Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawamama

Pełzanie

Polecane posty

Gość Ciekawamama

Witam! Pytanie do mam pełzających dzieci;) Ile czasu u Waszych dzieci trwał ten etap i czy przeszły z niego do raczkowania czy chodzenia? Mój od tygodnia pełza a raczej czołga się( uzywa tez nóżek do odpychania) i zastanawiam się kiedy i czy w ogóle będzie raczkował? Bo jak uda mu się doczołgać do kogoś to zaraz wstaje.

Gość Łukasz ten od autorki
to zależy od "środowiska" w jakim dziecko na codzień przebywa. Jak pomieszczenie jest małe (małe odległości do pokonania do rzeczy, przy których może wstać) to możliwe, że raczkował nie będzie. Jak pomieszczenie jest większe to z czasem może chcieć szybciej się przemieszczać i zacznie raczkować.

Gość azu
dość szybko przeszło w raczkowanie a raczej czworakowanie. Teraz wstaje i próbuje chodzić przy meblach

Gość dsfgbhjh
mój pełzał od 4 miesiąca do 6. Później zaczął raczkować i chodzić przy meblach (równocześnie się to prawie stało- wstawać zaczął jak miał 6,5 miesiąca-chodzić ze 2 tyg później). Jak miał się czego przytrzymać- chodził. jak chciał przedostać się przez środek pokoju- raczkował. ale nie ma na to reguły.