Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kati5

Ciąża a umowa zlecenie

Polecane posty

Gość Kati5

Witam wszystkich gorąco i proszę o udzielenie informacji jeśli ktoś ma taką wiedzę :) Pracuję na umowę zlecenie od 3 lat w pełnym wymiarze godzin (8h), zgodnie ze standardami zakładu pracy. Na umowie zlecenie nie odprowadzają składek zdrowotnych, aczkolwiek sama zdecydowałam się dobrowolnie na to żeby mi to robili, wobec tego mi strącają z wypłaty. Co roku mam umowę przedłużaną na rok. Czy w przypadku jakbym zaszła w ciąże przysługuje mi zasiłek macieżyński i czy pracodawca może mnie zwolnić z tej okazji?

Gość liamiusoo
jesli w DNIU porodu bedziesz podlegala ubezpieczeniu chorobowemu to tak, bedzie ci sie nalezal zasilek macierzynski nuie liczy sie jak długo byla oplacana skladka, liczy sie jej trwanie w dniu porodu jesli umowa zlecenie skonczy ci sie np dwa dni przed porodem i zostaniesz wyrejestrowana z ubezpieczen wtedy nie masz nic...

Gość liamiusoo
jesli chodzi o zwolnienie, to zapisy przy umowach zleceniach sa rozne-czasem sa to 3 dni wypowiedzenia, czasm tydzien a czasem miesiac umowa zlecenie to umowa cywilno-prawna i nie stosuje sie do niej zapisów Kodeksu Pracy

Gość ghghjghgja
to przy umowie o dzieło nie ma żadnych składek....a nie zlecenie. Zlecenie niczym się praktycznie nie różni od stałej umowy, nie masz urlopów i innych bonusów...

Gość Kati5
ja mam 2 tygodnie wypowiedzenia czyli pracodawca może mi po prostu je wręczyć w momencie gdy dowie się że jestem w ciąży :) No niestety w takich czasach żyjemy że ciężko o prace z umową o prace

Gość liamiusoo
tak, niestety moze

Gość Może dopowiem
możesz iść na zwolnienie lekarskie do dnia porodu o ile składka chorobowa była odprowadzana przez 90 dni ciągiem. To że umowa zlecenie ma przesłanki umowy o pracę to nie daje ci pewności że zleceniodawca przedłuży Ci umowę do dnia porodu a tym samym będzie przysługiwał ci zasiłek macierzyński. jedyne co to możesz wejść na drogę sądową by udowodnić że powinnaś mieć umowę o pracę.