Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jedna mamuska

czy przy skazie białkowej musiałyście przez z b.pepti na nutramigen,bo pepti....

Polecane posty

nie pomógł? u nas jest tak, że od 2tyg mały pije bebilon pepti i minęły kolki,zaparcia,kupa ze śluzem,w końcu śpi i nie płacze całymi dniami, ale pozostało mocne ulewanie i bardzo ostre zmiany skórne na twarzy. pediatra przepisała na próbę 3puszki nutramigenu. jak myślicie, za wcześnie na całkowite wyleczenie czy pepti jest "za słaby" i muszę przejść na nutramigen? było tak o którejś z Was?

w temacie miało być PRZEJŚĆ* a nie przez...z pośpiechu wkradł się błąd

Gość u mojej corki tak bylo
wiec przeszlam na nutramigen i wszystko minelo potem przy rozszezaniu diety omijalam wszystko co zwiazane z krowim bialkiem w skladzie i okolo 2-2,5 roku zycia skaza minela okolo 1,5 roku zycia z nutramigenu przeszlam na kozie mleko bo corka odzucila picie mleka wiec do przyrzadzania posilkow ktore wymagaly mleka dodawalam kozie :)

dzięki, może ktoś jeszcze? bardzo się obawiam tego mleka, bo słyszałam, że jest niedobre i śmierdzące. mam nadzieję, że synek zechce je pić. a jak u Ciebie było z objawami? kiedy minęły po nutramigenie? za tydzień mam iść znów na kontrolę pokazać jak wygląda skóra po tyg i co z tymi wymiotami, ale dostaliśmy też 2 maści, w tym jedna niestety na sterydzie (po konsultacji z dermatologiem i pediatrą).

Gość u mojej corki tak bylo
objawy miala te same ulewanie az wymioty wzdecia i straszna wysypka po nutramigenie okolo 2-3tyg nie bylo sladu wysypki a bul brzuszka wzdecia ulewanie i brzydka kupa po paru dniach na zmiany tez mialam masc z witamina a +hydrokortyzon taka robiona 5 dni mialam smarowac i wszystko sie pogoilo powodzenia bedzie dobrze przyzwyczaji sie :)

a czy musiałaś mieć zaświadczenie od alergologa o skazie białkowej? ja mam wizytę dopiero we wrześniu, więc do tej pory pewnie zmiany skórne znikną, więc jak? będzie musiał uwierzyć mi na słowo, że u córki to wszystko się działo? i wpisze mi wtedy kod choroby w książeczkę bym mogła otrzymywać refundowane recepty? ciekawe czy nie będzie stwarzał problemów. syna widziało 4 pediatrów (2 z przychodni, 2 prywatnie) i każdy mówił to samo: skaza białkowa. w książeczce zdrowia został ślad, na skierowaniu jest napisane: podejrzenie skazy białkowej. mam nadzieję, że uda mi się to załatwić, bo dziś kupiłam nutramigen za 9zł z hakiem, a cena na 100% to 38zł z hakiem...różnica kolosalna

oczywiście chodziło o syna, a nie o córkę:p późna godzina robi swoje, już nie wiem co piszę:)

up

Gość lady bronka
nutramigen chociaż jest niedobry i śmierdzi smakuje dzieciom. moja córka piła to przez 2 lata i widać było, że jej smakuje. nawet po próbie zwykłym mlekiem, które jest smaczne, wróciła do nutramigenu bez problemu. no i najważniejsze - jest skuteczny. do tego teraz po refundacji niewiele ponad 3 zł za puszkę się płaci ;) ja na skazę podawałam jeszcze probiotyk latopic, żeby uszczelnić dziecku układ pokarmowy. co do zaświadczenia od alergologa, niestety jest konieczne, żeby dostawać recepty, ale nie powinnaś mieć problemów, żeby je uzyskać.

