda

każda umowa o prace Cię chroni. I ta na czas określony i ta na czas nieokreślony. Jedyne wyjątki to umowa na czas określony, której termin zakończenia przypada przed 12 tygodniem ciąży - wtedy pracodawca nie musi jej przedłużać. Jak przypada po tym terminie musi. Drugi przypadek to umow ana okres próbny krótszy niż 1 miesiąc. Cała reszta chroni Cię przed zwolniem - nie ma żadnego okresu 3 miesięcy. Chyba kiedyś tam był ale to co najmniej kilkanaście lat temu i nie wiem czemu jeszcze to pokutuje u ludzi wciąż.