Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana Grażynka

Zrobiliście już zapas żarówek? Od jutra koniec importu i produkcji standardowych

Polecane posty

Gość załamana Grażynka

żarówek, zostaną tylko energooszczędne gówna i inne świetlówki dające beznadziejne światło:O

Gość wbfbbvvaw
Po co. Teraz żarówki nazywają się kule cieplne.

Gość wbfbbvvaw
Przepraszam nazywją się kule grzewcze

Gość Siti
spokojnie, Ukraina i Białoruś zaopatrzy całą Europę w żarówki

Gość tenikkk
ja się tam cieszę świetlówki. Są bardziej energooszczędne, ekologiczne a kolor światła jest bardzo zbliżony do tradycyjnych żarówek. A poza tym są objęte długą gwarancją. Przy normalnych żarówkach nieraz musiałem już tego samego dnia wymieniać bo niechcący zruszyłem i przepalał się drucik

Gość AKmam47
Unia Europejska zakazała produkcji żarówek 100W, 75W,60W itd. , Unia Europejska sama się ośmiesza nazywając marchewkę jako owoc, co jeszcze, jakimi zarządzeniami nas Unia Europejska chce jeszcze szantażować i zabraniać ? Nam Polakom zabraniano wszystkiego do 1989 roku, gdy był tak zwany Sosjalizm w Polsce i nie pozwalano na nic, same zakazy były, więc skoro nam pozwolono na wolność to dlaczego teraz nam tę wolność ograniczają ? a odnośnie żarówek kompaktowych to wcale nie przynoszą oszczędności, wprost przeciwnie, zanim ta żarówka się zaświeci pełnym światłem to prąd rozruchowy jest tak duży, że licznik kWh to odczuje a my za ten prąd płacimy potrójnie , tu nie ma żadnej oszczędności, jedynie nas zmuszają do kupowania nowej technologii a zwykłe żarówki jako 'grzałki ciepła' albo inne 'bańki' będzie produkować Białoruś i Ukraina i nas zaleją tymi żarówkami Edisona

Gość tenikkk
AKmam47 - nie narzekałbym tak na tę unię ;), w końcu dużo też dobrego zrobiła. Tyle dopłat do róznych inwestycji, dzięki różnym programom pt. kapitał ludzki itd. wielu ludzi ma pracę itd. Ale wracając do żarówek - to mit że się tak długo nagrzewają. Nowoczesne żarówki włączają się bardzo szybko i świecą jasno przy mniejszym zużyciu energii.

Gość hjijo
pogrążam się w smutku

Temat żarówek-ważna rzecz. Ja wymieniłam ich trochę na energooszczędne, ale przyznam szczerze, że trochę się boję, że moje rachunki za prąd wzrosną. Tyle się nasłuchałam jak to one dużo prądu pobieraja...

Gość a niezdrowe
a do tego te energooszczędne żarówki wydzielają szkodliwe promieniowanie, niby niewielkie ryzyko nowotworowe ale jednak jest. Strach siedzieć blisko takiej świecącej żarówki. Te energooszczędne są oszczędne wtedy gdy ich sie nie gasi zbyt często, ale jeśli często musicie gasic i zapalać, to rozruch takiej żarówki staje się bardzo energo chłonny i duuużo kosztuje. ja tam sobie kupiłem duuuży zapas normalnych zdrowych żarówek, i liczę na towar przywożony z krajów wolnych nie zniewolonych przez UE

Gość do tenikkk , ale zeby cos
dostac to trzeba miec wklad wlasny zeby do tego doplacic. A z tym jest roznie. Druga sprawa jest taka ze my tez placimy skladke unijna. Moze odrobine wiecej otrzymujemy ale przez to ze dostajemy jakies grosze to musielismy oddac czesc suwerennosci gospodarczej, oddac rynek zbytu poprzez podpisanie w latach 90 niekorzystnych umow gospodarczych. Gdyby nie to, to bysmy mieli mniejsze bezrobocie niz obecnie. Zwyczajnie przetrasferowalismy nasze miejsca pracy do europy zachodniej.

Pobierają dużo energii na rozruch, tak? To może by je zainstalował w tych pomieszczeniach w których światło świeci się prawie cały czas?

Gość tenikkk
Iwa77- że dużo prądu pobierają? To chyba ich nazwa jest mylna ;), dobrej jakości nowoczesne świetlówki enerogooszczędne pobierają naprawdę mało prądu, np. 32 W odpowiada 60 W tradycyjnej. A już super energooszczędne sa diody ledowe. a niezdrowe- z tym włączaniem na długo i rozruchem to mit. To wcale nieprawda, że pobierają dużo prądu - ostatnio nawet był na ten temat program na discovery

Gość baennk
też jestem zdania, że lepiej zainwestować w świetlówki czy ledy a nie tracić kasę na zużywające masę prądu żarówki. Ledy zużywają bardzo mało pradu tak samo jak dobrej jakości świetlówki czy halogeny

Gość henkko
a co sądzicie o świetlówkach active jet? Widziałem ostatnio w markecie i się nawet zastanawiałem nad zakupem bo cena była w miarę, nic ich nie kupowałem więc nie wiem jak z jakością?

Gość UNIA MA BEZNADZIEJNE POMYSŁY
Jak zwykle zresztą.Żarówki będą nadal, tylko o innej nazwie? Energooszczędne to dobre do biura,oraz tam gdzie całymi dniami pali się światło.Ja mam żarówki OSRAM i tez jestem zadowolony.

Ponoć od czytania przy świetle z żarówek energooszczędnych psuje się wzrok. Był raz u mnie gościu od energii czy czegoś tam :P i gdy zobaczył, że czytam przy takim świetle powiedział, że to dziadostwo jest i nakazał wręcz używanie zwykłych.

Gość etef
trufelka- u mnie też był kiedyś do awarii taki gość i oczywiście powiedział, że wszystko czego używam to badziew i najlepiej wywalić bo się zepsuje, miał też przyjść żeby posprawdzać instalację ale do tej pory po 1,5 roku się nie zjawił a sprzęt który rzekomo był beznadziejny i miał się rozlecieć jest wciąż sprawny