lady, dzięki serdeczne. właśnie zapisałam się na poniedziałek na nfz, udało się do miasteczka 30km od mojego miasta. przyjeżdża tam pani z innego miasta tylko raz w tyg. oby nie było problemów. na wszelki wypadek zrobiłam synkowi kilka zdjęć, bo od wczoraj stosujemy 2maści i zmiany na twarzy są coraz bledsze, więc żeby ni było, że oszukuję:) ja wczoraj za nutra płaciłam 9 z hakiem. cena zależy od apteki?

aha, a latopic jest bez recepty? mogę bez porozumienia z pediatrą go kupić? będziemy właśnie w dopiero u alergologa, a u pediatry we wtorek

dopiero w pon.* u alergologa - zjadłam wyraz:)

up up

up

Gość Agnes211
Zapytaj swojego lekarza o Latopic- probiotyk dla dzieci z alergią pokarmową. Pomaga on uszczelnić jelita na wnikanie alergenów, Nam pomógł wiec polecam

Gość musgruszkowy
nutramigen jest okropny w smaku ale po przestawieniu dziecka w ciągu tygodnia minęły wszystkie dolegliwości,miał tak silną skazę że krwawiły mu kolanka ,za uszkami ,nawet się nie zastanawiaj

Moja córa ma nietolerancję na mleko- to coś "lżejszego" od skazy, ale i tak pije nutramigen i podaję jej latopic. Zaczęła codziennie robić kupy, nie płacze, normalnie aniołek:) Jak skończy rok mam wprowadzać powoli mleko, ale chyba też spróbuje kozie- jest lepiej przyswajalne. Co do ceny nutramigenu to mam to mleko na receptę i płacę ok, 8 zł. Latopic bez recepty i super i się sprawdził. W mleku Mała go nie piła, więc dawałam troszkę wody do kieliszka (1 łyżeczka), wsypywałam proszek i podawałam łyżeczką do buzi:)

Gość FIKOŁAJ
badałs dziecko w kierfdunku pasożytwó ?

Gość ojtam ojtam
nutramigen i pepti są dwa różne preparaty mlekozastępcze - mają inaczej zhydrolizowane białka więc jeśli jeden nie działa na dziecko dobrze to warto próbować drugi - nutramigen nie ma też laktozy a pepti ją ma a wiele dzieci oprócz skazy ma też nietolerancję laktozy a probiotyki typu latopic powinno podawać się przez pierwsze pół roku życia dziecka ze skaza - można wymiennie podawać po pare tygodni latopic z innym typu coloflor czy dicoflor30 - ale pediatrzy olewają i nie mówią o tym - jak się samemu nie dowiesz to nie wiesz..

dzięki wielkie za liczny odzew, w pon będę u alergologa, więc i jego zapytam o ten latopic. mały jest dopiero 2dni na nutramigenie i na razie nadal mocno ulewa, ale nie oczekiwałam cudów od razu. kiedy u Waszych dzieci przeszły objawy jak zaczęłyście podawać to mleko? poza tym chciałam też zapytać o kupę. wiem, że to mleko śmierdzi to i kupa nie będzie pachniała fiołkami;), ale chcialam zapytać czy to normalne, bo na pepti zapach był takiego skisłego mleka, a tutaj jest zupełnie inaczej. w dodatku zawsze kupy były takie papkowate musztardowe, a teraz na nutra jest o wiele ciemniejsza i dziś zrobił dosłownie zbitego w plastelinę bobka - sorry za szczegóły, ale chciałam dokładnie wszystko opisać, bo się martwię...we wtorek mamy też wizytę u radiologa, żeby wykluczyć refluks, bo on wymiotuje na odległość. niby przybiera super na wadze, ale lepiej się upewnić. aha, co do skóry, to 3 dni po jednym razie posmarowałam mu buzię advantanem (ze sterydem) + cicaplastem baume 5 z la roche - posay i prawie nie widać tych placów i strupów, tylko pod palcami czuć, że skóra nie jest idealnie gładka

