Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikuniaaaa

nie chce raczkowac ani siedziec

Polecane posty

Gość kikuniaaaa

moje dziecko konczy właśnie 8 miesiąc więc idzie mu już 9 a nie potrafi ani sam usiąść ani nie rwie się do raczkowania czy powinnam dać mu jeszcze czas czy udać się np do neurologa?? to moje pierwsze dziecko i wiem ze za bardzo panikuje, dzieci rosną właśnym rytmem i nie ma co porównywać ale kurcze wszystkie dzieciaczki które z nam w tym wieku już dawno umią siedziec i raczkować ....

Gość malinaaaaaaaaaaa
powinnaś pójść dla swojego spokoju, specjalista może zobaczyć coś czego Ty nie widzisz...

Gość kikuniaaaa
tzn jak go posadze sama to chwilke się zabawi ale strasznie się chwieje i benc :( za to jak mu podaje ręce to od razu siada a nawet stoi ale musi mnie trzymac i to tyle co potrafi

Gość kikuniaaaa
chyba masz racje i się wybiore przynajmniej bede spokojniejsza ...

Gość nie umią, tylko umieją
A apropos dziecka, to porozmawiaj z ROZSĄDNYM pediatrą, niech obejrzy dziecko. Niemniej, wszystko się jeszcze mieści w normie. Piszesz, ze dziecko nie siada i nie raczkuje. NIe siada, czy nie siedzi posadzone, bo to różnica. Siadanie jest uzależnione od raczkowania, bo dziecko siada właśnie z pozycji raczkowania. Moje dzieci też późno siadały i raczkowały, a wszystko z nimi było ok. Chodziły już zupełnie czasowo w normie.

Gość mamuuula
mój syn często się przewracał do tyłu siedząc musiałam mu podkładać poduche za plecami bo walił o podłogę, raczkować zaczął jak miał 9,5msc już myślałam że nigdy nie zacznie, każdy maluch inny ale najlepiej najpierw zapytać pediatry czy potrzeba iść do specjalisty.

Gość Kamillkall
podobno sa duzo dzieci w ogole omija etap raczkowania

ja Ci powiem tak ze moja dopiero niedawno zaczela sama siadac. miala 8mc i 2 tygodznie. dwa czy trzy dni potem zaczela raczkowac.

mój synek ma teraz roczek, raczkować zaczął dopiero jak zaczął wstawać tzn ok 10 m-ca. wcześniej się czołgał (jak żołnierze w okopach) siadać też nie siadał. a mój chrześniak w ogóle nie raczkował. ale jak bardzo się martwisz to pogadaj z pediatrą.

Gość ojtam ojtam
mój synek siedział jak miał 7 m-cy, a usiadł z leżenia w 11 m-cu, raczkował pierwszy raz jak miał jakoś 1,5 roku a chodził od 12 m-ca już ładnie sam

Gość aguś24
Spokojnie mój mały też tak jak twój miał problemy z samodzielnym siedzeniem czy raczkowaniem a kiedy skończył równe 9m-c z dnia na dzień sam wstał w łóżeczku , a chodzić dopiero po skończeniu 14mc ale ja chodziłam do neurologa na ćwiczenia musisz nauczyć się i pokazać malcowi jak to robić , delikatnie go zmotywować :) mojej koleżanki córeczka też nawet nie potrafiła podnieść główki a teraz gdy ma 9m-c chodzi już , pozdr