Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zośka26

Cytologia

Polecane posty

Gość zośka26

Hej. Chcialam sie zapytac czy kturas z was dziewczyny miala robiona cytologie i czy to boli?

Gość co????????????????????????????
to nie boli:O:O

Gość zośka26
Ale wogole?? Nie odczuwa sie zadnego bolu?

Gość CiekawaJestem
w ogole nie odczuwa sie bolu zwykle badanie na kozetce tyle ze na szkielko gin pobiera probke do padania

Gość co????????????????????????????
myslisz ze to boli? to pomysl jak bedziesz rodzic jaki to jest bol hahaha

Gość ivvvvvvvvvvvvvvvvvv
Bólu nie, może mały dyskomfort, bo lekarz wprowadza Ci "tam" szczoteczkę i pobiera materiał.

Gość zośka26
Dzieki. Strasznie sie tym denerwuje Czytalam ze to dstrasznie boli i sie krwawi ale widocznie to glupoty

Gość wklada wziernik, oglada Cie
od srodka ;) troche gniecie brzuch badajac jajniki. I na koniec wsuwa taka szczoteczke, ktora przesuwa po szyjce macicy zbierajac wymaz do badania. To nie jest bolesne! A jesli lekarz jest delikatny, to mozesz tego momentu nawet nie zauwazyc.

Gość zośka26
Dzieki. Strasznie sie tym denerwuje Czytalam ze to strasznie boli i sie krwawi ale widocznie to glupoty

jesli masz nadzerke to moze wystapic plamienie kontaktowe (nadzerka po dotyku tak reaguje), ale tego tez sie nie czuje. Ktos Cie straszy. Albo ma fatalnego ginekologa...

Gość ivvvvvvvvvvvvvvvvvv
Jasne, strasznie boli i się krwawi - o masakra, jak niektóre przesadzają. Coś tam czujesz że Ci w środku robi. Ale bólem bym tego nie nazwała. Bez przesady. A ktoś tam może miał jakieś delikatne plamienie po cytologii. Każdy organizm jest inny.

Gość zośka26
Mozliwe...a ktos z was mial ta nadzerke?

Gość mnie to nic a nic nie boli
Nawet nie zauważyłam kiedy lekarz pobrał tez wymaz. Nic nie czułam. Jedyne co czułam to wziernik, ale bólem bym tego nienazwała. Po prostu czułam ze cos tam mi wkłada, ze cos dotyka do mojego ciała i tyle. Wole to 100 razy bardziej niz wizyte u dentysty

ja mam małą nadżerke

Gość zośka26
Miala któras z was nadzerke??

Gość zośka26
Chodzi mi o zlikwidowanie tej nadżerki...czy któraś z was miała jakiś zabieg??

Zoska, pwiedz - czego Ty sie boisz? ;) masz 26 lat o pierwszy raz pojdziesz do ginekologa, tak? Wspolzyjesz? No to istnieje ryzyko infekcji. Trzeba sie badac i tyle. Ladnie usiadziesz przy biurku i lekarz wypelni wywiad. Nie, nie. Jeszcze sie nie rozbierasz ;) podajesz date ostatniej miesiaczki, kiedy byla pierwsza (rok), czy sa bolesne, dlugie, czy raczej skape itp. Potem lekarz zaprosi Cie na fotel, a wczesniej wskaze gdzie sie masz przygotowac (czytaj -zdjac majtki). W najgorszym razie bedzie to parawan, w najlepszym - osobny pokoj z toaleta i bidetem. To juz zalezy od gabinetu i ...ceny za wizyte ;) siadasz na fotelu, zakladasz nogi w "strzemiona";) tu pewnie ginekolog poprosi bys pupe osunela ciut nizej i...sie rozluznila ;) im bardziej spinasz miesnie, tym mniej przyjemne bedzie umiejscawianie wiernika. Ale to nie jest bolesne. Bywa nieprzyjemne, choc nie jest to nic strasznego, naprawde. Wsztstko nie trwa nawet 5 minut. Lekarz moze tez wykonac usg dopochwowe, jesli ma taki sprzet w gabinecie. Wsuwanie sondy jest bezbolesne, czasem gdy szuka jajnika to masz uczucie, ze wziernik dotarl do konca pochwy i jeszcze napiera, ale to tez zaden bol, wiec spokojnie. Lekarz powie Ci czy masz przodo-czy-tylozgiecie macicy, jaka budowa, czy z jajnikami wszystko ok i...moze na monitorze pokazac Ci pecherzyk, z ktorego za pare dni (w zaleznosci od cyklu) uwolni sie jajeczko. Poda wymiary jajnikow i...finito. Wracasz sie ubrac za parawan. Ewentualnie ponownie zasiadziecie przy biurku, jesli beda potrzebne jakies recepty na stan zapalny, czy grzybice itp.

Ja zabiegu nie miałam. Lekarz powiedział ze nic sie z tym nie robi bo jeszcze nie rodziłam a pozatym moja nadzerka jest mała i tylko robie cytologie

nie kazda nadzerke sie usuwa. Wiekszosc to normalny stan fizjologiczny. Usuwa sie tzw."nadzerki wlasciwe", to te ktore zmieniaja cytologie. Wiec jesli jakis lekarz chce Cie zapisywac na zabieg, a wymazu nie pobierze, to uciekaj od konowala!