Hej:) Moj syn tez ma skaze i AZS-nutramigen był wybawieniem,dalej na nim jest,czasem pojawiaja sie zaostrzenie na skorze ale to pewnie przez rozszerzanie diety. Latopic tez polecam,na niego nie trzeba miec recepty. Mialam tez masc na sterydach (robiona)ale ja uzywalalam w wyjatkowych okolicznosciach,bo sterydy nie sa wskazane do stosowania ich na buzi,ale jak mus to mus :)

lana. mój już miał takie zmiany straszne, że nic oprócz sterydu nie dało rady, a on się drapał do krwi i nie spał całe dnie, teraz jest o niebo lepiej. tylko te wymioty zostały

moj tez sie drapal to krwi,przy bebilonie pepti nie bylo zadnej roznicy,a po nutramigenie ulgaa,wiesz jaka ja bylam juz zalamana:/ jak masz recepte na niego to kosztuje 3zl z czymś :) fakt w smaku i zapachu ochyda ale moje dziecko pije to z bananem na twarzy :D:D moj ma 10 miesiecy

ja płaciłam 9 z hakiem, ciekawe czemu takie różnice w cenie - zależy od apteki? mój też spokojniejszy, ale mimo wszystko nadal się czasem wygina,stęka,zaczyna płakać i już nie wiem co z nim, no ale tak jak pisałam, na pepti był 2tyg, a na nutra raptem drugi dzień. nie wiem czemu tak robi, bo przecież nie ma już kolek, śluzu w kupie, robi je normalnie, skóra dochodzi do siebie, nie mam pojęcia czemu cały czas niespokojny, budzi się ciągle i często wygina, nawet na ręku

Ja mieszkam na Dolnym Śląsku i płace 8 zł. Co do kup, to moja po tym mleku i latopicu miała takie "noworodkowe" , wiem, że to zasługa probiotyku. I robi codziennie, a przedtem miała straszne problemy i płakała i wiła się z bólu... teraz to sielanka:) ... a probiotyk zaczęłam dawać bez konsultacji z lekarzem:P

Gość lady bronka
ja konsultowałam latopic z pediatrą, jest bez recepty. ja za nutramigen płaciłam trochę ponad 3 zł po refundacji, ale już jakiś czas nie kupowałam bo mam zapas, muszę się zorientować czy cena się nie zmieniła.

Gość pytanko czy wiecie
a czy mozna przy kazie podawac kropelki probiotyk Biogaje,moze słyszalysc ie cos o tym?

Gość kwitnący_oleander
Nasz synek też pije nutramigen i nasz pediara wręcz zalecił nam podawanie probiotyku Biogaja. Bardzo unormowały nam się po nim stolce, dziecko robi je bez wysiłku, dobrze wpływa na układ pokarmowy.

Gość gość
U nas Bebilon Pepti bardziej zaszkodził niż pomógł- ale po kolei. Nasz starszy syn był na Nutramigenie i miał skazę więc jest to dla mnie temat znany i jak pojawiła się wysypka u młodszego i zgniłozielone kupki ( ok 2 tydzień-karmiłam piersią(dieta bezmleczna) i mlekiem nan pro ha)od razu udałam się do pediatry, która przepisała bebilon. Po 2 dniu stosowania nie poznawałam synka, płakał niemal cały czas a wcześniej spał prawie cały dzień, wysypka się powiększyła, kupki były już ładniejsze ale pojawiło się ulewanie którego wcześniej nie było. Miałam umówioną wizytę u alergologa ze starszym synem ale zamieniłam i poszłam z młodszym bo po 3 dniach jego ciągłego płaczu zaczynałam płakać razem z nim. Wieczorem o 18 podałam już Nutramigen i następnego dnia było znacznie lepiej spał już 3 godziny w ciągu dnia ( miał 1 m-c) ale po 3 dniach już był dalej spokojnym i pogodnym maluszkiem. Bebilon pepti ewidentnie mu szkodziło, pediatra zasugerowała że to to samo i dałam się przekonać ale niestety te preparaty nie są takie same i jeżeli lekarz zaleca zmianę lub Was mamy coś nie pokoi reagujcie do skutku.