Gość zośka26
Boje sie tego co mi powie... Ide do tego lekarza poniewaz czuje ze cos jest nie tak... Obfite miesiaczki i bol podczas seksu... to mnie bardzo martwi, ten bol... Moj facet boi sie uprawiac ze mna sex bo widzi ze nie czerpie z tego przyjemnosci.

zrob sobie usg dopochwowe, to sprawdzisz drogi rodne. Tylozgiecie macicy moze powodowac bol w niektorych pozycjach. Jesli to jest powodem lekarz wytumaczy Ci jakich pozycji unikac. Ale - byc moze - to tylko stres i zbyt male podniecenie, zbyt krotka gra wstepna, paralizujaca mysl o ...ciazy? To tez moze powodowac bol podczas seksu, bo sie spinasz podczas aktu, zamiast czerpac z niego przyjemnosc. Tak, czy siak - do ginekologa zawsze warto pojsc. Nawet kontrolnie, gdy wszystko jest w porzadku, wybierz takiego, ktorego polecaja kolezanki. Nie idz w ciemno. Zrob wywiad chocby szukajac opinii w necie (jesli kolezanek sie krepujesz). Po co masz zle trafic za pierwszym razem i nabawic sie niepotrzebnej traumy :)

Gość zośka26
No znalazlam pewna pania podobno bardzo mila... nie sadze ze to z moich przyczyn jest ten bol... jesli zaszlabym w ciaze to dalabym sobie rade wiec tego sie nie boje,staramy sie zawsze rozluznic przed kazdym stosunkiem i nie wiem co jest powodem tego bolu... Ale okaze sie jak pojde

a jaki jest ten bol? Osiagasz orgazm?

Gość zośka26
Czuje jakby mnie cos w środku rozrywało... orgazm?? ha ha ha nigdy tego nie mialam, nie wiem co to znaczy( tzn wiem tylko nie doświadczylam )

a sama go osiagasz, przy pomocy pieszczot lechtaczki? No i co z gra wtepna? Moze jest za krotka?

Gość zośka26
Sama tez nie... nigdy nie mialam orgazmu...gra wstepna jest dosc dluga wiec przez ten czas napewno jestem "gotowa"

nieeeee...gdybys byla gotowa, to by Cie, rybka, penetracja nie bolala... Moja rada jest taka - do ginekologa, jak bajbardziej idz. Ale sama tez zacznij "uczyc sie" orgazmu, bo uwierz mi, tego sie nie dostaje od natury "z automatu" ;) za to nasza katolocka kultura robi wszystko by seks kojarzyl sie z czyms brudnym, zlym i zakazanym. A to nie sprzyja przyjemnosci... Zafunduj sobie mila kapiel, jakies olejki eteryczne, to co lubisz. Poloz sie wygodnie (czy w wannie, czy juz w lozku- co kto lubi) i zacznij wykonywac delikatne koleczka wokol lechtaczki. Jesli bedziesz sucha - zwilzaj palce. W tle moze leciec muzyczka, cos co Cie relaksuje. Moze tez druga dlonia dotykac piersi, brzuszka, wyobrazac sobie z kim to robisz ;) koleczka zmieniaja kierunek, rtym, palec zwieksza sile przylozenia, potem znow zwalnia. Gdy zaczniesz mocniej oddychac bedziesz wiedziala, ze to jest to ;) kontynuuj, wtedy juz silnie i szybko. Gdy biodra same zaczna sie podnosic, a tetno mocno przyspieszy bedziesz wiedziec, ze final jest blisko. Mozesz wtedy scisnac kolana, choc...niekoniecznie. Ja bardziej reaguje na palucha ;) sama musisz to sprawdzic na sobie;) jak sie nauczysz sama osiagac rozkosz, to z partnerem pojdzie Ci juz latwiej. Mozesz go prowadzic. Niektpre z nas maja tylko orgazm lechtaczkowy, pochwowego wcale. Wtedy penetracji bez wczesniejszego paluszka moze nie byc... Chlopak sie dostosuje. Oni chetnie sie ucza jak nam sprawiac przyjemnosc, ale trzeba im jasno okreslic w czym rzecz. Najgorzej dla nas nic nie mowic i lezec jak przyslowiowa kloda. Wtedy facet sie pogubi ;) i dupa z przyjemnosci

Gość zośka26
Nie wiem sama co mam myślec o tym. Wypróbuje to co mówisz. Wielkie dzieki za rade. Milo czasem pogadac z kims kto sobie nie robi jaj tylko chce pomoc. Naprawde wielkie dzieki.

nie ma za co :) spora czesc dziewczyn zgrywa "gierojki", a tak naprawde seks kojarzy im sie jedynie z funkcja "wlozyc-wyjac" i nawet meskich genitalii nazwac inaczej, niz wulgarnie nie potrafia... Nie przejmuj sie jesli nie od razu osiagniesz orgazm. To normalne. Nie stresuj sie tym. Po prostu sprobuj sie zrelaksowac, odczuwac przyjemnosc. Nic na sile. Orgazm przyjdzie z czasem...

Gość zośka26
Jeszcze raz dziekuje :*